Upea kaksinkamppailu naisten viisiottelussa – Itälinna löi Käyhkön niukasti – Toivonen uusi seitsenottelun mestaruutensa

Naisten viisiottelu kohosi Liikuntamyllyn SM-kilpailuissa yhdeksi sunnuntain parhaista lajeista. Tampereen Pyrinnön Vilma Itälinna ja Savonlinnan Riennon Neea Käyhkö paransivat ennätyksiään satoja pisteitä. Ankaran kaksinkamppailun voitti lopulta Itälinna pistein 4223. Käyhkö kokosi 4220 pistettä.

Itälinna on nuorten maailmanmestarin Saga Vannisen seura- ja ikätoveri, ja molempia valmentaa Jesse Jokinen. Itälinna paransi viisiottelun ennätystään peräti 716 pistettä, ja hänen pituushyppytuloksensa 629 oli sama kuin Jessica Kähärän voittotulos lauantain SM-kilpailussa.

Omia ennätyksiään 19-vuotias Itälinna kohensi myös 60 metrin aitajuoksussa 8,51:een ja kuulantyönnössä 12,48:aan. Korkeutta hän hyppäsi 165 senttiä ja löi Käyhkön 800 metrin juoksussa ajalla 2.23,26.

– Aidat oli perussuoritus. Sain vähän huonon lähdön, mutta en voi olla pettynyt, kun ennätys tuli. Korkeus oli vaikea, enkä odottanut siitä mitään. Hyppääminen 168:sta ei enää ollut sitä parasta enää, Itälinna kertaili.

– Kuulassa työnsin hyvin omaan tasooni verrattuna. Olen kauden aikana parantanut ennätystäni pari metriä. Otteluissa pituus on ollut minulle sellainen ”möykkylaji”, eli olen harvoin saanut tuloksia, ja 800 metrillä taas oli vaan pakko voittaa Neea sillä reilulla kolmella sekunnilla, Itälinna kertaili.

Neljän lajin jälkeen vielä johdossa ollut Käyhkö paransi hänkin ennätystään valtavasti 259 pisteellä. Hän voitti korkeushypyn halliennätyksellään 183, hyppäsi pituutta halliennätykseensä 622 ja juoksi 800 metriä halliennätykseensä 2.26,76, mutta hävisi Itälinnalle äärimmäisen niukasti.

– Vähän harmittaa, kun en ole päässyt kunnolla 800 metriä treenaamaan, kun tammikuussa oli korona. En viitsinyt ottaa riskiä, että se iskee keuhkoihin, Käyhkö totesi.

Itälinnan ja Käyhkön tulokset sijoittuvat naisten kaikkien aikojen tilastossa 11. ja 12. tilalle. 22-vuotiaiden kaikkien aikojen tilastossa tulokset ovat neljänneksi ja viidenneksi parhaat.

Esbo IF:n Jessica Rautelin voitti päätöslajin 800 metrin juoksun hyvällä ajalla 2.16,01 ja sijoittui yhteispisteissä kolmanneksi pistein 4009. Rautelin oli kolmas jo kolmantena vuonna peräkkäin. Kolme vuotta sitten Liikuntamyllyssä Rautelin voitti mestaruuden, vaikka tulos jäi silloin alle 4000 pisteen.

Neljänneksi otteli Turun Urheiluliiton 19-vuotias Emmi Valtonen, joka hänkin kokosi ennätyspisteensä 3603.

Juuso Toivonen uusi seitsenottelun mestaruutensa

Ähtärin Urheilijoiden Juuso Toivonen uusi Helsingin Liikuntamyllyssä miesten seitsenottelun Suomen mestaruutensa pistein 5314 tulossarjalla: 7,14, 710, 11,32, 195, 8,58, 452 ja 2.55,07.

Parhaiten Toivoselta sujuivat pituushyppy, korkeushyppy ja 60 metrin aitajuoksu, jonka tulos 8,58 on hänen ennätyksensä. Kuulantyönnössä ja seiväshypyssä tulokset jäivät heikommiksi.

– Oli mielenkiintoinen kisa. Ottelu onnistui hyvin kuulaa lukuun ottamatta. Siinä puntit vähän tasaantuivat ja kisa pysyi mielenkiintoisena. Seiväshypyssä ne ongelmat, joita tässä on parin vuoden aikana ollut, eivät ole loppuneet, Toivonen viittasi hyppykammon tapaiseen ongelmaansa.

– Seiväs oli ratkaisulaji, joten siinä piti onnistua jollakin lailla. En ole talven aikana hypännyt kuin kahdeksalla askeleella ja ”mehupillillä”. Nyt oli kiva, että pystyin hyppäämään vähän isommilla kepeillä ja suoritus näytti seiväshypyltä. Mahdollisuudet oli mennä korkeammaltakin.

Kahdeksankertainen kymmenottelun tai seitsenottelun Suomen mestari Juuso Hassi Oriveden Ponnistuksesta otteli toiseksi häviten mestarille 85 pistettä. Hassi voitti aitajuoksun ajalla 8,49. Hassin tulossarja oli: 7,21, 663, 13,38, 186, 452 ja 2.56,75.

– Ei auta kuin tehdä kesää varten lisää lajitreeniä. Ominaisuudet ovat ihan ookoo kunnossa, Hassi totesi ja harmitteli erityisesti, ettei pituushypyssä tahdo syntyä toivottua jälkeä.

–  Enemmän kuin tekniikasta, se on kiinni siitä, etten osaa ponnistaa. Hypyt menevät aika laakana, Hassi tuumi.

Moniottelijoiden toveruutta kisan jälkeen: vasemmalta lukien Joni Heikkinen, Leo Rautiainen, Juuso Toivonen, Aleksi Savolainen, Ville Kattelus, Juuso Hassi ja Ville Toivonen..

Leo Rautiainen, 20, vantaalaisesta Kenttäurheilijat-58:sta otteli ensimmäisen miesten SM-kilpailuiden mitalinsa. Rautiainen otteli kolmanneksi uudella ennätyksellään 5133 pistettä. Hän voitti kuulantyönnön tuloksella 13,81.

Tampereen Pyrinnön 20-vuotias Aleksi Savolainen otteli hänkin ensi kerran yli 5000 pisteen. Savolainen hävisi pronssimitalin Rautiaiselle vain 38 pisteen erolla.

Päätöslajin 1000 metrin juoksun voittaja Joni Heikkinen Oulun Pyrinnöstä ja mestari Juuso Toivosen pikkuveli Ville Toivonen olivat tasaväkisen kilpailun viides ja kuudes pistein 5014 ja 4938.