Utriainen hakee 11. mestaruutta, Nummi testaa juoksukuntonsa

Utriainen hakee 11. mestaruutta

Kymmenen maantiejuoksun Suomen mestaruutta ei riitä Jussi Utriaiselle. Hän lähtee yhtenä suosikeista puolimaratonin SM-taistoon Jyväskylässä lauantaina.

– Entisen tapaan olen jatkanut treenaamista. Pikkuhiljaa siinä on tultu alaspäin, mutta mitali mielessä lähden matkaan, Utriainen sanoo.

Utriaisella, 37, on nyt takanaan kahden perättäisen maantiemestaruuden putki. Ensimmäisen kymmenestä tittelistään hän juoksi jo vuonna 2000. Jyväsjärven rantareitille vedetylle, nopealle kilpailureitille on ennustettu napakkavauhtista taistoa miesten puolimaratonin voitosta.

– Se on mahdollista. Itse lähden juoksemaan ensisijaisesti mestaruudesta, Utriainen sanoo.

Lahden Ahkeraa edustavan Utriaisen ohella kärkitaistoon ovat tarjolla ainakin Jaakko Nieminen, Jarkko Järvenpää, Aki Nummela ja Miika Takala.

Viime vuoden mestari Oona Kettunen ei puolusta naisten sarjan titteliään. Kilpailun kärkinimiä lienevät kokeneet Suvi Miettinen, helmikuussa puolimaratonin 1.16.00 juossut Hannu Jantunen ja Minna Haka-Risku.

Neljästi aiemmin mitalilla palkittu Mira Tuominen on tälläkin kerralla mukana. On myös arveluita, että pääkaupunkiseudun juoksijat Kukka-Maaria Mustonen ja Riitta Paasio voivat tänä keväänä yllättää.

 

Tuleeko yllätyksiä nuorten sarjoissa?

Nuorten sarjojen 10 kilometrin taistoissa Suomen Urheiluliiton (SUL) kestävyysjuoksujen lajivalmentaja Tommy Ekblom toivoo yllätyksiä.

– Nuorten sarjoissa voi aina tulla huikeita kehitysnousuja, jos harjoituskauden aikana on löydetty oikeanlainen harjoittelun siemen. Maantiematkat ovat sen verran pitkiä, että pelkällä lahjakkuudella ei siellä enää pärjätä. Kestävyyskunnon eteen on joutunut oikeasti panostamaan, Ekblom muistuttaa.

Miesten juniorisarjassa (19-v.) Ekblom nostaa suosikiksi SM-hallien tuplamestarin, Pudasjärven Urheilijoiden Mikko Rahkolan.

– Vahvimpana haastajana pidän Pekka Antikaista Turun Tovereista. Myös viime vuoden pronssimitalisti IK Falkenin Kevin Sandell haluaa varmasti kirkastaa mitalinsa väriä, Ekblom sanoo.

Sarjan kärkinimistä taistosta puuttuvat Portugalissa leireilevät Jiri Karjalainen ja Robin Ryynänen sekä jalkavammasta kärsivä Antti Ihamäki.

– Poikien 17-vuotiaiden sarjassa Espoon Tapioiden vauhtihirmua Tomi Lehtoa on vaikea pudottaa ykköspaikalta. Podiumille hamuavat ainakin Wilho Hautala Lahden Ahkerasta, Matias Meriläinen Nurmijärven Yleisurheilusta ja Niklas Lainto Turun Urheiluliitosta. Yllättäjä voisi olla kotimaisemissaan kisaava JKU:n vasta 14-vuotias Eemil Helander, Ekblom ennustaa.

 

Mikä on Nummen vauhti 19-vuotiaissa?

Naisten juniorisarjasta on luvassa mielenkiintoinen, kun paremmin kävelijänä tunnettu Espoon Tapioiden Taika Nummi juoksee 19-vuotiaiden 10 kilometriä. Hän teki samaisen matkan maantiekävelyssä hiljattain Tshekin Podebradyssä ikäluokkansa SE:n ja PE:n 45.49.

– Nummen ohella voitosta kamppailevat ainakin viime vuoden 17-sarjan voittaja Klaara Leponiemi (Lempäälän Kisa Yleisurheilu). Lycke Karlsson (Vasa IS) ja Anna Hyvärinen (TuUL) ovat varmasti myös mitalitaistelussa mukana, Ekblom uskoo.

Tyttöjen 17-vuotiaiden sarjan kärkitaistoon Ekblom nostaa muun muassa JKU:n Lotta Mäkisen, viime vuonna pronssille juosseen Forssan Salaman Astrid Snällin, Lahden Ahkeran Aino Kuljukan sekä Lappeenrannan Urheilu-Miesten Ella Jyrkisen.

 

SM-maantiejuoksun aikataulu (16.4.):
 
Klo 10.00 SAUL SM-puolimaraton
Klo 12.30 SUL SM 10 km M/N19,17
Klo 13.30 SUL SM-puolimaraton M/N
Klo 15.30 Kevätkirmaisu 10 km / 5 km