Uppsalasta Holttiselle EM-raja (video), tusina kärkituloksia ja kakkossijat maaottelusta

Uppsalasta Holttiselle EM-raja (video)

Tommi Holttinen rikkoi seiväshypyssä elokuisten EM-kisojen tulosrajan 555 ja tusinan verran urheilijoita teki kauden kotimaisen kärkituloksen Uppsalassa pohjoismaisessa yleisurheilumaaottelussa. Suomen miehet ja naiset sijoittuivat ottelussa toiseksi. Voitot vei Ruotsi.

– Maaottelun loppusijoitukset meni aika lailla ennakkotilastojen mukaan. Holttisen seiväshyppytulos ja naiskestävyysjuoksijoiden Camilla Richardssonin ja Sara Kuiviston ennätykset, Kristian Pullin 783 pituushypyssä, samoin kuin iso määrä kauden kärkituloksia tarkoittaa, että viikonvaihteen SM-halleissa Helsingissä nähdään mielenkiintoisia kilpailua, totesi Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen.

Miesten ottelussa Ruotsi kokosi 143,5 pistettä, Suomi 116, Norja 114 ja Islannin ja Tanskan yhdistetty joukkue 70. Naisten maaottelussa Ruotsi kokosi 146,5 pistettä, Suomi 115, Norja 95 ja Tanskan ja Islannin joukkue 83,5. Seuraavassa maaottelu lajettain.

Samuelsson täpärästi kolmas

Tällä kaudella 6,73 ja 6,74 pinkoneet Samuli Samuelsson ja Otto Ahlfors olivat 60 metrillä kolmas ja viides ajoin 6,76 ja 6,80. Maalikamerakuvan perusteella Samuelssonin voisi tulkita olleen myös toinen, mutta Uppsalan kisan järjestäjät tulkitsivat toisin.

– Vähän olen pettynyt. Odotin parempaa, mutta 60 metrillä se on niin pienestä kiinni, varsinkin kun oli vain yksi juoksu, Samuelsson sanoi.

– Huono lähtö, Ahlfors harmitteli omaa juoksuaan.

Voittoon kiihdytti Norjan Jonathan Quarcoo mainiolla ajalla 6,68. Ruotsin Odain Rose oli toinen samalla ajalla Samuelssonin kanssa.

Naisten 60 metrillä Aino Pulkkinen oli kuudes ajalla 7,57 ja flunssan kourista juoksukuntoon toipunut Jasmin Showlah seitsemäs (7,62).

– Lähettäjä piti niin pitkään valmiit-asennossa, että jalat alkoivat täristä, Pulkkinen harmitteli.

Nopein naisten pikamatkalla oli Norjan Helene Rönningen ajalla 7,35.

Purola selvitti kiperät kaareet, Francisilla epäonnea

Uppsalan hallin kiperät kaarteet koettelivat Samuel Purolaa ja Roope Saarista 200 metrillä. Purola juoksi lajivoiton ajalla 21,36 ja Saarinen oli kolmanneksi nopein ajalla 21,78.

– Ihan hyvä juoksu vaikka ennen starttia oli veltto olo. Tuntui, ettei oikein jaksanut mitään. Kaarteiden kanssa oli ongelmia. Askel petti ja meni takakaarteessa miten sattui. Onneksi pääsin loppusuoralla uudelleen rytmiin kiinni, Purola sanoi.

Naisten 200 metrillä Sara Francis juoksi ulkorataennätyksensä 24,44 tuntumaan, mutta tuli hylätyksi ratarikon takia.

Pulkkinen ja Back ennätysvauhdissa

Aino Pulkkinen sivusi naisten 400 metrillä ennätystään ja kauden kärkiaikaa 54,98, jonka hän juoksi pari viikkoa sitten Helsingissä. Se vei maaottelussa myös 60 metriä juosseen Pulkkisen neljänneksi.

– Se oli sellaista vauhtia kuin pitikin. Puolimatka meni 25,5:een ja sain ihan hyvän loppukirin aikaiseksi, Pulkkinen sanoi.

Kristiina Halonen pinkoi halliennätyksekseen 55,78.

Miesten 400 metrillä Erik Back viiletti niin ikään neljänneksi ajalla 48,92. Se on kauden kotimainen kärki ja Backin halliennätys. Aiempi oli 49,08.

