Turun Urheiluliiton kasvatti maastojuoksun maailmanmestariksi

Maastojuoksun maailmanmestareiksi vesisateesta mutaisella Guiyangin hevosradalla Lounais-Kiinassa juoksivat Turun Urheiluliitossa juoksijan uransa aloittanut Geoffrey Kamworor ja vasta 19-vuotias Agnes Tirop, jotka molemmat edustavat Keniaa.

17-vuotias Geoffrey Kipsang Kamworor aloitti ammattijuoksijan taipaleensa kesällä 2010 managerinsa Antti Lähteenmäen aloitteesta Silas Sangin valmennusryhmässä ja kilpaili sinä kesänä Eurajoella, Äänekoskella, Pudasjärvellä, Kuortaneella, Saarijärvellä, Sollentunassa, Lappeenrannassa, Lapinlahdella, Malmössä, Turussa ja Vammalassa.

Turun Urheiluliiton kasvateista on ennen Geoffrey Kamwororia voittanut miesten maastojuoksun maailmanmestaruuden Pekka Päivärinta vuonna 1973 ja miesten maastojuoksun olympiakultaa Paavo Nurmi vuosina 1920 ja 1924.

Etiopia uusi miesten joukkuemestaruutensa ankarassa kamppailussa Keniaa vastaan pienimmällä mahdollisella erolla. Molempien joukkueiden neljä parasta juoksijaa kokosivat täsmälleen samat sijalukupisteet, jolloin mestaruuden ratkaisi Etiopian heikoimman juoksijan parempi sijoitus.

Etiopian joukkue voitti mitalitilaston saavutettuaan 11 mitalia, joista viisi kultaisia. Kenian joukkue saavutti yhdeksän mitalia, joista kolme kultaisia. Kaikille muille maille yhteensä ei riittänytkään enää mitään muuta, kuin neljän eri joukkuekilpailun neljä pronssista mitalia.

Näistä neljästä pronssimitalijoukkueesta yksi edusti Etiopiasta itsenäistynyttä Eritreaa, yksi oli koottu Kenian-Ugandan rajaseudun juoksijoista edustaen Ugandaa ja kaksi pronssimitalia saavutti Bahrain, jota edustivat pääosin kenialaiset ja etiopialaiset siirtotyöläiset.

Kamworor löi Karokin loppukirissä

Geoffrey Kamwororista ei koskaan tullut suomalaista maailmanmestaria, vaikka niinkin olisi toisenlaisten tähtien alla saattanut tapahtua. Keväällä 2011 hän edusti jo Keniaa ja voitti maastojuoksussa junioreiden maailmanmestaruuden. Viime vuonna Kamworor juoksi puolimaratonin maailmanmestariksi.

Kuumassa ja kosteassa Guiyangissa Kamworor lähti viimeiselle kahden kilometrin kierrokselle yhdessä joukkuetoverinsa Bedan Karokin ja Etiopian Muktar Edrisin kanssa. Japanissa useita vuosia opiskellut Karoki hävisi pitkässä hivuttavassa loppukirissä kahdeksan sekuntia ja 21-vuotias Edris 14 sekuntia.

20-vuotias Moskovan MM-kilpailuiden 5000 metrin hopeamitalimies Hagos Gebrhiwet saapui maaliin neljäntenä. Etiopian nuoren kultamitalijoukkueen täydensivät tänä keväänä maratonin 2.06.17 juossut 24-vuotias Tamirat Tola ja puolimaratonin Etiopian ennätyksen haltija 23-vuotias Atsedu Tsegay.

Uuden täksi vuodeksi kokeiltavan käytännön mukaan maastojuoksun MM-kilpailuiden 15 parasta urheilijaa saavuttivat samalla edustusoikeuden kesällä kilpailtavien Pekingin MM-kilpailuiden 10000 metrin juoksuun. Heistä viisi oli Etiopiasta, neljä Keniasta, kolme Bahrainista sekä yksi Ugandasta, Tansaniasta ja Eritreasta.

