Tulehdus pilasi kesän, Mannisen juoksu kulkee taas

Tulehdus pilasi kesän

Sitkeät terveysongelmat pitivät maratoonari Henri Mannista lujilla. Nyt hengitys ja juoksu kulkevat taas, ja toiveissa on yrittää murtaa MM-tulosraja keväällä.

Manninen, 31, juoksi ennätyksensä 2.16.43 Berliinissä toissa vuonna ja debytoi arvokisamaratonilla Pekingin MM-kisoissa viime vuonna. Odotukset kuluvalle vuodelle olivat viime syksynä korkealla, mutta EM- ja olympiakesästä tuli kilpailullisesti välivuosi. Harjoittelua kiusasi ensin akillesvaiva ja sitten hengitystieinfektio.

– Viime syksynä marraskuun puolivälissä tuli akillesjänteen ympäryksen (kudoksen) tulehdus ja peroniusjänteen vaiva. Niiden kanssa meni tammikuun loppuun. Helmikuussa pääsin juoksemaan ja pian sen jälkeen alkoivat hengitysongelmat, Manninen muistelee.

Kovan harjoittelun torpanneen hengitysvaivan kanssa Manninen kamppaili keväästä elokuulle ennen kuin ongelman syy selvisi, ja sitä päästiin hoitamaan.

– Minulta löytyi piilevä keuhkoklamydia, eli bakteerin aiheuttama hengitystieinfektio. Se havaittiin vasta lääkäri Harri Hakkaraisen johdolla tehdyissä kokeissa, Manninen sanoo.

Kesällä Manninen starttasi vain Kalevan kisojen 10 000 metrille, mutta sekin kilpailu jäi kesken. Samoin kävi vielä lokakuun lopussa Valencian puolimaratonilla. Se keskeytyi hengitysongelmien takia heti alkumatkasta.

– Olin aiemmin syksyllä juossut pari maantiekymppiä ja halusin testata puolimaratonia, mutta hengityksen kanssa tuli jotakin häikkää heti alkumatkasta, Manninen sanoo.

 

Hapenottotestistä hyviä uutisia

Mannisen mukaan Valencian ongelmat jäivät pieneksi mysteeriksi. Hän arvelee ongelman juontavan pitkän sairastelun sekä ankaran lääkekuurin yhteisvaikutukseen.

– Ei ole helppoa nousta takaisin omalle parhaalle tasolle, kun tauti kesti niin pitkään ja sen päälle tuli kova lääkekuuri. Harjoittelu oli pitkään rikkonaista, nyt tarvitaan kärsivällisyyttä, Manninen sanoo.

Suomen Urheiluliiton asettama tulosraja ensi kesänä Lontoossa pidettävien MM-kisojen maratonille on 2.16.00. Manniselta sen alittaminen vaatii ainakin, että harjoituskausi sujuu ilman isoja vastamäkiä. Juoksijan mukaan juuri nyt lenkkari liikkuu lupaavasti.

– Olen päässyt harjoittelemaan hyvin syyskuusta lähtien. Kävin hiljattain hapenottotestissä ja se meni hyvin. Siellä puolella ei pitäisi olla ongelmaa. Nyt vaaditaan vain paljon ehjää harjoittelua ja kilometrejä. Sieltä se tulos tulee, Manninen sanoo.

 

Lontoo ja Hampuri vaihtoehtoina

Mannisen suunnitelmissa on pysyä ainakin vuodenvaihteeseen Jyväskylässä, jossa hän ahertaa fysioterapeutin opintojen parissa. Talven suunnitelmat rakentuvat sen mukaan, kuinka harjoittelu edistyy. Huhtikuinen Lontoon tai Hampurin maratonin voisi olla se paikka, jossa hän yrittää ulosmitata talvikauden harjoittelun tulokset.

– SUL:n tulosraja on minuutin kovempi kuin Pekingin MM-kisoissa. Se on minulle mahdollinen, mutta vaatii täydellisen onnistumisen.