Tytöt kirivät Ruotsilta karkuun, Teijula ja Auvinen poikien sankarit

Tytöt kirivät Ruotsilta karkuun

Tyttöjen joukkue nousi 17-vuotiaiden maaottelussa vakuuttavaan voittoon pistein 104-94. Joukkueen tähtiä olivat maaottelun kaksoisvoittajaksi juosseet sprintteri Aino Pulkkinen ja maileri Saija Seppä. Lajivoittoihin sunnuntaina ylsivät myös aituri Viivi Lehikoinen, kestävyysjuoksija Heidi Kuuttinen ja kuulantyöntäjä Henna Sallinen.

Poikien ottelu päättyi Ruotsin 112-87-voittoon. Suomen joukkueen sunnuntain sankarit olivat 800 metrin voitolla maaottelun triplavoittajaksi kirinyt Markus Teijula ja moukarinheittoa ylivoimaisesti hallinnut Roope Auvinen.

Lauantaina 100 metrin yllätysvoittoon pinkonut Pulkkinen voitti sunnuntaina 200 metriä ajalla 24,61. Taika Koilahti sinetöi suomalaisten kaksoisvoiton ajalla 24,85.

– Siitä minun ulkopuolelta startannut ruotsalainen lähti kovaa, mutta sain hänet kiinni. Eilinen satanen kyllä vähän painoi jaloissa, Pulkkinen tunnusti.

– Juoksu ei aluksi oikein lähtenyt, mutta onneksi loppu kulki, Taikolahti tuumi.

Seppä toipui flunssasta tuplavoittajaksi

Vielä viikko sitten flunssa kourissa ollut Saija Seppä voitti sunnuntaina 800 metriä vahvalla juoksulla ajalla 2.11,94. Lauantaina hän oli 1500 metrin ykkönen.

– Kuultiin etukäteen, että ruotsalaiset aikovat pitää vauhtia. Annoin heidän tehdä niin. Viimeisellä kierroksella odotin takasuoralle, kun siellä oli niin kova vastatuuli ja aloitin kirin vasta 200 metriä ennen maalia, Seppä kertasi näyttävää voittojuoksuaan.

– Ei mikään ihan maksimijuoksu, mutta voittoa tässä haettiin, ei aikaa.

Toiseksi kilpailussa sijoittunut Ruotsin Vilma Jonsson ehti maaliin ajassa 2.12,30. Heini Ikonen oli neljäs ennätyksellään 2.13,99.

Lehikoiselle balsamia haavoihin

Lehikoinen voitti pika-aidat ajalla 13,69. Lauantaina hän starttasi 300 metrin aitoihin suosikkina, mutta kaatui. Hän pinkoi silti Ruotsin Amanda Holmbergin vanavedessä toiseksi ajalle 43,63.

– Alku oli nyt aika hidas, en oikein päässyt vauhtiin. Loppu oli taas hyvä, Lehikoinen kertaili pika-aitoja.

Lauantaisen kompastumisen Lehikoinen pisti kovan vauhdin piikkiin.

– Takajalka siinä otti aitaan. Valmentajan kanssa mietittiin, että olisiko siinä ollut se, että kun on juossut 400 metrin aitoja ja nyt juostiin 300 metrin aitoja. Vauhti vaan oli niin kovaa, Lehikoinen tuumi.

Annika Kylmänen oli 100 metrin aidoissa neljäs ajalla 14,09.

Heidi Kuuttinen sai mojovat kannustukset komealla kirivoitollaan tyttöjen 3000 metrillä. Hän irtosi vajaat 100 metriä ennen maalia Ruotsin Frida Karlssonin takaa ja voitti ajalla 10.17,11.

– 200 metriä ennen maalia tuntui jo siltä, että teki mieli lähteä. Sanoin vain itselleni, että pysy housuissasi ja odota, Kuuttinen myhäili maalissa.

