Ukonmaanaho, Utriainen ja Peiponen maastosuosikit

Rasitusvamma pitää Peiposen sivussa olympialaisista

Ylikiimingin Nuiijamiesten Janne Ukonmaanaho, Lahden Ahkeran Jussi Utriainen ja Rovaniemen Lapin Johanna Peiponen ampaisevat suosikkeina miesten naisten matkoilla SM-maastoissa Vöyrillä sunnuntaina.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Alisa Vainio harkitsee vielä osallistumistaan, ja juoksee 19-vuotiaiden sarjassa, jos päättää lähteä mukaan kilpailuun.

Miltä Vöyrin Norrvallan vaativissa ja vaihtelevissa maastoissa juostavat SM-maastot kaikkiaan näyttävät? Sitä pohtii seuraavassa Suomen Urheiluliiton (SUL) kestävyysjuoksujen päävalmentaja Tommy Ekblom.

– Miesten neljän kilometrin kilpailu tulee olemaan mainio taistelu. Suurimmalla osalla sarjan kärkinimistä on takanaan ehjä harjoitusvuosi. Ukonmaanaholla on kova työ puolustaa titteliään, mutta helposti hän ei siitä luovu, Ekblom sanoo.

Ukonmaanajon kärkihaastajia ovat IF Länkenin Anders Lindahl, Lahden Ahkeran Martti Siikaluoma, Karhulan Katajaisten Ilari Piipponen, Parikkalan Urheilijoiden Panu Jantunen, Lahden Ahkeran Hannu Granberg, IK Falkenin Jimmy Finnholm, Lahden Ahkeran Ossi Kekki ja HKV:n Topi Raitanen.

– Lahden Ahkera pistää viivalle kokonaisuudessaan todella vahvan joukkueen, Ekblom hehkuttaa.

Utriaisen mestaruussarjalle jatkoa?

Miesten 12 kilometrin matkalla ehdoton ennakkosuosikki on urallaan yksitoista pitkän matkan maastomestaruutta juossut Utriainen. Hän voitti aiemmin tänä vuonna jo puolimaratonin Suomen mestaruuden.

– Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää haluaa Vöyrillä revanssin kolme viikkoa sitten maantiejuoksun SM-kisoissa Utriaiselle kärsitystä tappiosta. Järvenpää on Utriaisen ykköshaastaja, Ekblom veikkaa.

Mitalitaistoon Ekblom veikkaa myös maantiejuoksun SM-kisojen pronssimitalistia, Saarijärven Pullistuksen Jaakko Piesasta, Turun Tovereiden Antti-Pekka Niinistöä ja HKV:n Aki Nummelaa.

– Kärkitaistossa on varmasti mukana myös kova suunnistusnimi, Jere Pajunen Joensuun Katajasta, Ekblom sanoo.

Richardsson haastamaan Peiposta

Syksyn EM-maastoissa kymmenenneksi juossut Johanna Peiponen on selvä ykkössuosikki naisten 6 kilometrin kilpailussa, kun kilpailusta puuttuvat Sandra Eriksson ja Kristiina Mäki.

– Vasa IS:n Camilla Richardsson antaa Peiposelle hyvän vastuksen. Ilahduttavaa on nähdä vihdoin myös Heidi Eriksson mukana maastokilpailussa. Ottanee heti korkean sijoituksen, Ekblom ennustaa.

– Muita nimiä kärkikymmenikköön ovat SM-maantiekilpailun kärkikaksikko Espoon Tapioiden Hanna Jantunen ja Turun Tovereiden Suvi Miettinen sekä hallikaudella onnistunut IF Länkenin Saara Norrgran.

Kettunen mestaruusjahtiin, Charicha vai Saleva

Naisten 22-vuotiaiden neljällä kilometrillä suosikkina juoksee jalkavaivat kannoiltaan karistanut Oona Kettunen.

