Turun Urheiluliitolle Yleisurheilun huippu-urheiluseuran Tähtimerkki

Turun Urheiluliitto on läpäissyt toisena seurana Suomen Urheiluliiton (SUL) yleisurheilun huippu-urheiluseura auditoinnin ja sai perjantaina seuran gaalaillassa Huippu-urheiluseuran Tähtimerkin.

Yleisurheilun huippu-urheiluseuran status edellyttää läpäisyä auditointiin päättyvässä prosessissa. Sen aikana analysoidaan seuran valmennusjärjestelmän kokonaisuus ja kuinka hyvin yleisurheilijan polku vie junioreita kohti huippu-urheilua.

– Turun Urheiluliitto on laadukasta ja menestyvää kilpa- ja huippu-urheilua tavoitteleva ja toteuttava seura, jonka valmennus- ja koulutusjärjestelmä on johdonmukainen ja selkeä, arvioi Tähtimerkkiä seuralle luovuttanut SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni.

Turun Urheiluliiton yleisurheilutoimenjohtaja Antti Leskinen totesi, että huippu-urheiluseuraprosessi teetti seuralle töitä, mutta selkeytti samalla toiminnan kehittämistä.

– Olen iloinen siitä, että lähdimme mukaan ja läpäisimme auditoinnin. Auditointikriteerit ovat selkeitä ja tuovat konkreettista suuntaa seuran toiminnan kehittämiseen, Leskinen totesi.

– Kokosimme esimerkiksi toimintakäsikirjaa siten, että toimme käsikirjan rungoksi auditointikriteerien vaatimuksia. Samalla kun tarkensimme ja rakensimme toimintatapoja kriteerien suunnassa, kuvasimme ne toimintakäsikirjaan. Osa asioista on vielä sellaisia, joihin meillä on nyt suunta ja suunnitelma olemassa, mutta vaatii vielä työtä, jotta ne näkyvät kirkkaana arjen toiminnoissa.

Viola Westling, Tuure Haapanen, Lotta-Maria Maine ja Eero Heinonen juhlivat Turun Urheiluliiton sekaviestin mestaruutta SM-viesteissä 2022.

Kehitystyö jatkuu ja sen etenemistä seurataan

Matkan yleisurheilun huippu-urheiluseuran statukseen Turun Urheiluliitto aloitti tekemällä huippu-urheiluseuran laatukriteerien pohjalta arvion omasta toiminnastaan ja määritteli kehityskohteet.

– Turun Urheiluliitolla ne olivat valmennuslinjauksen kirkastaminen, valmennuksen ja koulutuksen organisoimisen ja johtamisen riittävän resurssoinnin varmistaminen sekä vastuullisuus, toimintakäsikirjan päivittäminen ja kaiken tämän jalkauttaminen, Finni kertoo.

Kehitystyö seurassa jatkuu, mikä kuuluu huippu-urheiluseuran statukseen. SUL arvioi seuran kehittämistoimien etenemisestä syksyllä 2024 ja 2025.

– Sen lisäksi, että olemme huippu-urheiluseuraprosessissa löytäneet konkreettisia kehityskohteita, monet jo nyt erittäin laadukkaasti ja ammattitaitoisesti hoidetut osa-alueet seuran toiminnassa ovat tulleet näkyviin, muistutti seuran yleisurheilujaoston puheenjohtaja Rami Urho.

Osa Olympiakomitean Tähtiseuratoimintaa

Yleisurheilun huippu-urheiluseuraprosessi on kytketty yhteen Olympiakomitean (OK) Tähtiseuratoiminnan kanssa. Sen edellytyksissä korostuvat seuran vastuullisuus, kyky kuunnella ja kannustaa toimintaan osallistujia ja reagoida ympärillä tapahtuviin muutoksiin.

Finnin mukaan nämäkin vaateet täyttyvät Turun Urheiluliiton toiminnassa.

– Seuran yleisurheilutoimintojen yhteisöllisyys ja yhteishenki on silmiinpistävää. Turun Urheiluliitto huomioi jäsenensä myös päätöksenteossa, josta esimerkkinä urheilijavaliokunta ja urheilijaedustus johtoryhmässä, Finni sanoi. 

Leskinen muistuttaa, että seurassa ei panosteta pelkästään huippu-urheiluun.

– Meille on tärkeää panostaa lasten ja nuorten urheiluun, huippu-urheiluun ja kilpailuiden sekä tapahtumien järjestämiseen. Huippu-urheilu on tärkeänä osana strategiassa, mutta jotta siihen panostaminen on mahdollista, kokonaisuuden tulee olla kunnossa, Leskinen sanoo.

– On ollut mukava huomata, että huippu-urheiluseuraprosessissa on käyty laajasti läpi absoluuttisen huippu-urheilun lisäksi myös koko urheilijan polkua ja siihen liittyviä toimintoja. Huippu-urheilu on tärkeä osa toimintaamme ja haluamme mahdollistaa huippu-urheilijan polulla oleville urheilijoille ja heidän valmentajilleen mahdollisimman laadukkaan toimintaympäristön.

Isoille seuroille roolia SUL:n valmennuksessa

Yleisurheilun huippu-urheiluseuran status on nyt Lahden Ahkeralla ja Turun Urheiluliitolla. Prosessissa on mukana muitakin isoja yleisurheiluseuroja.

Mitä SUL hakee tarjoamalla seuroille mahdollisuutta hakea huippu-urheiluseuran statusta?

– Tavoite on viedä lajin valmennusjärjestelmää suuntaan, missä auditoidut huippu-urheiluseurat johtavat ja kehittävät yleisurheilukeskustoimintaamme yhteistyössä alueensa urheiluakatemian ja lajiliiton kanssa, Finni sanoo.

 

Lisätiedot:

Jarkko Finni

Valmennuksen ja koulutuksen johtaja

Suomen Urheiluliitto

040 536 2680

jarkko.finni@sul.fi

 

Antti Leskinen

Yleisurheilutoimenjohtaja

Turun Urheiluliitto

040 832 4281,

antti.leskinen@turunurheiluliitto.fi

 

Rami Urho

Yleisurheilujaoston pj.

Turun Urheiluliitto

050 424 1475

rami.urho@if.fi