Tuure Haapanen ja Ilona Mononen parhaat juniorit Pyhtäällä

Turun Urheiluliiton Tuure Haapanen karkasi kaksi kilometriä ennen maalia Vantaan Kenttäurheilijat -58:n Rasmus Krogellilta ja voitti Pyhtäällä 19-vuotiaiden 10 kilometrin maantiejuoksun Suomen mestaruuden ajalla 31.57.

Krogell oli toinen 11 sekunnin päässä Haapasesta. Hopeamitali on hänen uransa toistaiseksi paras saavutus.

– Kaksi kilometriä ennen maalia oli loiva alamäki ja minun vahvuuteni on hyvin rullaava askel. Siinä tein eron Rasmukseen ja päätin, että vedetään urku auki maaliin, Haapanen kertoi.

– Reitin ensimmäinen kilometri oli aika nopea. Juostiin se 3.07-3.08:aan ja siitä jäi kelpo vauhti päälle.

Haapasen tavoitteena ei ollut vain mestaruus. Hän voitti mestaruuden jo vuosi sitten ja tällä kertaa aika parani 50 sekunnilla.

– Halusin tehdä tästä rehellisen kilpailun ja läksin tavoittelemaan hyvää aikaa.

Pronssille juoksi Someron Esan Veikka Sarén ajalla 32.26 ja neljänneksi Lahden Ahkeran Matias Mononen ajalla 32.45.

Kärkikvartetti juoksi tänä vuonna selvästi nopeammin, kuin Ikaalisten Urheilijoiden Oskari Kangasniemen viimevuotinen pronssiaika. Kangasniemi oli tällä kertaa viides.

Karlos Kemppaalalle mestaruus uran ensimmäisellä kympillä

Juha Väätäisen valmennukseen vaihtanut Karlos Kemppaala voitti 17-vuotiaiden 10 kilometrin mestaruuden. Uran ensimmäinen 10 kilometrin maantiekilpailu taittui ajassa 33.42.

– Kun oli uran ensimmäinen 10 kilometriä, ei oikein tiennyt miltä se alkaa tuntua, Kemppaala totesi.

– Läksin vetämään ensimmäiset 5 kilometriä. Se meni hyvin. Sitten ajattelin vähän nopeuttaa kisaa ja niin siinä kävikin. Seuraavalla kympillä juoksen vähän tasaisemmin.

Kemppaala, 16, voitti viime kesänä ikäluokkansa 800 metrin mestaruuden. Pari vuotta sitten jalkapalloilusta kestävyysjuoksuun siirtyneen Kemppaalan päämatka myös ensi kesänä tulee olemaan 800 metriä.

– Kesällä piti mennä juoksemaan 17-vuotiaiden EM-kilpailuista Rietistä mitalia, mutta nyt EM-kilpailut peruttiin. Eli katsotaan nyt sitten, miten Kalevan kisoissa pärjätään, Kemppaala sanoi.

Kemppaalaa koronarajoitukset eivät ole kiusanneet.

– Kun olen ollut etäkoulussa, olen pystynyt paljon paremmin treenaamaan. Ei ole ollut niin tiukkoja aikatauluja.

Jyväskylän Kenttäurhelijoiden Luukas Kontro oli toinen ajalla 33.49 ja Rauman Urheilijoiden Miki Niemensivu kolmas ajalla 34.09.

Mononen jatkoi menestysketjuaan

Lahden Ahkeran Ilona Mononen jatkoi Pyhtäällä maantiejuoksun SM-kilpailuissa viime kesän menestyssarjaansa. Mononen voitti 19-vuotiaiden 10 kilometriä ajalla 37.11.

— En tiennyt mitä odottaa. Harjoittelussa on nostettu vauhtikestävyystreenien määrää ja ne ovat menneet hyvään suuntaan. Tulin kisaan sillä mielellä, että saan ainakin hyvän treenin, Mononen sanoi.

– Ensimmäinen kierros oli aika rento, kun neljän ryhmässä juostiin. Toiselle kierrokselle kiristettiin vauhtia ja tuossa lopun ylämäessä vähän kiristin. Silloin Venla Saari, jonka kanssa siinä vaiheessa juostiin, jäi.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Saari oli toinen 13 sekuntia voittajasta ja Monosen seurakaveri Pinja Kotinurmi kolmas ajalla 37,52.

Hyvät ajat juoksivat myös kolme seuraavaa Turun Urheiluliiton Lotta-Maria Maine, Lempäälän Kisan Emma Ranta ja JKU:n Alisa Virtanen. Pitkään kärkiryhmässä juossut Lappeenrannan Urheilu-Miesten Moona Korkealaakso keskeytti.

– SM-kulta ei koskaan ole mikään itsestään selvyys, mutta päivän kunto tänään oli hyvä, ensi kesäksi 19-vuotiaiden MM- ja EM-kilpailuihin kuntoaan tähtäävä Mononen sanoi.

Niininen mestariksi korispelien lomassa

Nokian Urheilijioiden Petriina Niininen pelaa parasta aikaa BC Nokian riveissä koripalloilun naisten ykkösdivisioonan finaaleissa ja voitti välipalana Pyhtäällä 17-vuotiaiden 10 kilometrin mestaruuden Nokian Urheilijoiden paidassa ajalla 39.01.

– Eilen oli peli ja olin täällä Pyhtäällä kello 11 illalla, Niininen sanoi.

– Mestaruus tuli yllätyksenä. En osannut odottaa. Olen juossut vähän, mutta koriskausi on käynnissä. Se on mennyt sen mukaan, että jos korista on enemmän, juoksua on vähän, Niininen sanoi.

Koripalloa Niininen on pelannut pienestä pitäen. Juoksu tuli mukaan kolme vuotta sitten.

– Tälle 10 kilometrille läksin vähän miltä tuntuu -meiningillä. Ei ollut mitään tavoitteita. Ensimmäisen kierroksen jälkeen läksin sitten ja siinä tuli ero, Niininen arvioi kilpailun ratkaisua.

Kälviän Tarmon Melissa Kykyri oli toinen ajalla 39.27 ja Helsingin Kisa-Veikkojen Elma Hannikainen kolmas ajalla 39.33.