TJIG ryminällä liikkeelle, junioreiden suurtapahtuma syntyy yhteistyöllä

Perjantai-iltana alkanut Tampere Junior Indoor Games rikkoo ennätyksiä vuosittain. Euroopan suurin junioriyleisurheilukilpailu kerää täksi viikonlopuksi Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen lähes 1800 kilpailijaa.

– Olisikohan 1794 ollut tarkka lukema. 14-vuotiaiden tyttöjen pituudessakin taitaa olla 110 mukana, joten eipä ainakaan drop-outista voida puhua, kisojen pääsihteeri Elisa Hakanen iloitsee.

TJIG:n järjestäminen on valtava ponnistus kisaorganisaatiolle. Hakanen laskee, että vapaaehtoisia on lähemmäs 200. Osa heistä on Tampereen Pyrinnön omia kilpailijoita.

– Hienoa, että urheilijatkin ymmärtävät kisojen merkityksen seuralle. He myös ymmärtävät, että ovat täällä esikuviakin nuorille. Monella parhaat juniorimuistot ovatkin varmasti näistä kisoista, Hakanen huomauttaa.

Kisojen järjestelyistä vastaa seuroista vain Pyrintö. Hakanen kertoo, että google driven toimitsijalistoilla on ollut vilskettä viime viikkoina

– Jokaisella junioriryhmällä on myös toimitsijarekrytoija, joka kerää porukkaa. Konkaritoimitsijoita on paljon ja myös aikuisten yleisurheilukoululaisia on toimitsemassa. Kenttätapahtumien lisäksi muitakin vapaaehtoisia tarvitaan, Hakanen viittaa muun muassa kisaravintola- ja kioskipalveluihin.

Perjantai-ilta hyvää valmistautumista muille päiville

17-sarja otettiin mukaan TJIG:hen vuonna 2017. Hakanen iloitsee myös 17-sarjan hyvistä kilpailijamääristä.

– Kisa on hallikauden ykkösjuttu alle 15-vuotiaille ja nuoremmille, mutta 17-sarjaankin lähtee paljon urheilijoita. Kaikkia kärkiurheilijoita ei ole mukana, mutta sekin sarja on ilman muuta paikkansa kisoissa ansainnut. Moni haluaa jatkaa TJIG-uraansa vielä 15-sarjan jälkeenkin.

Perjantaina kilpailevat pääasiassa 17-sarjalaiset. Hakasen mukaan perjantai toimii myös hyvänä testinä varsin hektisille lauantai- ja sunnuntaipäiville.

– Saammepa lajipaikat ajoissa kuntoon ja kevyen startin kisaviikonloppuun.

Ulkomailta noin 40 urheilijaa

TJIG:ssä nähdään myös kansainvälistä väriä. 23 urheilijaa kattava Hamburger Sport Vereinin porukka on TJIG:ssä jo 15. kertaa ja lisäksi mukana on kymmenen venäläistä ja seitsemän latvialaista.

– Latvialaiset kyselivät kisoista aktiivisesti ja majoittuvat Varalassa. Sitä en tiedä, mitä kautta venäläiset ovat saaneet kisoista tietää.

Hakasen mukaan kansainväliset ”markkinat” antaisivat kisalle kasvumahdollisuuksia paljonkin, mutta pääsihteeri on varovainen sen osalta.

– Eipä tässä ole näillä kilpailijamäärillä toisaalta tarvinnut kisoja paljoa ulkomaille markkinoida, Hakanen naurahtaa.

Iitin Pyrinnön Annukka Vainonen työnsi viimeisellään 15,25 ja voitti 17-vuotiaiden kuulantyönnön

Sauna-aho nakkasi viisikymppisen

Perjantai-illan kovimmasta tuloksesta suomalaisittain vastasi Kuortaneen Kunnon Veera Sauna-aho, joka voitti 15-vuotiaiden tyttöjen keihään komealla tuloksella 50,39. Tulos on kaikkien aikojen kolmanneksi kovin hallinoteeraus 15-vuotiaissa.

Omaa halliennätystään Sauna-aho paransi lähes kuusi metriä ja tulos on lähes kaksi metriä parempi kuin viime kesän ulkorataennätys.

17-vuotiaiden tyttöjen kuulavoitosta käytiin tasainen taisto. Ennakkosuosikki Iitin Pyrinnön Annukka Vainonen nousi viimeisellään ohi viidennellä kierroksella ennätyksensä 15,17 työntäneen Kaustisen Pohjan-Veikkojen Salla Koskimäen lukemin 15,25.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Juho Koivisto (524) voitti 17-vuotiaiden 60 metrin aidat ajalla 8,22. Alavieskan Virin Tomi Simonen (19) oli toinen ajalla 8,42

17-vuotiaiden poikien 60 metrin aitavoittoon juoksi Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Juho Koivisto lukemin 8,22. Alkuerissä selvästi nopeimmin juossut Lapuan Virkiän Valtteri Louko sortui finaalissa vilppilähtöön.

17-vuotiaiden tyttöjen pituusvoitto meni venäläiselle Kids Sport Schoolin Anastasia Kukushkinalle, joka ponnisti lukemat 582.

Kukushkina on hypännyt kuluneella hallikaudella 613 ja viime kesänä 15-sarjalaisena lukemat 622.

tuloksia

 

Kauhavan Wisan Eerika Koivuniemi (677) voitti 17-vuotiaiden 300 metriä ajalla 41,74 ja juoksi 60 metrin alkuerissä ajan 8,22.