Toruń: Duplantis yritti ME:tä – Dobek kolmen viikon kokemuksella kultamitaliin

Ruotsin Armand Duplantis oli miesten seiväshypyssä omaa luokkaansa. Hän ylitti korkeuden 605 ja teki myös kolme yritystä uudesta ME:stä 619. Ranskalaisen entisen ME-miehen Renaud Lavillenien pikkuveli Valentin Lavillenie sijoittui toiseksi 25 senttiä ruotsalaiselle hävinneenä.

Miesten kolmiloikan paras oli Portugalin Pedro Pablo Pichardo tuloksella 17,30. Portugali voitti kultamitalit sekä miesten että naisten kolmiloikassa, kun Patrícia Mamona voitti naisten kilpailun tuloksella 14,53.

Miesten korkeushypyssä Valko-Venäjän Maksim Nadasekau jätti yhden yrityksen korkeuteen 237 pudotettuaan kahdesti 235:stä. Riski onnistui ja hän ylitti uuden maansa ennätyksen ja maailman kärkituloksen. Kilpailua siihen saakka hallinnut Italian Gianmarco Tamberi oli toinen tuloksella 235.

Kymmenottelun ME-mies Ranskan Kevin Mayer oli seitsenottelussa lujilla nuoren sveitsiläisen Simon Ehammerin kanssa. Viiden lajin jälkeen Mayerin johto oli vain 43 pistettä, mutta seiväshypyssä Ehammer jäi ilman tulosta. Mayer voitti mestaruuden pistemäärällä 6392, joka on kaikkien aikojen tilaston yhdeksäs.

Miesten 60 metrin aitajuoksunkin palkintojenjaossa soitettiin Marseljeesi, kun Wilhem Belocian löi vuoden 2018 maailmanmestarin Britannian Andy Pozzin yhden sadasosasekunnin erolla. Belocianin voittoaika 7,42 on Euroopan kaikkien aikojen tilaston neljänneksi paras.

Ingebrigtsen voitti tuplamestaruuden

Norjan Jakob Ingebrigtsen juoksi vaivattomasti tuplamestariksi voittamalla perjantaina jo 1500 metriä ja sunnuntaina myös 3000 metriä ajalla 7.48,20. Viimeisen kilometrin hän kiri lähes uskomatonta vauhtia 2.21,5. Kilpailun viides oli 22-vuotias toinen norjalainen Narve Gilje Nordås, joka juoksi ennätyksensä.

Miesten 800 metriä voitti Puolan Patryk Dobek, joka ennen EM-kilpailuita oli vain kahdesti kilpaillut tällä matkalla. Nuo kilpailut olivat juuri Toruńissa 12. ja 21. helmikuuta. Dobek on entinen 400 metrin aitajuoksija, jonka ennätys tähänastisessa päälajissaan on korkeinta kansainvälistä luokkaa 48,40.

Naisten 800 metriä voitti Britannian Keely Hodgkinson, joka tammikuussa juoksi 19-vuotiaiden ME:n 1.59,03. Toruńissa hän hölkkäsi puolimatkaan 65,3, mutta lensi toisen puolikkaan 58,5. Hodgkinson ei enää ole ME-juniori, sillä helmikuussa Yhdysvaltain Athing Mu rikkoi hänen ME:nsä Fayettevillessa ajalla 1.58,40.

Hollanti voitti sekä miesten että naisten 4×400 metrin viestinjuoksut. EM-kakkonen Tony van Diepen ankkuroi miehet aikaan 3.06,06 ja Euroopan mestari Femke Bol naiset aikaan 3.27,15. Naisten joukkueen aika on maajoukkueiden kaikkien aikojen hallitilaston kuudes.