Topi Parviaiselle Euroopan mestaruus ja maanosan ennätys nuorten EM-kisoissa Jerusalemissa

Topi Parviainen järjesti alle 18-vuotisten EM-kisoissa Jerusalemissa melkoisen ilotulituksen miesten keihäässä. Viimeisen kierroksen hirmuheitto 84,52 toi ylivoimaisen mestaruuden ja on samalla uusi tämän ikäluokan Euroopan ennätys 700 gramman keihäällä.

Parviainen paransi omaa ennätystään lähes 10 metriä. Mistä löytyi tällainen pommi?

– Hyvä kannustus ja älytön vire. Nyt maistuu ja tuntuu mahtavalta, Parviainen totesi heti kultakilpailunsa jälkeen.

Tuupovaaran Urheilijoita edustavan ja syksyllä 16-vuotta täyttävän heittäjän finaalin alku ei vielä luvannut pitkiä kaaria. Ensimmäisen kierroksen jälkeen hän oli kakkosena 72 metrin heitollaan Unkarin Máté Horváthin jälkeen, joka oli mennyt heti johtoon tuloksella 73,72. Suomalaisen toinen heitto kantoi 66 metriä, ja sitä seuraaville tuli ruksit epäonnistumisen merkiksi. Viidennellä sitten jysähti oma ennätys 75,98, jolla hän siirtyi johtoon.

Topi Parviaisen heittokäsi oli kunnossa Jerusalemin helteisessä illassa.

Viimeisen kierroksen taito löytyi sopivassa paikassa

Parviaista on pidetty viimeisen kierroksen miehenä. Se sai vahvistusta, kun kuudennella heitollaan hän räväytti 84,52.

– Viimeisen kierroksen taito on ollut jonkin aikaa kateissa, mutta nyt se taas löytyi.

– Jo verkassa tunsin, että tänään menee pitkälle. Mutta en aivan näin kovaa heittoa osannut odottaa, aika tavalla hämillään ollut mestari totesi.

Miltä Euroopan ennätys tuntuu?

– On se kova juttu, kun menee Keräsen ja kumppaneiden ohi. Ja tulevaisuudessa ohitan heidän nykyiset tuloksensa kevyesti, Parviainen kevensi lopuksi tunnelmaa.

Keräsellä hän viittasi huimia juniorituloksia aikoinaan tehneeseen Toni Keräseen, joka edustaa Suomea ensi viikolla alkavissa aikuisten MM-kisoissa. Aikaisempi EE 83,94 oli saksalaisen Niklas Kaulin nimissä vuodelta 2015.

Topi Parviainen on keihässukua. Isä Mika heitti aikoinaan yli 80 metriä, ja setä Aki Parviainen on lajin maailmanmestari ja Suomen ennätyksen 93,09 haltija.

Suomen toisen edustajan Otto Hämäläisen kisa sujui aika tavalla alakanttiin. Toisella kierroksella syntynyt tulos 60,51 toi 10:nnen sijan.

Tulokset,

Keihäs, finaali: 1) Topi Parviainen 84,52, 2) Máté Horváth Unkari 73,72, 3) Ryan Jansen Hollanti 72,10, 4) Oisin Joyce Irlanti 69,66, 5) Viktor Lögdahl Ruotsi 67,63, 6) Jan Spieker Saksa 66,30, 7) Tevž Podlipnik Slovenia 65,42, 8) Tristan Aik Sild Viro 64,12, 9) Alexandros Grigoriadis Kreikka 63,16, 10) Otto Hämäläinen 60,51.

Isä Mika Parviaisella oli syytä tyytyväiseen, kun poika sivalsi hirmutuloksen ja Euroopan mestariksi.

 

Keskiviikkoillan 6.7. muu suomalaislajit alla.

Kangasniemen 2 mitalin mahtipäivä nuorten EM-kisoissa, kuulan pronssi sai rinnalleen moukarin hopean