Tuomo Salonen siirtyy Athletics Integrity Unitin palvelukseen

Tuomo Salonen on valittu Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) Athletics Integrity Unitin (AIU) Case Managerin tehtävään. Salonen siirtyy WA:n palvelukseen Suomen Urheiluliiton (SUL) General Managerin tehtävistä maaliskuun lopussa.

AIU on WA:n yksikkö, jonka tehtävänä on dopingin ja erilaisten muiden väärinkäytösten kuten kilpailu -ja ikämanipulaation torjuminen.

SUL:ssa Salonen on vastannut yleisurheilun maajoukkue- ja arvokisatoiminnasta syksystä 2020 lähtien. Salonen on toiminut myös SUL:n kilpailumanagerina järjestämällä yleisurheilijoille kilpailumahdollisuuksia ulkomailla.

– Työpaikan vaihto oli minulle vaikea päätös monestakin syystä. Suomalaisessa yleisurheilussa on nyt vahva meno ja olen itse kokenut maajoukkuetoiminnan ja arvokisareissut mielekkääksi työkentäksi. Niiden jättäminen ei ollut helppo päätös, Salonen sanoo.

Mahdollisuus työskennellä yleisurheilun kansainvälisissä tehtävistä painoi vaa’an Salosen puntarissa WA:n hyväksi. AIU:n tehtävissä Salonen pääsee hyödyntämään erittäin monipuolista yleisurheilun asiantuntemustaan sekä koulutustaan. Salonen, 33, on oikeustieteiden maisteri, jonka lisäksi hänellä on maisterintutkinto kansainvälisestä urheiluoikeudesta.

– Kun pari kuukautta sitten kyseltiin, että olisiko minulla kiinnostusta tällaisiin tehtäviin, totesin, että jos en nyt lähde, mahdollisuutta kansainvälisiin tehtäviin ei ehkä toista kertaa tule, Salonen kertoo.

– Oma perhetilanne on vielä sellainen, että jälkikasvu ei ole lähelläkään kouluikää, joten sekin tarjoaa mahdollisuuden lähteä nyt.

– Yleisurheilun tilanne Suomessa on hyvä ja erityisesti se, että kansainväliseen tasoon yltävien lajien valikoima nyt laajempi kuin menneellä vuosikymmenellä, Tuomo Salonen sanoo.

”Mielenkiintoinen työkenttä ja mahdollisuus oppia”

Uudessa työssään Salonen tutustuu mitalin kääntöpuoleen. Yleisurheilussa dopingin vastainen työ, kilpailumanipulaation torjuminen ja muu vastaava toiminta on kehittynyt kukonaskelin. Siksi myös AIU:n työntekijäkuntaa vahvistetaan.

– Kuusi vuotta sitten perustettu AIU on mennyt vauhdilla eteenpäin ja tarjoaa mielenkiintoisen työkentän ja mahdollisuuden oppia. Siellä ollaan näiden asioiden ytimessä, Salonen kuvaa.

– Case Managerin työ on doping- ja muiden asioiden oikeudellisten asioiden puimista. Kansainvälinen testauspooli on laajentunut nopeasti erityisesti maantiejuoksupuolella. Siksi AIU:n tiimiäkin vahvistetaan, että kaikki asiat ehditään käsitellä ja hoitaa.

Salosen mukaan tällä erää päällimmäisenä mielessä on kuitenkin valmistautuminen maaliskuisiin Istanbulin EM-halleihin, jossa hän on Suomen joukkueenjohtajana.

”Hyvä tilanne suomalaisessa yleisurheilussa”

General Managerin työt Salonen jättää luottavaisena.

– Yleisurheilun tilanne Suomessa on hyvä ja erityisesti se, että kansainväliseen tasoon yltävien lajien valikoima nyt laajempi kuin menneellä vuosikymmenellä, Salonen sanoo.

– WA:n rankingjärjestelmäkokonaisuuden tunteminen, kansainvälinen kilpailutoiminta kokonaisuudessaan sekä urheilijamäärältään edellistä vuosikymmentä selvästi suuremmat arvokisajoukkueet ovat jatkossakin iso tehtäväkenttä, kuten rankingjärjestelmän hyödyntäminen, jossa nyt on oltu hyvin mukana.

General Managerin tehtävä hakuun – Aalto ja Finni: Suuret kiitokset Tuomolle

Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto toivottaa Saloselle menestystä uuteen tehtävään.

– Suuret kiitokset Tuomolle mittavasta työpanoksesta yleisurheilun parissa. Tuomo on ollut hurjan vahva tekijä suomalaisen huippuyleisurheilun nousussa ja tuonut organisaatioon ammattitaitoa, ja nostanut samalla vaatimustasoa. Siitä saamme kaikki olla kiitollisia, Aalto sanoo.

– Olen Tuomon ja koko suomalaisen urheilun puolesta iloinen Tuomon valinnasta merkittävään kansainväliseen tehtävään. On tärkeä, että saamme sellaisia henkilöitä kansainvälisiin rooleihin, joilla on kykyä ja tahtoa ottaa niissä roolia.

Samoin näkee SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni.

– Tuomon kanssa aloitettiin nykyiset työt yhdessä ja on työskennelty vahvasti työparina. Keskinäiset osaamiset ovat täydentäneet toisiaan. Tämä on iso menetys meidän tiimillemme, sen toiminnalle ja myös minulle henkilökohtaisesti, Finni sanoo.

– Tuomo ollut lähellä urheilijoita, pystynyt tukemaan urheilijoita ja valmentajia, ja tuonut tekemiseen selkeän rytminvaihdoksen. Tuomo on synnyttänyt myös helposti lähestyttävän ja hyvän ilmapiirin Team Finland -ryhmään ja arvokisajoukkueisiin. Näillä toimintamalleilla on hyvä jatkaa.

SUL on jo käynnistänyt uuden General Managerin haun ja se löytyy täältä.