– Kädet osuivat vähän yhteen tuossa erän voittajan (Joakim Sandberg) kanssa. Olisin voinut mennä kovempaa tuossa viimeisessä kaarteessa, mutten arvannut yrittää Sandbergin ohi ja loppusuoralla voimat loppuivat, Back totesi.

Back arveli, että hallikauden paras on aika vielä juoksematta.

– Sellaiseen 48.5:n aikaan on mahdollisuuksia, Back sanoi.

Kuivisto 800 metrillä mainiossa vauhdissa

Sara Kuivisto toipui flunssan kynsistä ennätyskuntoon maaottelun 800 metrille. Hän oli kolmas ennätyksellään 2.04,80, joka on Suomen kaikkien aikojen hallitilaston kolmanneksi paras aika. Juoksun voitti Ruotsin Hanne Hermansson ajalla 2.04,34.

Kuiviston edellinen halliennätys oli viikko sitten Helsingissä juostu 2.07,62. Kuiviston juoksi Helsingin kilpailun, vaikka olo ei ollut paras mahdollinen ja rasitus laukaisi flunssan.

– Vasta eilen ja tänään on sen jälkeen ollut hyvä olo, Kuivisto totesi sunnuntain maaottelussa.

– Juoksu tuntui kuitenkin helpolta, alkumatkaa ei vaan menty niin lujaa kuin piti, kun kukaan ei lähtenyt jäniksen perässä ja noissa kaarteissa oli hiton vaikea mennä ohi, Kuivisto kertaili.

Kuivisto puristi juoksun loppuun tutun kirinsä, mutta ei pystynyt nousemaan kolmatta sijaa korkeammalle. Aika kuitenkin tyydytti.

– En ole mitenkään panostanut hallikauteen, Kuivisto muistutti.

Veera Perälä oli kahdeksas ajalla 2.16,04.

Miesten 800 metrillä Simon Hagund ja Jarkko Laakso olivat seitsemäs ja kahdeksas ajoin 1.53,26 ja 1.56,43.

– Aika hyvin se meni. Olen ollut flunssassa, joten huoletti vähän miten pystyn juoksemaan, Haglund sanoi.

Seppä: Ihan ok-juoksu

Miesten 1500 metriä vei Ruotsin Daniel Lundgren ajalla 3.48,69, Samu Mikkonen oli seitsemäs ajalla 3.57,70 ja ja kaksi matkaa urakoinut Simon Haglund kahdeksas (4.03,79).

Naisten 1500 metrillä nopein oli Ruotsin Linn Nilsson ajalla 4.12,61. Saija Seppä oli neljäs kauden kärkiajalla 4.22,97 ja Lotta Mäkinen kahdeksas (4.51,82).

– Ihan ok juoksu. Treenileirin rasitus ei enää painanut, Seppä sanoi.


richardsson_camilla_uppsala.jpg

,

Richardsson ja Vattulainen ennätysvauhdissa

Camilla Richardsson paransi 3000 metrin halliennätystään toisen kerran viikon sisällä. Aika 9.13,44 toi ylivoimaisen lajivoiton käytännössä soolojuoksulla. 

– Aika samanlainen juoksu kuin viikko sitten, sellainen tasapaksu. Tuo vauhti kulkee nyt helposti. Luulen, että 5000 metriä voisi kulkea aika kovaa, mutta kun yrittää kiihdyttää, se on tahmeaa, Richardsson sanoi.

Vaasalaisjuoksija suunnittelee juoksevansa ensi viikonvaihteen hallimestaruuskilpailuissa 1500 metriä ennen 3000 metrin kilpailua.

– Sieltä 1500 metriltä voisi löytyä vähän sitä nopeampaa rytmiä, Richardsson sanoi.

Janica Mäkelä oli juoksussa kahdeksas ajalla 9.51,14.

Hallimaaottelu ei alkujaan kuulunut Arttu Vattulaisen suunnitelmiin. Uppsalassa 3000 metriltä heltisi kuitenkin kolmas sija omalla halliennätyksellä 8.06,77, joka yllätti juoksijan täysin.

– Ajattelin, että sellainen 8.15 olisi realismia. Harjoituksissa en juokse lainkaan 200 metrin radalla, Vattulainen hämmästeli.

