Topias Laine yli 80-metrisellä keihäskarnevaalin voittoon – Suvi Kemppainen voitti naisten kilpailun, mutta oli epäonninen

Topias Laine ja Suvi Kemppainen voittivat sunnuntaina Pihtiputaan keihäskarnevaalin pääkilpailut ensi kertaa urallaan. Laine heitti Kalevan kisojen jälkeen toisessa perättäisessä  kilpailussa yli 80 metriä ja voitti tuloksella 80,90. Kemppainen voitti naisten kilpailun kauden parhaallaan 56,92, mutta loukkasi epäonnekseen polveaan viimeisessä heitossa.

Helsingin Kisa-Veikkoja edustavalle Laineelle voitto maistui. Tasaisen alkukauden jälkeen tulossarjoihin on löytynyt Laineen kaipaamia ”piikkiheittoja”.

– Heittäminen tuntuu nyt hyvältä. Alkukauden junnasin siinä 77 metrin pakeilla. Kuortaneelta eteenpäin tasoon on tullut pari-kolme metriä lisää ja nyt parissa viimeisessä kilpailussa olen päässyt 80 metrin paremmalle puolelle, Laine totesi.

Laineen mukaan heittoon on löytynyt varmuutta, joka on tuonut rentoutta.

– Nyt heittämiseen on tullut aikaisempiin kausiin verrattuna sellainen varmuus. Odottelin alkukauden aikana piikkiheittoja, mutta nyt kun olen saanut kisoihin tuntumaa ja vähän rentoutunut, olen saanut paremmin niitä osumia. Voi olla, että alkukaudesta tiukka vääntö EM-kisoista toi heittoon puristusta, Laine mietti.

Pihtiputaalla heitettiin hyvässä myötätuulessa, eikä ennusteiden aiemmin lupaamia sateita tullut.

Marttilan kyynärpäävaivat ohi, ennätys hakusessa 

Vasa Idrottssällskapin Jarmo Marttila oli Pihtiputaalla toinen heitettyään kauden parhaansa 78,90. Kuopion Reippaan Taneli Juutinen oli kolmas tuloksella 75,06.

– Vähän tuli roikkuja noista heitoista. En saanut sitä eteenpäin. Siitä kautta ne viimeiset metrit tulevat. Jalatkin olivat vähän väsyneet. Sen huomasi tuossa kilpailun lopussa, Marttila sanoi.

Marttila on taistellut pari viime vuotta kyynärpäävaivojen kanssa, mutta nyt ne on taklattu.

– Kyynärpää on kuntoutunut aika hyvin. Nyt ei ole tarvinnut sitä miettiä yhtään. Uskon, että kun saan kropan toimimaan hyvin, pääsen ainakin sinne ennätyksen päälle, Marttila linjasi loppukauden tavoitteita.

Marttilan ennätys on kaksi vuotta sitten heitetty 82,04.

Juutinen ei saanut heittoaan toimimaan

Kuopion Reippaan Taneli Juutiselle karnevaalikilpailu oli pettymys.

– En tiedä, mikä täällä on. Viimeiset viisi kertaa, kun olen tullut Pihtiputaalle, on kuin en olisi ikinä heittänyt keihästä. Hyvä kunto pitäisi olla kaikin puolin, Juutinen ihmetteli heittojen vaisuutta.

Juutinen haki teknisesti hyvää heittoa maltillisella vauhdilla, mutta ilman toivottua tulosta.

– Jos heitto ei hiljaisella toimi, sitä on vaikea saada toimimaan kovalla. Nyt taktiikkana oli heittää ensimmäisellä varma heitto rennolla vauhdilla ja  lähteä siitä kiihdyttämään vauhtia. Mutta jos heitto menee läpi kävelyvauhdista, sitä on vaikea lähteä kiihdyttämään, Juutinen sanoi.

Kemppainen: ”Oli mukava onnistua ja saada paras tulos vuoden 2020 jälkeen”

Suvi Kemppainen voitti Pihtiputaan naisten kilpailun uransa kolmanneksi parhaalla tuloksella 56,92, jolla hän menee kesän kotimaan tilastossa kolmanneksi. Kilpailu päättyi kuitenkin epäonnisesti, kun Kemppaisen jalka lipesi ja samalla polvi sai tällin ja kipeytyi hänen viimeisessä heitossaan.