Joukkuekilpailun pronssimitalilla palkitun Bahrainin kuudesta edustajasta kaikki ovat aikuisiällä Bahrainin kansalaisuuden saaneita afrikkalaisia ammattijuoksijoita, joista kaksi on syntynyt Etiopiassa, kaksi Keniassa ja kaksi Marokossa. Yhdysvallat sijoittui kuuden Afrikan maan jälkeen joukkuekilpailun seitsemänneksi.

Keniassa syntynyt hallitseva Euroopan mestari Turkin Polat Kemboi Arikan saapui maaliin 22:ntena. Paras Afrikan ulkopuolella syntynyt juoksija Yhdysvaltain Chris Derrick oli 24:s ja paras Euroopassa syntynyt juoksija Espanjan Daniel Mateo 53:s häviten Geoffrey Kamwororille 3.33 minuuttia.

19-vuotias Tirop voitti naisten maailmanmestaruuden

Etiopia katkaisi Kenian voittokulun naisten joukkuekilpailussa. Kenia oli voittanut naisten joukkuemestaruuden neljästi peräkkäin, mutta tällä kerralla Etiopia oli niukasti kaksi pistettä Keniaa parempi.

Pronssimitalein palkittu Ugandan joukkue ei kyennyt kärkikaksikkoa uhkaamaan, vaan hävisi mestareille jo 84 pistettä. Järjestävä maa Kiina venyi neljänneksi. Paras eurooppalaisjoukkue Espanja oli seitsemäs.

Vaikka Etiopia löikin Kenian joukkuekilpailussa, niin henkilökohtaisen mestaruuden voitti Kenian 19-vuotias Agnes Tirop. Hän juoksi jo toissakesänä vasta 17-vuotiaana loistavat tulokset 3000 metrillä 8.39,13 ja 5000 metrillä 14.50,36. Tiropia nuorempana mestaruuden voitti viimeksi Etelä-Afrikan Zola Budd vuonna 1985.

Viiden etiopialaisen ja neljän kenialaisen kärkiryhmä jätti muita juoksijattaria yli puoli minuuttia. Nuoret naiset olivat loppukirissä nälkäisimmät. Neljästä parhaasta kolme on syntynyt vuonna 1995 ja kilpailee vasta ensimmäistä vuotta naisten sarjassa.

Tiropin jälkeen sijoittui kolme parasta etiopialaista. Heistä Senbere Teferi seurasi koko matkan johtanutta Tiropia pisimpään, mutta tämän irrottua 200 metrin mittaiseen loppukiriin eroa syntyi lopulta viisi sekuntia.

Pronssimitalilla palkittiin puolimaratonin MM-kilpailuissa viime syksynä kuudenneksi juossut Netsanet Gudeta. Etiopian mestarijoukkueen täydensivät 5000 metrin hallitseva junioreiden maailmanmestari Alemitu Haroye ja viime vuosikymmenestä asti Etiopian maajoukkueessa juossut 31-vuotias Mamitu Daska.

Maailmanmestaruutta puolustanut Kenian Emily Chebet sijoittui kuudenneksi 17 sekuntia Tiropin jälkeen. Vain kuusi päivää aiemmin Kiinan maratonmestaruuden voittanut Ding Changqin oli kotiradallaan 16:s. Paras pohjoismaalainen Tanskan Sara Sig Møller saapui maaliin 35:ntenä 3.02 minuuttia voittajan jälkeen.

Englantilainen hallitseva naisten Euroopan mestari Gemma Steel sijoittui 18:nneksi ja skotlantilainen hallitseva nuorten Euroopan mestari Rhona Auckland 19:nneksi. Britannia ei kuitenkaan osallistunut täydellä joukkueella, mikä leikkauspäätös ilmeisesti maksoi heille joukkuekilpailun pronssimitalin.

10000 metrin edustusoikeuden Pekingiin saavuttivat kaikki kuusi etiopialaista, kaikki kuusi kenialaista, yksi eritrealainen, yksi ugandalainen ja juuri 15:nneksi sijoittunut Espanjan Trihas Gebre, joka hävisi mestari Tiropille jo 1.59 minuuttia. Gebre on syntynyt Etiopiassa ja sai Espanjan kansalaisuuden vasta viime kesänä.