Vattulaisen aiempi halliennätys on 8.17.73 ja ulkorataennätys 8.05,17. Uppsalassa hän löysi juoksun loppuun hyvän kirivaihteen ja yritti kiriä kiinni Ruotsin Kalle Berglundia.

– Yleensä, kun juoksussa on panosta, loppukin tulee hyvin, Vattulainen hymyili.

Kilpailun voitti Norjan Sigur Skjeseth ajalla 8.03,04. Berglund oli toinen (8.06,66). Hannu Granberg oli seitsemäs ajalla 8.22,92

Lähettäjälle huutia pika-aidoissakin

Pikamatkoilla kilpailun lähetys sai urheilijoilta huutia. Toiseksi ja kolmanneksi 60 metrin aitajuoksussa ajoin 8,22 ja 8,23 juosseet Lotta Harala ja Reetta Hurske harmittelivat startin pilanneen juoksun.

– Lähettäjä piti tosi pitkään ylhäällä. Jäin siinä lähdössä tyystin ja tiesin, että se kisa on siinä, Harala summasi omat ja Hurskeen ajatukset.

Voittoon juoksi Ruotsin pituushyppytähti Khaddi Sagnia ajalla 8,14.

Miesten 60 metrin aitajuoksussa Viktor Kantele ja Otto Kilpi olivat kolmas ja neljäs ajoin 8,08 ja 8,13. Varsinkin Kanteleen juoksulle Ruotsissa tavallinen lähetystapa, jossa valmiit-asennosssa ollaan pitkään, teki hallaa. Siihen kaatui yritys rikkoa ensi kertaa 8 sekunnin raja.

– Hallimestaruuskilpailuissa viikon päästä sitten, Kantele totesi viitaten kahdeksan sekunnin rajan rikkomiseen.

Voittoon viiletti Ruotsin Jonathan Holm ajalla 7,86. Ruotsin kaksoisvoiton sinetöi Max Hrelja (7,91).

,

,

Holttisella huippuvire ja Nikkaselle voitto 

Tommi Holttinen ylitti seiväskilpailussa Berliinin elokuisten EM-kisojen tulosrajan ja kohensi ennätystään kahdesti: ensin ylittämällä 547 ja sitten 555, joka toi toisen sijan. 

Kilpailun voitti kymmenellä sentillä halliennätystään lukemiin 578  parantanut Ruotsin Melker Svård Jacobsson.

– Aika huima kisa. Uskoin siihen, että 555 voisi mennä, mutta mikään kisan paras hyppy se ylitys ei ollut, Holttinen sanoi.

Holttisen ennätys ennen kilpailua oli 541. Uppsalassa 547 meni ensimmäisellä ja 555 toisella. 

– Ominaisuudet ovat kehittyneet, samoin juoksunopeus ja juoksun malli, Holttinen kertaili ennätyksen taustoja.

Tomas Wecksten oli kilpailussa neljäs ylitettyään 536. Weckstenilla oli mukana seivässetti, josta 536:n jälkeenei löytynyt sopivaa seivästä yhteen yritykseen korkeudesta 547 ja kahteen 555:stä.

– Ei ollut helppo päivä. Jouduin aluksi pakottamaan itseäni noihin hyppyihin ja kun hyppy lähti rullaamaan, mukana olleilla seipäillä olisi noihin korkeuksiin vaadittu täydellinen hyppy, Wecksten sanoi.

Minna Nikkanen taivutti kotimaisen kärkituloksen 445 ja voitti naisten seiväshypyn. Saga Andersson varmisti 431:n ylityksellä Suomen kaksoisvoiton. 
 
Nikkanen meni 445 toisella yrityksellään ja yritti vielä kahdesti korkeudesta 455. Nikkaselle tulos oli ilon aihe. Hän on muuttanut tekniikkaansa ja Uppsalan kisa kertoi, että muutos alkaa toimia.

– Tämä oli askel parempaan suuntaan. Minulla on mennyt tosi paljon energiaa tekniikan ajatteluun, mutta nyt tuli onnistumisia, Nikkanen sanoi.

Nikkasen mukaan 455:n ylitys on mahdollinen jo viikonvaihteessa hallimestaruuskilpailuissa Helsingissä, kun tekniikkaan on löytynyt luottoa ja varmuutta, eikä sitä tarvitse ajatella niin paljon.

