Toivonen heti EM-rajan kimppuun, ottelijoiden kausi käyntiin Tampereella

Juuso Toivonen ammentaa kilpailufiilistä hyvästä harjoituskaudesta ja viime kesän nuorten MM-kisojen muistoista Tampereella lauantaina alkavissa aluemestaruusotteluissa.  Tampereella katsastetaan ottelijoita kesäkuun alussa Uppsalassa käytäviin moniotteluiden PM-kisoihin.

– Viime kesästä jäi hyvät fiilikset. Sen jälkeen oli mukava treenailla talvi varsinkin kun olin terveenä, Toivonen sanoo.

Toivonen kokosi viime kesänä Tampereella 19-vuotiaiden MM-kisojen kymmenottelussa 7113 pistettä. Viikonvaihteessa hän rikkoisi samoilla pisteillä kesäkuisten 19-vuotiaiden EM-kisojen 7100 pisteen tulosrajan.

– Lähden hakemaan EM-rajaa heti Tampereella. Jos se ei siellä mene, toivon mukaan sitten pohjoismaisissa otteluissa, Toivonen sanoo.

Tampereella kilpailevat nuoret ja koko yleisen sarjan kärkikaarti Elmo Savolan, Juuso Hassin, Miia Sillmanin ja Maria Huntingtonin johdolla.

– Jos Elmon ensimmäinen ottelu tuo yli 7700 pistettä, olen tyytyväinen. Silloin tiedän, että hyvissä olosuhteissa 8000 pistettä on mahdollinen. Miialla painopiste on vielä avauspäivän lajeissa, sanoo Mika Vakkuri, joka valmentaa Sillmania ja Raine Savolan kanssa Elmo Savolaa.

Voimaa tueksi heittolajeihin

Toivonen voitti talvella 19-vuotiaiden halliseitsenottelun mestaruuden 5345 pisteellä. Painopiste talven kilpailukaudella oli kuitenkin seiväshypyssä.

– Seiväshypyssä asiat ovat menneet eteenpäin, vaikka hallissa tavoitteena ollut 500–510:n tulos jäi hyppäämättä. Toivon mukaan talven kehitys näkyisi hypyssä nyt kesän kisoissa, Toivonen sanoo.

– SM-hallien ottelussa huomasin, että nyt on pituudessakin edellytyksiä hypätä pitkälle. Isoimmat haasteet on saada heitot parempaan kuntoon. Keihäs on ollut ok. Sitä en ole hirveästi tälle kaudella harjoitellut, mutta se on vähän arvoitus miten kuula ja kiekko napsahtavat kohdalleen.

Heittolajien suhteen Toivonen on utelias siksi, että harjoittelussa on keväällä tehty aiempaa nemmän voimaa.

– Varsinkaan maksimivoimaa ei ole ennen paljon tehty. Saa nähdä miten se nyt näkyy. Kuulassa (6 kg) pystyn työntämään sinne 13,5 metriin, ja yli 13 metrin pitäisi päästä myös kilpailussa. Kiekossa (1,75 kg) pitäisi päästä lähemmäksi 40 metriä. Hyppylajeissa pitäisi ainakin säilyttää viime kesän taso, Toivonen ennakoi.

Korkeushypyssä haasteita

Toivonen ponnisti moniotteluiden SM-halleissa pituushypyssä ennätyksekseen 699, seiväshypyn ennätys on viisi metriä. Se on peräisin viime kesältä, kuten korkeushypyn ennätys 198.

– Korkeudessa tuli hallikauden alussa hyvä harjoitus, mutta sen jälkeen ollut vähän haasteita. On tuntunut, että ponnarissa ja kaarrejuoksussa jaloissa ei ole pitoa. Hyppy valahtaa vähän läpi, Toivonen harmittelee.

Kesän suhteen Kuortaneella Urheilulukiossa opiskeleva Ähtärin Urheilijoiden ottelija on luottavainen.

– Kesän ensimmäiset ottelut määrittävät jo kuinka paljon asiat ovat menneet eteenpäin. Sellainen kesän nappitulos on toivottavasti päälle 7500 pistettä. Toivon mukaan se syntyy Ruotsin maalla, Toivonen viittaa Boråsin EM-kisoihin.

Aluemestaruusottelut Tampereella