Tulosrajat ja valintakriteerit alkukauden 2019 arvokisoihin julkaistu

Tulosrajat ja valintakriteerit alkukauden 2019 arvokisoihin julkaistu

Suomen Urheiluliiton (SUL) valintajärjestelmät alkukauden 2019 yleisurheilun arvokisoihin ja Pohjoismaiseen hallimaaotteluun on julkaistu.

Maaliskuun alussa kilpailtavien Glasgow´n EM-hallien valinnoissa käytössä ovat Euroopan yleisurheiluliiton (EA) rajat muissa lajeissa paitsi 60 metrillä ja 60 metrin aitajuoksussa.

SUL:n rajat EM-hallien miesten ja naisten 60 metrille ovat 6,72 ja 7,40. Miesten ja naisten 60 metrin aitoihin ne ovat 7,80 ja 8,20. Kaikki tulosrajat löytyvät täältä.

– EM-halleissa käytetään pääsääntöisesti EA:n rajoja, jotka etenkin kenttälajeissa ovat kovempia kuin viiden edellisen vuoden hallitilastojen 30. tulos. Tämän vuoksi me olemme kiristäneet omaa tulosrajaa neljässä pikajuoksulajissa, sanoo SUL:n valmennusjohtaja Jorma Kemppainen.

EM-kisojen tulosrajat on saavutettava 1.1.-20.2. 2019. Joukkue valitaan helmikuun 21. päivä. Kisoihin voidaan valitaan maksimissaan kolme urheilijaa ja yksi varamies per laji.

– Niissä lajeissa, joissa tulosrajan tehneitä urheilijoita on enemmän kuin EM-kilpailuissa on maakohtaisia urheilijapaikkoja, suurin painoarvo on SM-halleilla, kärkituloksella ja keskinäisillä kilpailuilla, Kemppainen sanoo.

Moniotteluissa EA kutsuu kilpailuun 12 urheilijaa kesän 2018 ja hallikauden 2019 tulosten perusteella.

– Noilla valintakriteereillä EM-kisoihin tullee Suomesta tullee kaksinumeroinen määrä urheilijoita, Kemppainen sanoo.

Pohjoismainen hallimaaottelu kilpaillaan 10. helmikuuta Oslossa. Joukkue valitaan 4. helmikuuta. Joukkueessa on kaksi urheilijaa per laji.

– Valintakriteereinä ovat viime kesänä ja hallikaudella 2019 kilpailuissa annetut näytöt. Valinnassa voidaan ottaa huomioon myös muussa kuin valinnan kohteena olevassa lajissa annettuja näyttöjä, mikäli sen katsotaan edistävän joukkueen tulosta, Kemppainen sanoo.

Euroopan talviheittojen cup on Samorinissa Slovakiassa 9.-10. maaliskuuta. Joukkue valitaan 21.2 viime kesän sekä talven 2019 kilpailukauden perusteella. Kilpailu on omakustanteinen.

MM-viestin Yokohamassa, MM-maastot Tanskassa

Maastojuoksun MM-kilpailut ovat 30. maaliskuuta Tanskan Århusissa. Sinne joukkue valitaan 10. maaliskuuta.

– Joukkueeseen valitaan urheilijoita, joilla on edellytys sijoittua 30 parhaan joukkoon yleisessä sarjassa tai 20 parhaan joukkoon nuorten sarjassa. Joukkue kisoihin valitaan, mikäli sillä on edellytys sijoittua 16 parhaan joukkoon yleisessä sarjassa tai 12 parhaan joukkoon nuorten sarjassa, Kemppainen sanoo.

Viestinjuoksun MM-kilpailut ovat Yokohamassa Japanissa 11.-12. toukokuuta. Kisaan lähtevät valitaan 8. maaliskuuta.

– MM-viesteihin valitaan joukkueita, joilla on edellytys päästä ensi syksyn MM-kilpailuihin Dohaan tai Tokion olympialaisiin 2020. Urheilijat joukkueiseen valitsee viestivalmentaja. Kisoissa nähtäneen ainakin miesten 4 x 100 metrin joukkue, jos suuria yllätyksiä ei tule, Kemppainen arvioi.

Kävelyn eurocup Liettuassa

Kilpakävelyn Euroopan cup on 19. toukokuuta Liettuan Alytusissa. Siellä kävellään miesten ja naisten 50 ja 20 kilometriä ja 19-vuotiaiden 10 kilometriä. Kisoihin on tällä haavaa lähdössä koko lajin kotimainen kärkikaarti.

– Kesän arvokisojen valintoja päästää hahmottelemaan joulukuussa, kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkistaa Dohan MM-kisojen tulosrajat, Kemppainen sanoo.