Etiopian neitosten kolmoisvoitto

19-vuotiaiden naisjunioreiden 6 kilometrin kilpailussa 20 parhaan joukkoon sijoittui yhdeksän etiopialaista, kuusi kenialaista, neljä ugandalaista ja yksi japanilainen. Etiopialaisista kolme ja kenialaisista yksi muodostivat nuorista afrikkalaisista ammattijuoksijoista kootun Bahrainin öljyvaltion joukkueen.

Maailmanmestaruuden voitti ensimmäisen kerran kotimaansa ulkopuolella kilpaillut vasta 17-vuotias lahjakkuus Letesenbet Gidey, jolle joukkuetoveri Dera Dida loppukirissä hävisi yhden sekunnin. Gidey uuvutti kilpailijansa terävällä 500 metrin mittaisella kirillä.

Etiopian neitoset veivät kolmoisvoiton ja viisi etiopialaista sijoittui kuuden parhaan joukkoon. Etiopialaisten rintaman pystyi ainoana rikkomaan estejuoksussa kolme vuotta sitten junioreiden maailmanmestaruuden voittanut Kenian Daisy Jepkemei.

Paras eurooppalainen oli 30:nneksi juossut Tanskan Maria Larsen, joka hävisi mestari Gideylle 2.01 minuuttia. Joukkuekilpailussa Kenia sijoittui ylivoimaisen Etiopian jälkeen toiseksi. Bahrain oli kolmas joukkueella, jota johti Keniassa syntynyt estejuoksun hallitseva junioreiden maailmanmestari Ruth Chebet.

Kenian nuorukaiset kukistivat Etiopian

19-vuotiaiden miesjunioreiden 8 kilometrin kilpailussa joukkuemestaruuden voitti Kenia ennen Etiopiaa. Pronssimitalein palkittiin Etiopiasta 1990-luvulla itsenäistynyt Eritrea ja neljänneksi sijoittui Bahrain, jonka kolmesta parhaasta juoksijasta kaksi on syntynyt Etiopiassa ja yksi Keniassa.

Henkilökohtaiseen maailmanmestaruuteen kiri terävästi 250 metriä ennen maalia spurtannut Etiopian Yasin Haji ennen kolmea kenialaista, joista parhaiten juossut Geoffrey Korir hävisi hänelle viisi sekuntia. Viime kesänä Haji palkittiin jo hopeamitalilla 19-vuotiaiden MM-kilpailuiden 5000 metrin juoksussa.

Hajin viime kesänä Eugenen MM-kilpailuissa kukistanut Yomif Kejelcha ei osallistunut kilpailuun. Kejelcha on 3000-5000 metrin matkoilla kolme vuotta kilpaillut voittamattomana 17-19-vuotiaiden arvokilpailuissa, viimeksi 19-vuotiaiden Afrikan mestaruuskilpailuissa vain kolme viikkoa sitten.

Viime kesänä 10000 metrin juoksussa junioreiden maailmanmestaruuden ja tänä keväänä junioreiden Afrikan mestaruuden voittanut Ugandan Joshua Cheptegei putosi kärkiryhmästä viimeisen kahden kilometrin kierroksen alkaessa ja sai tällä kerralla tyytyä 11. tilaan.

Paras eurooppalainen nuorukainen oli 20:nneksi juossut Italian Yemaneberhan Crippa, joka hävisi mestari Hajille 1.10 minuuttia. Crippa on hänkin syntynyt Etiopiassa. Paras pohjoismaalainen Ruotsin William Levay hävisi voittajalle 2.21 minuuttia ja oli 44:s.

Maastojuoksun maailmanmestaruuksista kilpaillaan seuraavaksi vuonna 2017, jolloin kilpailupaikkana toimii Ugandan pääkaupunki Kampala. Ugandassa ei aikaisemmin ole järjestetty yleisurheilun MM-kilpailuita.