– Parempaa tekemistä ja pääsin nyt isompiin seipäisiin, Nikkanen totesi kisahypyistään.

Andersson varmisti Suomelle kaksoisvoiton 431:n ylityksellä. Se meni kolmannella yrityksellä, mutta 438 ei enää ylittynyt.

– Juoksu kulki hyvin ja vaihdoin koko ajan seivästä isompaan. Lopussa tekniikan olisi pitänyt mennä nappiin, että ylitys olisi onnistunut. Olisi pitänyt olla isompia seipäitä. Minulle on uusia seipäitä tulossa, Andersson totesi.

Poskiontelon tulehdus Erikssonin kiusana

Samuli Eriksson oli Uppsalassa korkeushypyssä toinen ylitettyään 213. Eriksson on tällä kaudella hypännyt 220 ja edellytyksiä on parempiinkin tuloksiin.

– Siihen voi olla tyytyväinen, että 213 meni ihan surkealla hypyllä, tuumi Eriksson, jota on viime ajat kiusannut poskiontelotulehdus.

Kilpailun voitti 216 hypännyt Ruotsin Fabian Delryd.

Laura Rautanen oli naisten korkeushypyssä neljäs kauden parhaallaan 183 ja Elina Kakko viides ylitettyään 178.

Ruotsin Sofie Skoog voitti kisan ylitettyään 191.

Pulli ja Bogdanoff halliennätyksiin

Kristian Pulli pommitti pituushypyssä 750-760 väliin pitkin kisaan, kunnes ponkaisi viimeisellään kauden kärkituloksen 783. Se on myös Pullin halliennätys ja toi maaottelussa toisen sijan

– Vähän lisäsin vauhtia siihen viimeiseen. Oli vähän turhan löysä vauhti niissä viidessä ensimmäisessä ja meni ponnistus varovaiseksi, Pulli sanoi

– Viimeinen hyppy jäi matalaksi, mutta se on näpäkkä tulos. Alusta oli aika nopea. Ei ollut mikään helppo paikka hypätä.

Kilpailun voitti Ruotsin Thobias Montler neljä senttiä Pullin tulosta pidemmällä hypyllä. Roni Ollikainen oli viides 732 kantaneella hypyllä.

Matilda Bogdanoff ponkaisi pituushypyssä kakkossijan halliennätyksellään 621. Tulos on myös kauden kotimainen kärki. Kilpailun voitti Ruotsin Amanda Hansson ennätyksellään 634.

Bogdanoff ponkaisi kolmannellaan 621 ja ja viimeisellään 620.

Emmi Mäkinen oli kuudes 579 kantaneella hypyllä.

 

,


koukkula-topias_uppsala.jpg

Topias Koukkula loikki ennätyksen 15,95.

,

Koukkula ja Mäkelä loikkivat lajivoittoon

Topias Koukkula ponnisti viikko sitten Jyväskylässä ennätyksensä 15,69. Uppsalan maaottelussa kolmiloikkaaja kimmahteli lajivoiton tuloksella 15,95. Halliennätys on talvena aikana kehittynyt liki metrin. 

– Jos tätä Jyväsylän kilpailuun vertaa, rata oli nyt nopeampi ja juoksu rennompaa. Jyväskylässä tekeminen oli ehkä vähän väljempää, mutta nyt siinä oli enemmän tehoa, Koukkula tuumi.

Arttu Tyystjärvi oli kolmas ponkaistuaan 15,53.

– Ihan hyvä kisa, kun sentin jäin ennätyksestä, Tyystjärvi tuumi. 

Naisten kolmiloikassa Kristiina Mäkelä ja Sanna Nygård kimmahtelivat voiton ja kolmannen sijan tuloksin 13,60 ja 13,54.

– Verryttelyhypyt tuntuivat hyvältä, mutta en ole tyytyväinen hyppyjen tasoon. Jalat väsyivät jo vauhtijuoksun aikana ja loikat menivät läpi, Mäkelä sanoi.

Kun juoksu jäi vaisuksi, Mäkelän mukaan juostessa oli liikaa aikaa valmistella hyppyä, joista sitten puuttui terä.

– Se rupesi ärsyttämään ja jätin viimeisen väliin, kun ensin oli varmistanut lajivoiton, Mäkelä sanoi.