– Hallikauden komeetta Joensuun Katajan Silja Kauppinen, Kuortaneen Kunnon Aino Kivenmäki ja hiihdossa vahvan kauden läpivienyt Turun Urheiluliiton Johanna Matintalo voivat sotkea Oonan suunnitelmia, Ekblom ennustaa.

– Myös Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Saara Nikander ja Espoon Tapioiden Sofia Muinonen löytynevät kärkikymmeniköstä

Miesten 22-vuotiaiden 6 kilometrillä odotellaan Turun Urheiluliiton Kennedy Charichan ja viime vuoden maastomestarin Sjundeå IF:n Eero Salevan kaksintaistelua voitosta.

– IF Raseborgin estemies Otto Loukkalahti on myös valmis mitalitaistoihin, Ekblom sanoo.

19-vuotiailla pojilla tasainen taisto

Miesten 19-votiaiden 6 kilometrillä juoksun kärkinimiä ovat Joensuun Katajan Jiri Karjalainen, Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Robin Ryynänen ja SM-hallien tuplamestari Pudasjärven Urheilijoiden Mikko Rahkola.

– Myös Turun Tovereiden Pekka Antikainen, joka voitti sarjan maantiejuoksun SM-kisoissa löytynee tuloslistalta korkealta, Ekblom arvioi.

Naisten 19-vuotiaiden neljällä kilometrin Vainio on suursuosikki, jos juoksee, vaikka on kärsinyt talven mittaan jalkavaivoista.

– Suolahden Urheilijoiden Saija Seppä, Porvoon Urheilijoiden Mona Jäppinen, Turun Urheiluliiton Anna Hyvärinen, joka voitti sarjan maantiejuoksun SM-kisoissa sekä Vasa ISn Lycke Karlsson taistelevat mitaleista, Ekblom uskoo.

Lehto ja Snäll hyvässä kevätvireessä

Poikien 17-vuotiaiden 4 kilometrillä Espoon Tapioiden Tomi Lehto on ykkössuosikki. Muita kärkinimiä ovat Wilho Hautala Lahden Ahkerasta, Matias Meriläinen Nurmijärven Yleisurheilusta ja Niklas Lainto Turun Urheiluliitosta. Korkealle yltänevät myös GIF:n Nico Dahlbacka ja Kuusankosken Urheiluseuran Niklas Heikkilä.

– Tyttöjen 17-vuotiaiden sarjassa SM-maantiejuoksussa taso oli hyvä. Siellä menestyneet Forssan Salaman Astrid Snäll, Lahden Ahkeran Aino Kuljukka ja Laura Haara sekä Kannuksen Uran Emma Katajalaakso ovat varmasti nytkin mukana taistelemassa kärkipaikoista, Ekblom sanoo.

Helander poikien kärkinimi, tyttöjen sarjassa tasaista

15-vuotiaiden sarjan 4 kilometrillä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander oli komeasti viides SM-maantiellä 17-sarjassa. Ekblomin uskoo, että se povaa kärkitaistoon nousemista SM-maastoissa.

– Toisen polven juoksijat Ahkeran Walte Hautala ja Julius Mäkinen laittanevat kuitenkin Eemilin tiukalle. Ja mielenkiintoista on nähdä, mitä sanomista viime vuoden 14-sarjan estemestarilla Karhulan Katajaisten Olli-Pekka Laitilalla on mitalien jakoon, Ekblom miettii.

– Hallikaudella kovaa vauhtia tonnilla pitivät mm. Juho Keränen Oulun Pyrinnöstä, Turun Urheiluliiton Viljami Itämeri, KU-58:n Atte Nevala ja Viipurin Urheilijoiden Eelis Uitto.

Ekblom uskoo, että tyttöjen 15-vuotiaiden sarjan 4 kilometrillä kärkeen on tungosta.

– JKU:n Lotta Mäkinen ja Alisa Virtanen, Lahden Ahkeran Silja Rönkä ja Pinja Kotinurmi ja Veikkolan Veikkojen Anni Penttilä lähtevät matkaan hyvä sijoitus mielessään, Ekblom sanoo.

Lisätietoja