TV-kisojen erikoishaasteita opiskeltiin Tampereella

TV-kisojen erikoishaasteita opiskeltiin Tampereella

Televisioitavien yleisurheilukilpailujen järjestäjät perehtyivät tv-kisojen erikoishaasteisiin Tampereen Varalassa järjestetyssä koulutuksessa.

– Tämä oli ensimmäinen koulutus, joka toteutettiin räätälöitynä erikseen tv-kisajärjestäjille. Hyvä vuorovaikutteinen seminaari, paljon keskustelua, arvioi Suomen Urheiluliiton kilpailupäällikkö Mika Muukka.

– Koulutukseen osallistui kolmisenkymmentä henkeä. Paikalla oli muiden muassa Eliittikisojen, Kalevan kisojen, Paavo Nurmi Gamesin, Youth Athletics Gamesin, Ruotsi-ottelun ja televisioitavien hallikisojen edustajia.

Muukan mukaan kokonaisvaltaiselle koulutukselle, jossa käytiin läpi tv-kisojen haasteet aikataulun laadinnasta tulospalveluun, oli kysyntää. Näin siitä huolimatta, että Suomessa kisojen järjestelytaito on kaikkiaan erittäin korkea.

– Nyt saatiin käytyä kerralla läpi kaikki tv-kisoihin liittyvät asiat, Muukka sanoo.

TV:n näkökulman kisajärjestäjille esitteli Ylen kokenut tuottaja-ohjaaja Jukka Ahonen. Hän muistutti, että yleisurheilu on tv-ohjelmantekijälle haastava laji, joten hyvän tv-tuotteen synnyttämiseen tarvitaan myös kisajärjestäjän panosta.

– Suomessa on hyvä tilanne. Kilpailujen järjestäjät osaavat tehdä aikatauluja. Myös yhteistyö Ylen ja kisajärjestäjien välillä on hyvää, Ahonen kiitteli.

Kisajärjestäjien työtä helpottaa se, että Ylen osaaminen yleisurheilukisojen teossa on tunnustetusti parasta maailmassa.

Pitkille juoksumatkoille väliaikapalvelu

Chyronhegon Timo Lapinoja kävi perusteellisesti läpi tv-kisojen tulospalvelua, joka on monimuotoista ja vaatii ammattitaitoa. 

–  Myös vapaaehtoiset seurahenkilöt voivat tehdä tulospalvelun, mutta se vaatii erityisosaamista. Sekin pitää muistaa, että eri kentillä on erilaiset valmiudet koskien tulospalvelua. TV-kisan vaatimukset ovat tässä suhteessa ovat paljon isompia kuin niin sanotun peruskilpailun, Lapinoja muistutti.

Lapinojan mukaan kestävyysjuoksujen ystäville on tulossa lisäpalvelu kisojen tulospalveluun. Pitkillä juoksumatkoilla väliaikoja aletaan näyttää uudella järjestelmällä. 

– Väliajat saadaan TV-kuvaan, videotaululle ja tuloksiin. Tätä testataan jo SM-halleissa Tampereella, Lapinoja kertoi.

Kilpailuvaliokunnan puheenjohtaja Pasi Oksanen kertasi tapahtumaohjauksen sekä kilpailuaikataulun tekemistä tv-kisoissa. Haastetta piisaa, kun pitäisi tyydyttää yhtä aikaa tv:n ja paikalla olevan yleisön tarpeet.

Muukka kävi läpi vaadittavat tuomarimäärät, kulkureitit ja monet muut kilpailun tekemisen perusteet tv-kisojen näkökulmasta.