Nygård ei ollut parhaassa terässä oltuaan kisojen alusviikon flunssassa.

– Hyppy hypyltä se meni parempaan suuntaan. Sitten viidennellä kierroksella sattui kantapäähän ja jätin kisan siihen, Nygård sanoi.

Kangas: kolmen sentin tappio kismittää

Arttu Kankaan hallikauden toinen kilpailu toi kakkossijan Uppsalan hallin betonisessa kuularingissä. Kangas siirsi kauden kotimaisen kärkituloksen lukemiin 19,64.

Hyvää, tasaista hallikautta työntävä Timo Kööpikkä oli kolmas tuloksella 18,87. Lajivoitto meni Norjaan, kun Marcus Thomsen työnsi halliennätyksekseen 19,67,

– Aika paljon jäi kismittämään tuo kolme senttiä, jolla voiton hävisin, mutta hyviä työntöjä, Kangas kertaili.

Kangas jättää tänä vuonna hallikauden lyhyeksi. Se päättyy tulevassa viikonvaihteessa Helsingissä SM-halleissa.

– Nyt koetetaan hallikauteen vähän erimoista lähestymistapaa. Tehdään lyhyt kilpailujakso ja yritetään saada kaikki irti. Hallikautta varten en ole paljon keventänyt treeniä, Kangas sanoi.

Kaisa Kymäläinen työnsi ennätyksensä

Naisten kuulantyöntö sujui suomalaisittain hyvin. 183-senttinen Kaisa Kymäläinen pukkasi oman ennätyksensä 15,98 ja sijoittui toiseksi ruotsalaisen viime kesän nuorten Euroopan mestarin Fanny Roosin jälkeen.

– Työntöni onnistuivat teknisesti. Olosuhteet olivat hyvät. Hallissa harvoin pääsee työntämään betoniringistä ja käyttämään kumikuulan sijasta tavallista kuulaa, Kymäläinen kertoi.

180-senttinen Senja Mäkitörmä oli neljäs hänkin kelpo tuloksella 15,34. Mäkitörmä paransi viime kesänä ennätystään toista metriä ja on tänä talvena parantanut halliennätystäänkin yli metrin.

Molempien kunto vaikuttaa niin vahvalta, että ensi viikonloppuna Suomen hallimestaruuskilpailuissa Myllypuron Liikuntamyllyssä saatetaan nähdä uusi suomalainen 16 metrin ylittäjä.

UPPSALA (SWE) 11.2.2018 Pohjoismainen hallimaaottelu SWE – FIN – NOR – DEN/ISL

Miehet,

Pisteet: SWE 143½ – FIN 116 – NOR 114 – DEN/ISL 70.

60 m: 1) Jonathan Quarcoo NOR 6,68, 2) Odain Rose SWE 6,76, 3) Samuel Samuelsson FIN 6,76, 4) Jonas Halonen NOR 6,79 (Suomen ja Norjan kaksoiskansalainen), 5) Otto Ahlfors FIN 6,80.

200 m: 1) Samuel Purola FIN 21,36, 2) Kasper Kadestål SWE 21,55, 3) Roope Saarinen FIN 21,78.

400 m: 1) Carl Bengtström SWE 48,10, 2) Joakim Sandberg NOR 48,65, 3) Fredrik Øvereng NOR 48,71, 4) Erik Back FIN 48,92 (kkk) … 8) Antti Kokkonen FIN 49,80.

800 m: 1) Andreas Almgren SWE 1.48,04, 2) Thomas Arne Roth NOR 1.48,62, 3) Andreas Bube DEN 1.49,19 … 7) Simon Haglund FIN 1.53,26, 8) Jaakko Laakso FIN 1.56,43.

1500 m: 1) Daniel Lundgren SWE 3.48,69, 2) Tom Erling Kårbø NOR 3.48,91, 3) Ådne Andersen NOR 3.49,16 … 7) Samu Mikkonen FIN 3.57,70, 8) Simon Haglund FIN 4.03,79.

3000 m: 1) Sigurd Ruud Skjeseth NOR 8.03,04, 2) Kalle Berglund SWE 8.06,66, 3) Arttu Vattulainen FIN 8.06,77 (kkk) … 7) Hannu Granberg FIN 8.22,92.

