Turun SM-viesteissä luvassa tasaisia kärkitaistoja – Kisoihin ilmoittautui liki 600 joukkuetta

Viestinjuoksun suomenmestaruudet ratkotaan lauantaina ja sunnuntaina Paavo Nurmen stadionilla Turussa. Kisoihin on ilmoittautunut rapiat yli 580 joukkuetta. Luvassa on tasaisia mitalitaistoja ja varsin kesäisessä säässä.

SM-viestit päättävät myös tämän vuoden Kalevan Malja -kilpailun. Kisaa johtaa Lahden Ahkera, jolla on koossa 384 pistettä ja tukeva ote voitosta. Seuraavilla sijoilla ovat Turun Urheiluliitto 307 pisteellä sekä Tampereen Pyrintö ja Jyväskylän Kenttäurheilijat pistein 301,5 ja 291,5.

Yksi kisojen avauspäivän huipennuksista ovat 4 x 100 metrin viestin finaalit. Vuosi sitten Jyväskylässä isäntäseura Jyväskylän Kenttäurheilijat (JKU) voitti miesten ja naisten pikaviestit ja on yksi kärkinimistä molemmissa viesteissä lauantaina Turussa.

– Tasainen kilpailu voitosta on luvassa. Viime vuoden hopeajoukkue Polvijärven Urheilijat, Ikaalisten Urheilijat ja JKU ovat etukäteen suosikit ja keskenään aika tasaisia joukkueita. Polvijärven Urheilijat voisi ehkä olla se ykkösehdokas voittajaksi, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) pikajuoksujen lajivalmentaja Petteri Jouste.

– Polvijärven viestimiehet ovat kaikki alle 11 sekunnin sadan metrin juoksijoita. Uskon, että Matias Ahtinen voi lentävällä lähdöllä olla suhteessa 100 metrin aikaansa nopeampi. Toivottavasti joku joukkueista juoksisi alle 40 sekunnin. Edellytyksiä siihen on.

Jouste: Ei superjoukkuetta, vaihdot ratkaisevat

Naisten pikaviestissä Jouste nostaa suosikiksi HIFK:n riippuen siitä, ketä kokoonpanossa lopulta juoksevat.

– Minusta HIFK on suosikki varsinkin, jos Nora Lindahl on mukana. Hän vahvistaa joukkuetta tuntuvasti, Jouste sanoo.

Viime vuonna HIFK juoksi kokoonpanossa Henriikka Parpala, Viivi Lehikoinen, Nea Mattila ja Lindahl ja oli toinen.

– HIFK:n ohella JKU, Espoon Tapiot ja Joensuun Kataja kuuluvat naisten 4 x 100 metrin kärkiryhmään. Mukana ei nyt ole yhtään ihan superjoukkuetta, joten vaihdot ratkaisevat paljon, Jouste ennakoi.

Stenman: HIFK ja HKV suosikit ratakierroksen viestissä

Miesten ja naisten 4 x 400 metrin viestit olivat tasaisia viime vuonna ja pieniä yllätyksiäkin nähtiin. Naisten viestin voitti HIFK ennen Joensuun Katajaa ja Jyväskylän Kenttäurheilijoita.

– Laittaisin HIFK:n naisten 4 x 400 metrin suosikiksi, mutta odotan tasaista kilpailua. Espoon Tapioilla on kova pikajuoksijoiden joukkue. Myös JKU on vahva, jos saa nimekkäimmät urheilijansa mukaan, sanoo SUL:n 400 metrin ja 400 metrin aitojen lajivastaava Petra Stenman.

– Yleisesti sanoisin, että naisten puolella HIFK on suosikki, mutta muuten kaikki auki. Voisiko esimerkiksi Lahden Ahkera olla juoksun yllättäjä?

Miesten 4 x 400 metrin  mestaruuden vei vuosi sitten Elias Jradin mainiosti ankkuroima HKV, joka jätti JKU:n hopealle. Porvoon Akilles oli kolmas.

– HKV:n nostaisin suosikiksi. Myös JKU on kova riippuen siitä, ovatko Konsta Alatupa ja Viljami Kaasalainen mukana. HIFK on 4 x 400 metrillä kestosuosikki ja yllättäjä voisi olla Liedon Parma Tuomas Lehtosen johdolla, Stenman arvioi.

Miesten ja naisten 4 x 400 metrin viestit juostaan sunnuntaina.

Virlander: Viime vuoden menestyjät vahvoilla 4000 metrin viestissä

Lempäälän Kisa Yleisurheilu voitti vuosi sitten 4000 metrin viestin (1200 + 400 + 800 + 1600 m) joukkueella Aleksi Kivelä, Joona Sointu, Leevi Keronen ja Santtu Heikkinen. Joensuun Kataja ja HKV olivat toinen ja kolmas. SUL:n kestävyysjuoksun lajivalmentaja Rami Virlander arvioi, että viime vuoden mitalistit ovat suosikit Turussa lauantaina,

– Samat kolme joukkuetta ovat vahvoilla tänäkin vuonna ja erityisesti HKV jos Topi Raitanen juoksee. Turun Urheiluliitto, Tampereen Pyrintö ja Lahden Ahkera ovat juoksussa haastajina, Virlander arvioi.

Naisten 4000 metrin viestin voitti viime vuonna Lahden Ahkera SE-ajalla 11.17,85.

– Ongelman näissä ennakoinneissa on aina, ettei tiedä ketä lopulta joukkueissa juoksee. Takana on pitkä kausi, ja on sairasteluja ja muuta. Lahden Ahkeran juoksijakaartissa on leveyttä ja se on varmasti yksi vahva joukkue tässä viestissä, samoin Turun Urheiluliitto. JKU voisi olla joukkue, joka nousee haastamaan muut. Myös HKV:llä on mielenkiintoinen, uusia nousevia juoksijoita sisältävä joukkue, Virlander sanoo.

Espoon Tapiot voitti viime vuonna miesten ja naisten 3 x 3000 metrin kilpakävelyviestit ja on kärkisuosikki tänäkin vuonna.


SM-viestien livetulokset:

https://live.time4results.com/yu/2023/smviestit/

SM-viestien aikataulu:

https://turunurheiluliitto.fi/yleisurheilu/sm-viestit-2023/aikataulu

SM-viestit Ylen kanavilla

Lauantaina 9.9.

Klo 15.05 Yle Areena

Klo 16.00 TV2

Sunnuntai 10.9.

Klo 12.50 Areena

Klo 16.00 TV2

SM-viestien kotisivu:

https://turunurheiluliitto.fi/yleisurheilu/sm-viestit-2023