Treenirytmiään rukanneen Mannion MM-kesä alkaa Lappeenrannasta

Treenirytmiään rukanneen Mannion MM-kesä alkaa Lappeenrannasta

Ari Mannio on seurannut alkukauden keihäskisoja vesi kielellä.

– Aika hyvätasoinen kesä on tulossa. Suomestakin on tulossa uusia miehiä. Pitäisi päästä heittämään. Tässä jo kutkuttaa, Mannio tunnustaa.

Mannion, 27, kausi alkaa keskiviikkona (3.6.) Marskin kisoista Lappeenrannasta. Vastus on heti huippuluokkaa, kun kilpailussa heittävät Antti Ruuskanen, Toni Sirviö ja Teemu Wirkkala.

Sirviö ja Wirkkala ovat myöhemmin kautensa aloittavan Lassi Etelätalon ohella niitä heittäjiä, joiden kanssa Mannio taistelee kolmannesta paikasta Pekingin MM-joukkueessa.

– Sillä mielellä ei pidä lähteä kesään, että taistelee viimeisestä kisapaikasta. Pitää heittää niin hyvin, että pystyy pärjäämään MM-kisoissa, Lontoon olympialaisissa viimeksi arvokisoissa kilpaillut Mannio sanoo.

Mannion, 27, ennätys on kuusi vuotta sitten kiskaistu 85,70. Heittäjän mukaan kaikki edellytykset sen rikkomiseen ovat olemassa.

– Viime vuosina olen aina miettinyt, että tänä kesänä heitän sen ennätyksen. Nyt en mieti niin, Tiedän, että jos heitän hyvän heitot, ennätys tulee. Eli nyt lähdetään metsästämään sitä hyvää heittoa.

Kisavauhdin vakioiminen treeniteemana

Hyvän heiton tarpeita Mannio on rakentanut muuttamalla harjoitteluaan. Kunto on usein putkahtanut esiin hieman liian varhain. Nyt se on koetettu estää harjoittelun rytmiä muuttamalla.

– Lykättiin peruskuntoharjoittelua pidemmälle ja samalla siirrettiin kaikkia harjoitusjaksoja eteenpäin. Viime vuonna kaikki näytti hyvältä vielä toukokuussa, mutta tuntuma katosi jo ennen kesää, Mannio muistelee.

Santahaminassa kersanttina puurtavalle Mannio viime kesä jäi harjoituskauden luomiin odotuksiin nähden vaisuksi. Hän heitti parhaimmillaan 83,70. Osasyy ongelmiin löytyi vauhdinjuoksusta.

– Vauhdinjuoksun rytmi katosi alkukesästä ja oli kateissa aika lailla koko kesän. Juoksu oli sellaista väkisin punnertamista, Mannio muistelee.

Mistä rytmitysongelmat juonsivat?

– Sain edellistalvena  jalkoihin lisää ominaisuuksia. Ne toivat miestä niin nopeasti, että heittoviivalla tuli ahdasta. Menin liian lähelle viivaa ja heitto supistui lopussa, Mannio sanoo.

– Siksi nyt harjoituskaudella ei heitetty määrällisesti yhtä paljon kuin viime vuonna, mutta nyt heitettiin kisavauhdilla, että saatiin vauhti vakioitua.

Marskin kisojen jälkeen Mannion kausi jatkuu Raaseporissa (7.6.) ja Timanttiliigan New Yorkin kilpailussa (13.6.)