Tulevat Tähdet -monipuolisuuskilpailu 2024 käynnistyi – uusi kilpailumalli innosti lapsia monipuoliseen ja runsaaseen kilpailemiseen vuonna 2023

Vuoden 2024 Tulevat Tähdet -monipuolisuuskilpailu on käynnistynyt!

Monipuolisuuskilpailu on 9-13 -vuotiaiden kilpailumuoto, missä huomioidaan kaikki 1.1.2024-31.12.2024 virallisissa kisoissa saavutetut oman ikäluokan taitomerkkilajien ulkorata- ja hallitulokset, myös yli 200 metrin halliradoilla. Kilpailussa saa pisteitä kunkin ikäluokan taitomerkkitulosten saavuttamisesta seuraavasti: A-luokan tuloksesta 4 pistettä, B-luokasta 3, C-luokasta 2 ja alle C-luokan tuloksesta 1 piste.

Monipuolisuuskilpailussa saavutetut lajipisteet lasketaan yhteen ja yhteispisteiden perusteella urheilijalle määrittyy tähtimerkkitaso. Kilpailussa on viisi tähtitasoa. Huomioithan, että lajituloksia, lajipisteitä, yhteispisteitä ja tähtimerkkitasoa voi parantaa koko kalenterivuoden ajan!

Tutustu tarkemmin Tulevat Tähdet -monipuolisuuskilpailuun alla olevan esittelyvideon ja tulossivuston kautta: Tulevat tähdet – monipuolisuuskilpailu (tilastopaja.eu) . Tilastopajan tulossivulta löydät myös vuosien 2022 ja 2023 monipuolisuuskilpailun tulokset sekä voit tarkastella ikäluokka-, seura- ja piirikohtaisia tuloksia. Klikkaamalla urheilijan nimeä, näet urheilijan kalenterivuoden parhaat lajitulokset ja lajipisteet. Urheilijaprofiileista (vaatii kirjautumisen) löytyy urheilijakohtainen piste- ja tähtitasojen seuranta vuosilta 2022-2024.

Monipuolisuuskilpailu on osoittautunut vaikuttavaksi toimintamalliksi

Tulevat Tähdet -monipuolisuuskilpailu on yksi konkreettinen toimintamalli yleisurheilun Hätäilemättä huipulle -urapolun tavoitteisiin pääsemiseksi. Monipuolisuuskilpailu lanseerattiin kesäkuussa 2023 ja se on saanut erittäin positiivisen ja innostuneen vastaanoton.

– Ensimmäisen kilpailuvuoden, itseasiassa vasta puolikkaan sellaisen, tulokset ovat olleet erittäin myönteisiä. Tuntuu siltä, että olemme innovoineet vaikuttavan tavan edistää lasten innostumista monipuoliseen ja runsaaseen kilpailemiseen, toteaa SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni.

– Viesti ja palaute urheilevilta lapsilta, lasten vanhemmilta ja valmentajilta sekä seuratoimijoilta on, että monipuolisuuskilpailu innostaa ja rohkaisee lapsia parantamaan jatkuvasti omia lajituloksiaan ja ennen kaikkea kokeilemaan itselle myös hiukan vieraampia yleisurheilulajeja – myös kilpailutilanteessa.

Monipuolisuuskilpailu innosti erityisesti aktiivisesti kilpailevia lapsia

Erittäin monipuolisesti eli vähintään 10 eri yleisurheilulajissa kilpaili vuonna 2023 yhteensä 721 lasta (13,5 % kaikista kilpailleista 9-13 -vuotiaista), joista tyttöjä 471 (14,5 % kaikista kilpailleista tytöistä) ja poikia 250 (12,1 %). Vuonna 2022, jolloin monipuolisuuskilpailua ei ollut virallisesti vielä olemassa, 10 lajissa kilpailleiden määrä oli 559 (10,8 %). Kasvua siis n. 29 %! Vieläkin dramaattisempi kasvu tapahtui oman ikäluokan kaikki lajit suorittaneiden määrässä: peräti 77 lasta kilpaili kaikissa lajeissa vuonna 2023, kun vastaava lukumäärä vuonna 2022 oli vain yhdeksän!

