Tino Mäkelä rajulla ennätyksen parannuksella 80 metrin kerhoon – Laineelta loistoheitto

Pyhäselän Urheilijoiden Tino Mäkelä sai heittonsa toimimaan tanakassa sivuvastaisessa tuulessa ja liittyi 80 metrin rajan rikkoneiden keihäänheittäjien joukkoon. Mäkelä voitti Kemissä 22-vuotiaiden miesten Suomen mestaruuden ennätyksellään 80,11.

Mäkelän, 21, voittoheitto syntyi viimeisellä heitolla ja toi roiman, reilun 7,5 metrin ennätysparannuksen. Mäkelän edellinen ennätys 72,52 oli toissa vuodelta. Kesän kotimaan tilastossa Mäkelä nousi kolmanneksi Lassi Etelätalon (82,20) ja Toni Kuuselan (81,36) jälkeen.

– Siihen tuli välillä hyviä tuulirakoja. En kuitenkaan tuulta miettinyt. Kun on hyvin treenannut, sitten vaan mennään heittämään täysillä, Mäkelä kertoi.

Liikunnanohjaajaksi opiskeleva Mäkelä asuu Joensuussa ja oli tällä kaudelle heittänyt parhaimmillaan vasta 70,53. Kemissä heitto kulki kuitenkin tyystin eri malliin kuin aiemmin: 80-metrisen lisäksi hänen sarjansa parhaat heitot kantoivat 77,76 ja 76,57.

– Verryttelyssä tuntui hyvältä ja kilpailussa tuntui, että tekniikka loksahti heti kohdalleen. Sitten annoin vain mennä, Mäkelä sanoi.

Mäkelällä on jo yhteensä neljä peräkkäistä mitalia keihäänheiton 19- ja 22-vuotiaiden SM-kilpailuista. Kemin voitto oli ensimmäinen mestaruus. Sen pohjusti onnistunut harjoituskausi.

– Talvella kunto rupesi jo nousemaan hyvin ja sain fysiikkaa kehittymään. Nyt se sitten saatiin levolla ulosmitattua kilpailussa, Mäkelä sanoi.

Tino Mäkelää valmentaa hänen isänsä Kimmo Mäkelä.

Tulostaso oli muutenkin erinomainen. Kankaanpään seudun Leiskun Teemu Narvi kiskaisi toiseksi uudella ennätyksellään 77,56 ja Limingan Niitto-Miesten Toni Keränen kolmanneksi kesän pisimmällä heitollaan 77,04.

Laine kaivoi loistoheiton sivuvastaiseen tuuleen

Neljä keihäänheittäjää kiskaisi Kemissä yli 77 metriä, kun Turun Kalevan kisoissa siihen pystyi vain kolme.

Helsingin Kisa-Veikkojen Topias Laine heitti kesän toiseksi parhaan heittonsa 77,47 vaikeissa tuulioloissa ja voitti 19-vuotiaiden Suomen mestaruuden. Paremmin Laine on tänä kesänä heittänyt vain tehdessään ennätyksensä 78,16 Lahden GP-kilpailuissa.

– Hyvä sarja tuli heitettyä, vaikka kilpailin pitkästä aikaa noin kovassa sivuvastaisessa tuulessa, Laine sanoi.

– Ekalla heitin pitkästä aikaa ohi sektorin, mutta sen jälkeen sain hyvän sarjan tuohon tuuleen. Piti vain heittää matalalle.

Laineelle Kemin kilpailu kertoi, että heinäkuussa syntynyttä ennätystä voisi vielä parantaa. Hän kilpailee seuraavan kerran keskiviikkona Helsingissä.

– Uskoisin, että ennätys on mahdollinen, kun 77 metriä sain heitettyä tuohon tuuleen. Ennen kilpailua ajattelin, että olen noissa oloissa tyytyväinen 75 metriin, Laine sanoi.

Alajärven Ankkurien Aleksi Yli-Mannila oli 19-vuotiaiden kilpailussa toinen tuloksella 73,74 ja Karstulan Kivan Juho Järvinen kolmas tuloksella 69,20.