60 m aj: 1) Jonathan Holm SWE 7,86, 2) Max Hrelja SWE 7,91, 3) Viktor Kantele FIN 8,08, 4) Otto Kilpi FIN 8,13.

Korkeus: 1) Fabian Delryd SWE 216, 2) Samuli Eriksson FIN 213, 3) Filip Björklund SWE 209 … 7) Otto Kilpi FIN 193.

Seiväs: 1) Melker Svärd Jacobsson SWE 578, 2) Tommi Holttinen FIN 555 (kkk), 3) Pål Haugen Lillefosse NOR 536, 4) Tomas Wecksten FIN 536.

Pituus: 1) Thobias Nilsson Montler SWE 787, 2) Kristian Pulli FIN 783 (kkk), 3) Andreas Otterling SWE 779 … 5) Roni Ollikainen FIN 732.

3-loikka: 1) Topias Koukkula FIN 15,95, 2) Peder P.Nielsen DEN 15,70, 3) Arttu Tyystjärvi FIN 15,53.

Kuula: 1) Marcus Thomsen NOR 19,67, 2) Arttu Kangas FIN 19,64 (kkk), 3) Timo Kööpikkä FIN 18,87.

Naiset,

Pisteet: SWE 146½ – FIN 115 – NOR 95 – DEN/ISL 83½.

60 m: 1) Helene Rønningen NOR 7,35, 2) Mathilde Kramer DEN 7,44, 3) Elin Östlund SWE 7,46 … 6) Aino Pulkkinen FIN 7,57, 7) Jasmin Showlah FIN 7,62.

200 m: 1) Helene Rønningen NOR 23,78, 2) Astrid Mangen Cederkvist NOR 23,97, 3) Matilda Hellqvist SWE 24,15 … 6) Kira Kruuti FIN 25,16, Sara Francis FIN hylättiin ratarikon takia.

400 m: 1) Arna Stefanía Gudmundsdóttir ISL 54,33, 2) Josefin Magnusson SWE 54,77, 3) Moa Hjelmer SWE 54,84, 4) Aino Pulkkinen FIN 54,98 (kkk), 5) Kristiina Halonen FIN 55,78.

800 m: 1) Hanna Hermansson SWE 2.04,34, 2) Hedda Hynne NOR 2.04,37, 3) Sara Kuivisto FIN 2.04,80 (kkk & ka-3) … 8) Veera Perälä FIN 2.16,04.

1500 m: 1) Linn Nilsson SWE 4.12,61, 2) Camilla Ziesler NOR 4.18,80, 3) Isabella Andersson SWE 4.22,86, 4) Saija Seppä FIN 4.22,97 (kkk) … 8) Lotta Mäkinen FIN 4.51,82.

3000 m: 1) Camilla Richardsson FIN 9.13,44 (kkk & ka-6), 2) Linn Söderholm SWE 9.21,58, 3) Alberte Kjaer Pedersen DEN 9.23,34 … 8) Janica Mäkelä FIN 9.51,14.

60 m aj: 1) Khaddi Sagnia SWE 8,14, 2) Lotta Harala FIN 8,22, 3) Reetta Hurske FIN 8,23.

Korkeus: 1) Sofie Skoog SWE 191, 2) Maja Nilsson SWE 189, 3) Tonje Angelsen NOR 189, 4) Laura Rautanen FIN 183, 5) Elina Kakko FIN 178.

Seiväs: 1) Minna Nikkanen FIN 445 (kkk), 2) Saga Andersson FIN 431, 3) Hulda Thorsteinsdóttir ISL 424.

Pituus: 1) Amanda Hansson SWE 634, 2) Matilda Bogdanoff FIN 621 (kkk), 3) Erica Jarder SWE 607 … 6) Emmi Mäkinen FIN 579.

3-loikka: 1) Kristiina Mäkelä FIN 13,70, 2) Janne Nielsen DEN 13,60, 3) Sanna Nygård FIN 13,54.

Kuula: 1) Fanny Roos SWE 17,83, 2) Kaisa Kymäläinen FIN 15,98 (kkk), 3) Frida Åkeström SWE 15,55, 4) Senja Mäkitörmä FIN 15,34.

,


kymalainen-kaisa_uppsala.jpg

Kaisa Kymäläinen on kahden sentin päässä 16 metrin rajasta