– Näyttää siltä, että monipuolisuuskilpailu aktivoi aktiivisesti kilpailevia kilpailemaan vieläkin enemmän ja monipuolisemmin, Finni analysoi.

Sama ilmiö näkyi myös korkeimmille tähtitasoille yltäneiden määrissä. Vuonna 2023 korkeimmalle eli viiden tähden tasolle (50 p tai yli) ylti 36 ja neljän tähden tasolle (30 p tai yli) 347 urheilijaa. Vastaavat lukemat vuonna 2022 olivat 11 ja 261 urheilijaa.

Kehitettävääkin riittää, sillä reilusti yli puolet (61,7 %) kilpailutoimintaan osallistuneista 9-13 -vuotiaista lapsista kilpaili vuoden aikana korkeintaan viidessä eri yleisurheilulajissa.

– Melko yksipuolisesti kilpailevia lapsia on turhan paljon. Yksipuolisuus ei ole lapsen laaja-alaisen oppimisen, kehittymisen ja harjoitettavuuden parantumisen kannalta hyvä asia. Yksipuolisesti kilpaillen lapsi ei saa myöskään sellaista kokemuspohjaa, minkä avulla hän osaisi valita itselleen kaikkein mieluisimman ja sopivimman yleisurheilulajin myöhemmin urallaan, Finni sanoo.

– Meidän tulee yhdessä seurojen kanssa kehittää ja innovoida monipuoliseen kilpailemiseen kannustavia kilpailutapahtumamalleja, kuten miniotteluita, huomioida riittävä kilpailullisuus ja monilajisuus myös harjoittelussa sekä innostaa lapsia Tulevat Tähdet -monipuolisuuskilpailuun seuransisäisin palkitsemis- ja kehittymiskilpailumallein.

Seurat ottivat uuden kilpailumallin heti omakseen

Yleisurheiluseurat ottivat Tulevat Tähdet -monipuolisuuskilpailun upealla tavalla vastaan ja linkittivät kilpailumallin laajasti omaan valmennus-, kilpailu- ja palkitsemistoimintaansa jo ensimmäisen toimintavuoden aikana. Lukuisat seurat esim. palkitsivat kauden päätteeksi lapsia monipuolisuuskilpailun kilpailutulosten ja kilpailuaktiivisuuden perusteella.

Muutamat seurat innostuivat myös kehittelemään ja hankkimaan erillisiä Tulevat Tähdet -palkintoja (ks. alla oleva kuva Lahden Ahkeran palkintopytyistä). Kauden päätteeksi menestyneet arvokisaurheilijamme yllättivät viiden tähden tasolle yltäneet lapset lähettämällä heille monipuolisuuteen kannustavat postikortit – MM-pronssimitalisti Wilma Murron nimikirjoituksella varustettuna, tietenkin.

Kymmenen monipuolisuuskilpailun keskiarvopisteiltään parasta seuraa vuonna 2023:

  1. Polvijärven Urheilijat 19,2 p (21 kilpaillutta lasta)
  2. Tampereen Pyrintö 19,0 p (136)
  3. Borgå Akilles 18,5 p (38)
  4. Pyhäselän Urheilijat Joensuu 18,5 p (52)
  5. Nurmijärven Yleisurheilu 17,8 p (41)
  6. Heinolan Isku 16,7 p (14)
  7. Riihimäen Kisko 16,1 (52)
  8. Espoon Tapiot 16,0 p (121)
  9. Kerimäen Urheilijat 16,0 p (17)
  10. IF Raseborg 15,7 p (31)

Tulevat Tähdet -monipuolisuuskilpailun kotisivu