Juoksussa alkumatka mentiin ”hölkkävauhtia” kunnes Karlsson otti vetojuhdan tehtävät.

– Omana taktiikka oli nyt pysyä ruotsalaisen takana, kun oli sen verran tuultakin, Kuuttinen tuumi.

Emma Katajalaakso veti hyvällä rytminvauhdoksella pidemmän korren taistelussa kolmannesta sijasta Ruotsin Alice Grebergiä vastaan. Katajalaakson aika oli 10.34,42.

Muissa tyttöjen lajeissa Henna Sallinen voitti kuulantyönnön. Hän työnsi 15,78 ja oli täysin omaa luokkaansa. Hänen käsistään lähti kilpailun neljä pisintä kuulakaarta.

Alina Strömberg ja Laura Ollikainen nappasivat seiväshypyssä toisen ja kolmannen sijan 372:n ja 342:n ylityksillä.  Saara Hakanen ja Henrikka Parpala ottivat samaiset toisen ja kolmannen sijan pituushypyssä tuloksin 587 ja 571.

Ruotsalaiset antoivat ohjat Teijulalle

Markus Teijulalle kissa – ja hiiri -leikki poikien 800 metrillä sopi erinomaisesta. Hitaan ensimmäisen 400 metrin jälkeen Ruotsin Warsame Doley teki rytminvaihdoksen 200 metriä ennen maalia. Teijulalle oli löysän akuvauhdin jälkeen helppo vastata siihen, ja kiristää maaotteluvoittoon ajalla 1.58,42.

– Ylättyin, kun ruotsalaiset juoksivat noin hiljaa, tai antoivat minun pitää noin hidasta vauhtia, koko matkan juoksua johtanut Teijula totesi.

Teijulasta tuli maaottelun triplamestari. Hän voitti Tukholmassa lauantaina 400 metriä ja oli sunnuntaina voittamassa kisan päättänyttä 4 x 400 metrin viestiä.

 Daniel Lundmark oli 800 metrillä neljäs ajalla 2.01,92.

Poikien moukarihäkissä kilpailun ylivertainen valtias oli Roope Auvinen. Hän heitti voittoon tuloksella 71,71, mutta olisi voittanut maaottelun kaikilla muillakin mitatuilla heitoillaan.

Ruotsin Patrik Lindstedt kiskaisi toiseksi heitettyään 64,83. Otso Puro kiskaisi kolmanneksi heitettyään (62,53).

Muissa poikien lajeissa Ruotsi vei 200 metrillä Marcus Torneen johdolla kaksoisvoiton alla 22,02. Kalle Kompuinen oli kolmas ajalla 22,50.

Aholalla ja Petersonilla kaksi tasokasta taistoa

Miska Sundberg rutisti toiseksi 110 metrin aidoissa ajalla 14,36, kun Ruotsin Max Hrelja voitti maaotteluennätyksellä 13,92 (+0,4 m/s).

Ruotsalaisten kaksoisvoittoon päättyi myös poikien korkeushyppy 201 ylittäneen Simon Larssonin johdolla. Julius Kuusela oli kolmas. Hän kohensi hiljattain hyppäämäänsä omaa ennätystä sentillä lukemiin 195.

Pituushypyssä Ruotsin Sebastian Stevens ponkaisi ennätyksensä 691 ja johti kisaisännät kaksoisvoittoon. Joonas Forsgren oli parhaana suomalaisena kolmas hypättyään 669

Eero Ahola saalisti Tukholmassa kakkossijat Wictor Peterssonin jäljessä kiekonheitossa ja kuulantyönnössä. Petersson heitti kiekossa voiton lauantaina maaotteluennätyksellä 61,80, kun Ahola kiskaisi 51,90.

Kuularingissä Petersson työnsi voittoon  hulppealla maaotteluennätyksellä 21,57. Ahola oli toinen työnnettyään 19,65.

Tulokset


roope_auvinen_dsc7589.jpg