Turussa Rooman EM-menestyjille huippukisa – Paavo Nurmi Games satsaa juoksulajeihin

Yleisurheilun Paavo Nurmi Games satsaa tänä vuonna väkevästi juoksuradalle, mutta unohtamatta yleisön suosikkeja kuten miesten keihäänheittoa, naisten seiväshyppyä ja moukarinheittoa.

– Meillä on kaksi isoa tavoitetta. Tarjoamme Rooman EM-kisoihin kuntonsa viritelleille suomalaisille maailmanluokan kilpailun kotimaassa heti EM-kisojen jälkeen, sanoo kilpailua järjestävän PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen.

– Paavo Nurmi Games on Kansainvälisen yleisurheiluliiton Continental turneen kultatason kilpailu, joten urheilijoilla on erinomainen tilaisuus kohentaa sijoituksiaan olympiarankingissa. Jaossa on parhaat pisteet yhden päivän kilpailuista heti Timanttiliigan jälkeen.

Turussa kilpaillaan 18. kesäkuuta, eli vajaa viikko Rooman EM-kilpailuiden jälkeen ja 12 päivää ennen kuin Pariisin olympiakisojen ranking sulkeutuu.

– Uskon, että Pariisin ”passia” hakevia urheilijoita on tuossa vaiheessa paljon ja erityisesti juoksulajeissa. Siksi satsaamme nyt juoksuihin. Kotimaan parhaat pääsevät hakemaan huipputulosta tasokkaassa seurassa, Salonen linjaa.

– Juoksupainotus on nyt sikälikin sopiva, että tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Paavo Nurmen vuoden 1924 Pariisin olympialaisten viiden kultamitalin saavutuksesta.

Turkuun maailman paras keihäskisa ennen olympialaisia

Miesten keihäänheitto on yksi Paavo Nurmi Gamesin kivijalkoja. Kilpailuun kutsutaan maailman parhaat keihäänheittäjät. Tavoitteena on rakentaa Turkuun maailman paras keihäskisa ennen Pariisin olympialaisia.

– Turussa on vuosien saatossa nähty yli 90 metrin kaaria useamman heittäjän toimesta. Tuollaisille tuloksille rakennamme kilpailua tänäkin vuonna, Salonen kertoo.

Keihäänheiton lisäksi muut miesten lajit ovat 100 m, 800 m, 1500 m, 110 metrin aidat, 400 metrin aidat ja 3000 metrin esteet.  Naisten lajit ovat 800 m, 1500 m, 100 metrin aidat ja 400 metrin aidat sekä korkeus, kolmiloikka, seiväs ja moukari.

 – Voisi kysyä, että miksi 800 ja 1500 metriä. Se toimi naisten matkoilla viime vuonna ja nyt kun kestävyysjuoksun kärjen taso on Suomessa vahvassa nousussa, se tarjoaa suomalaisjuoksijoille valinnan mahdollisuuksia, Salonen sanoo.

Neuvotellut urheilijoiden kanssa käynnissä

Naisten kenttälajeihin rakennetaan suomalaisille urheilijoille Timanttiliigan tasoisia kilpailuja.

–  Toivomme Paavo Nurmen stadionille varsinaissuomalaisia mitalijuhlia ainakin naisten seiväshypyn ja moukarin yhteyteen. Näihin lajeihin rakennetaan huippukilpailut, jossa urheilijat pääsevät nauttimaan kotikentän kannustuksesta. Salonen sanoo.

– Naisten korkeushypyssä rima nostettiin viime vuonna yli kahteen metriin ja sille haetaan jatkoa. Neuvotellut urheilijoiden kanssa ovat olleet käynnissä läpi talven. Urheilijanimistä tiedotamme kevään aikana.

Paavo Nurmi Games on osa Paavo Nurmi festivaali -kokonaisuutta, joka kunnioittaa Paavo Nurmen perintöä.Vuonna 2024 tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Paavo Nurmi kruunasi uransa tasan sata vuotta sitten Pariisin olympiakisoissa 1924. Viisi kultamitalia oli uskomaton saavutus, joka piti sisällään samana päivänä lyhyen ajan sisällä uskomattomalla tavalla voitetut 1500 ja 5000 metriä.

Festivaalitapahtumat käynnistyivät tänä vuonna ensi kertaa Turun Gatorade Centerissä käydyssä Ystävänpäivän seiväshyppykilpailussa ja jatkuvat parasta aikaa Paavo Nurmi -koulukiertueella, jolla on tähän mennessä kohdattu jo 3000 oppilasta. Vuoden huipentavat Turun kauppatorilta lähtevä Paavo Nurmi Marathon sekä Liikuttava Lahja joululaulukonsertti Turun Tuomiokirkossa.

Lisätiedot:

Jari Salonen

Toimitusjohtaja

PN Turku Oy

050 062 7973

jari.salonen@paavonurmigames.fi