Toni Piispaselta operoidaan lonkasta poikki mennyt luu – ohjauslaite petti täyden vauhdin harjoituksessa   

Pyörätuolikelaaja Toni Piispaselta operoidaan torstaina Helsingissä lonkan alueelta poikki mennyt luu. Lajinsa kansainvälisiin huippunimiin lukeutuva Piispanen loukkaantui sunnuntaina kelausharjoituksessa Espoossa, kun hänen kelaustuolistaan petti ohjauslaite kovassa vauhdissa.

– Tein täysvauhtisia 100 metrin kelauksia hallissa, kun ohjauslaite petti heti maaliviivan jälkeen. Tuoli törmäsi täydellä vauhdilla seinään. Pysyin tuolin kyydissä, mutta reisiluu ja lonkka osuivat tuolin polvitukeen, Piispanen kertoi.

– Törmäyksen seurauksena lonkasta meni luu poikki. Torstain operaatiossa luu yhdistetään ruuvilla ja siihen laitetaan lisäksi tukilevy.

Onnettomuuden sattuessa Piispanen oli halliradalla yksin.

– Täysivauhtiset kelaukset tehdään turvallisuussyistä aina tyhjässä hallissa, Piispanen kertoo.

Piispanen: MM-kisoista ei tietoa, paralympialaisiin pitäisi kuntoutua

Piispanen on T51-luokan pyörätuolikelauksen kaksinkertainen paralympia – ja MM-voittaja ja kolminkertainen EM-voittaja. Muita mitaleita arvokisoista on useita. Piispanen on jo valittu parayleisurheilun MM-kilpailuihin, jotka ovat Japanin Kobessa 17.-25. toukokuuta sekä elo-syyskuun taitteessa Pariisissa käytäviin paralympialaisiin.

– Lääkäreiden mukaan kuntoutumisen edistymistä täytyy katsoa päivä kerrallaan. Tässä vaiheessa en osaa sanoa MM-kisoista mitään. Paralympialaisten aikaan minun pitäisi olla kunnossa, Piispanen sanoo.

– Harmi, että välinerikko tuli juuri, kun minulla oli täysi vauhti päällä. Tilanne olisi toinen, jos se olisi tullut hiljaisemmassa vauhdissa, Piispanen harmitteli.

– Toivotaan, että tässä ei käy niin, että paraurheilijan ura päättyy loukkaantumiseen, kun se myös alkoi loukkaantumisesta.

Uran alun loukkaantumisella Piispanen viittasi halvaantumiseen karate-esityksessä 1993, jonka jälkeen hän siirtyi paraurheilun pariin.