Kajaanin Kipinää edustavalle Kemppaiselle se oli harmittava takaisku, sillä hän on aiemmin kuntouttanut vasemman jalan polvivammaa.

– Tämä oli minulle tosi tärkeä kilpailu. Oli mukava onnistua ja saada paras tulos vuoden 2020 jälkeen, kun vasemman poljen kanssa kanssa on ollut ongelmaa, Kemppainen totesi.

Kemppainen heitti hyvän sarjan, jonka kaksi seuraavaksi parasta tulosta olivat 54,65 ja  54,48.

– Hyvä kilpailu ja viimeiselläkin olisi voinut lähteä vähän pidemmälle, Kemppainen totesi.

Kinnunen teki ennätyksensä, mutta jäi kaipaamaan piikkiheittoa

Turun Urheiluliiton Elina Kinnunen oli toinen uudella ennätyksellään 55,80. Viisi vuotta vanha entinen ennätys parani 39 senttiä ja sarja oli muutenkin hyvä.

– Taisi olla parempi ja tasaisempi sarja kuin Kalevan kisoissa, mutta siinä olisi voinut olla se piikkiheitto, Kalevan kisoissa toiseksi heittänyt Kinnunen totesi.

– Vauhti tuli hyvin, mutta loppuhyppy pitäisi saada suuntautumaan paremmin eteenpäin. Nyt keihäät lähtevät tosi ylös. Pitäisi vaan saada painettua niitä eteenpäin.

Erkkola ja Lipsanen sivalsivat kauden parhaansa

Kinnusen seurakaveri Sanne Erkkola heitti hänkin kauden parhaansa 53,77 ja sijoittui kolmanneksi.

– Vähän taas parempaa kuin viime kisassa. On ollut vähän vammoja ennen Kalevan kisoja ja kun ne saatiin hoidettua, tuli uusia, Erkkola sanoi.

Kauden parhaansa 53,13 heitti myös neljänneksi sijoittunut Lappeenrannan Urheilu-Miesten Saara Lipsanen. Viides oli Nakkilan Vireen 17-vuotias Rebecca Nelimarkka tuloksella 52,95.

 

PIHTIPUDAS 7.7.2024 Pihtiputaan keihäskarnevaali

(Lämpötila 16-17°C. Ajoittaista tihkusadetta.)

Miehet,

Keihäs: 1) Topias Laine HKV 80,90, 2) Jarmo Marttila VasaIS 78,90, 3) Taneli Juutinen KuopRe 75,06, 4) Jaakko Hauta-aho TöysVe 73,34, 5) Aku Parviainen TuupovU 71,83, 6) Tapio Kekäläinen KaavKa 70,21 (B-kilpailun voittaja), 7) Juho Touru 18 LoimLe 68,83, 8) Topi Parviainen 18 TuupovU 66,46 (come-back, ed. kilp. 18.9.2022), 9) Aleksi Yli-Mannila AlajAn 66,05, 10) Juho Eskelinen 18 TuupovU 64,29.

Naiset,

Keihäs: 1) Suvi Kemppainen KajKi 56,92, 2) Elina Kinnunen TuUL 55,80, 3) Sanne Erkkola TuUL 53,77, 4) Saara Lipsanen LUM 53,13, 5) Rebecca Nelimarkka NakkVire 52,95, 6) Cecilia Österberg Korsh5 51,47, 7) Marija Bogavac Montenegro (MNE) 51,02, 8) Siiri Elomaa HKV 50,74, 9) Heidi Nokelainen 34 JoKa 50,51, 10) Minka Nurro HKV 47,20 (B-kilpailun voittaja), 11) Pilke Kössi PaimU 46,08, 12) Salla Koskimäki KaustPV 45,84, 13) Sofia Pölkky JKU 44,67, 14) Siiri Nikula KUYU 42,06 (ent, ennätys 38,11 -20).