Torstain suomalaiset: Neziri ei välitä tuulista, Murto, Nikkanen ja keihäsnaiset karsintaan

Torstain suomalaiset: Neziri ei välitä tuulista

Nooralotta Neziri ammensi hyvää taistelutunnelmaa naisten 100 metrin aitojen torstain välieriin Reetta Hurskeen hyvästä alkueräjuoksusta. 

– Täytyy ottaa mallia Reetasta, pitää pää kylmänä ja keskittyä omaan juoksuun, Neziri sanoi.

Viimeisissä kisoissaan loistavasti juossut Neziri on tuoreella SE-ajalla 12,81 eränsä tilastokakkonen. Edellä erässä on vain britti Tiffany Porter, jonka ennätys on 12,51 ja kauden paras 12, 72.

– Porter on kisan tilastokakkonen. Viime aikoina hän on juossut 12,90:n tuntumaan, Neziri sanoo.

Tuulet ovat Amsterdamin olympiastadionilla pyörineet rajusti. Nezirin tietojen mukaan torstain välierissä saattaa olla tarjolla vastainen tuuli.

 – Se ei minua haittaa, juoksija sanoo.

Nikkanen ja Murto luottavaisena

Minna Nikkanen palasi Turun Paavo Nurmi Gamesissa lyhyeltä selkävaivan tuomalta kilpailutauolta. Hän ylitti kauden parhaansa 452 ja lähtee karsintaan hakemaan 455:n ylitystä luottavaisena.

– Nyt olen pystynyt tekemään kaikkea. Jos finaaliin pääsee, sitten näkee, mikä rasitus selälle tulee, kun hypätään kahtena päivänä, Nikkanen sanoo.

Karsinnan riman korotuksissa mennään 400 metristä lukemiin 420, 435, 445,450 ja 455.

– Minulle on ihan sama, mitkä korotukset ovat. Niitä tarvitse miettiä. Jos on pyörivät tuulet aloitan varmaan 425:stä, muuten 435:stä. Tuulten mukaan mennään, Nikkanen sanoo.

Amsterdamissa Nikkanen joutui karsinnan aattopäivänä kartturin hommiin, kun urheilijoita harjoituskentälle kuskannut bussi ei meinannut löytää oikeaan osoitteeseen.

– Kysyin osoitteen ja ryhdyin oman puhelimen navigaattorin kanssa avuksi, Nikkanen kertaili.

Murto ylitti Turussa Paavo Nurmen kisoissa niin ikään 452 ja aloittaa Amsterdamissa kesän kolmen arvokisakarsinnan urakan. EM-kisojen ohella, tulossa ovat junioreiden MM-kilpailut ja olympialaiset.

– Se tuntuu vähän hassulta, että nyt on EM-kisojen karsinta ja kahden viikon päästä jo junioreiden MM-kisojen karsinta, Murto tunnustaa.

– Mutta nyt on hyvä fiilis. Aloitan varmaan 435:stä, Murto sanoo. 

Keihäskolmikko finaalivireessä

Naisten keihäänheiton suomalaiskolmikko Sanni Utriainen, Heidi Nokelainen ja Jenni Kangas heittää torstaina karsinnan Amsterdamin museoaukion kentällä. Karsintaraja on 60 metriä.

Utriaisen kauden paras on 59,41. Viimeinen kisa Turun Paavo Nurmen kisoissa toi tuloksen 57,20. Utriaisen mukaan edellytyksiä on heittää huomattavasti pidemmälle.

– Ennen Turkua saatiin Tero Järvenpään kanssa juoksurytmi jonkunlaiseen kuntoon. Sunnuntaina tehtiin hyvä harjoitus, jossa keskityttiin heiton loppuun, Utriainen kertoo,

Jos nuo palaset napsahtavat kohdalleen karsinnassa, Utriainen uskoo, että keihäs on kaukana.

– Karsinnassa ei pidä jäykistellä, vaan ottaa homma rennosti kunhan pitää vaan itsellään tietyt asiat mielessä, Utriainen viittaa heiton tekniikkaan.

Nokelainen puhkaisi juhannuksena 60 metrin rajan ennätyksellään 60,82. Turun Paavon Nurmen kisoissa heitto oli vaisumpaa, mutta EM-kisojen karsintaan Nokelainen lähtee toiveikkaana.

– Minulla heitto on paljon kiinni hyvästä rytmistä ja jaloista, eli kuinka hyvin jalat toimivat, Nokelainen sanoo.

Turun kisan jälkeiset valmistelut EM-kisaan ovat Nokelaisen mukaan onnistuneet ja jättivät hyvän tunteen kroppaan. Jos museoaukion tuulet eivät puhalla rajusti vastaan, edellytykset pitkiin heittoihin on olemassa.

– 60 metriä voisi mennä, Nokelainen sanoi.

Jenni Kangas on ollut alkukesän tasaisen varmassa kunnoss.  Hän heitti juhannuksena ennätyksekseen 58,65. Noille samoilla lukemille hän toivoo pystyvänsä myös karsinnassa. 

– Olen tyytyväinen, että jos pystyn yli 58 metriä heittämään, Kangas sanoo.

Kangas kertoo valmistautuneensa karsintaan ”tekemällä perustreeniä”.

Samuli Samuelsson sai epäonneksi ykkösradan alkuerään. Tavoite on löytää kevätkesän vire ja koettaa parantaa ainakin omaa kauden parasta aikaa, joka on 21,11, jos tuulet ja rata sen sallivat.

Pituushyppääjä Kristian Bäck hyppää torstaina finaalissa. Oma tavoite hyppääjän mukaan on olympiaraja 815, joka toisi myös mojovan sijoituksen.


amsterdam3.jpg

,