Timanttiliiga käyntiin Kiinassa – Duplantis avaa ulkoratakauden, Coleman ja Kerley 100 metrillä – Devynne Charltonilla kovat haastajat

Yleisurheilun Timanttiliiga käynnistyy kahdella Kiinassa käytävällä kilpailulla, joista ensimmäinen on lauantaina Xiamenissä.

Talven hallikauden päättäneistä MM-halleista on vain puolitoista kuukautta, mutta Glasgow´ssa mestaruuden voittaneet seiväshypyn ME-mies  ”Mondo” Duplantis, 60 metrin mestari Steve Coleman, talvella 60 metrin aitojen ME:n juossut Bahaman Devynne Charlton sekä miesten korkeushypyn mestari Uuden-Seelannin Hamis Kerr ovat mukana Xiamenissä.

Duplantis yritti talvella kahdessa kilpailussa rikkoa oman maailmanennätyksensä, mutta 624 ei vielä mennyt. Talven parhaaksi jäi 605. Xiamenin kilpailun tiedotustilaisuudessa Duplantis kertoi tehneensä hyvän harjoitusjakson hallikauden jälkeen ja olevansa valmis hyppäämään korkealta, sillä varauksella, että kilpailukauden avauksessa on aina omat haasteensa.

– Sitä on vaikeampi ennustaa, kun siinä mahassa jylläävät vähän erilaiset mehut, Duplantis tuumi mediatilaisuudessa.

Kerley ja Coleman vastakkain 100 metrillä

Xiamenin kisan päättävässä 100 metrin kilpailussa kohtaavat matkan parhaimmillaan 9,76 juosseet Yhdysvaltain Christian Coleman ja Fred Kerley. Kumpikin valmistautuu kotimaansa olympiakarsintoihin, joista he janoavat paikkaa Pariisin olympiakisojen 100 ja 200 metrille.

Kerley on olympiakisojen hopeamitalisti ja Eugenen 2022 MM-kisojen 100 metrin mestari. Kevään harjoittelun lomassa hän on juossut 100 metriä 10,03. Coleman juoksi talvella 60 metriä 6,41, mutta Xiamenin kilpailu on hänelle kauden ensimmäinen 100 metrin startti. 200 metriä kulki hiljattain Miramarissa kovaan vastatuuleen 20,43.

Kärkikaksikon haastajana on mm. 9,89 viime vuonna juossut Jamaikan Ackeem Blake, joka oli Glasgow´n MM-halleissa kolmas.

Richardson avaa kilpailukautensa  200 metrillä

Budapestin MM-kisojen 100 metrin mestari Sha’Carri Richardson avaa kilpailukautensa Xiamenin 200 metrillä. Richardson oli Budapestin MM-kisojen 200 metrillä kolmas ennätyksellään 21,92. Sitä ennen hän juoksi voiton 100 metrin finaalissa ajalla 10,65.

Naisten 100 metrin aidoissa Devynne Charlton kohtaa jamaikalaisen maailmanmestari Jamaikan Danielle Williamsin, Puerto Ricoa edustavan olympiavoittaja Jasmine Camacho-Quinnin sekä matkan nigerialaisen ME:n haltija Toby Amusanin.

Kestävyysjuoksuissa kanadalainen MM-voittaja Marco Arop juoksee kevään ensimmäisen starttinsa 800 metrillä. 5000 metrin kärkinimiä ovat muiden muassa estejuoksun huippunimi Etiopian Lamecha Girman ja Budapestin MM-kisojen 5000 metrin mitalisti Ugandan Oscar Chelimo.

Naisten 1500 metrillä ovat mukana kaksien edellisten MM-kisojen etiopialaiset hopeamitalistit Diribe Welteji ja Gudaf Tsegay, jolla on plakkarissa myös mm. 5000 ja 10 000 metrin MM-tittelit, sekä Glasgow´n MM-hallin mestari Etiopian Freweyni Hailu.

Miesten korkeudessa Hamis Kerrin haastaa Qatarin Mutaz Essa Barshim. Naisten kiekonheiton toissa vuoden maailmanmestari ja viime vuoden MM-kisojen pronssimitalisti Kiinan Feng Bin kohtaa hiljattain Oklahoman tuulissa 73,09 heittäneen Kuuban Yaimé Perezin sekä Budapestin MM-kisojen mestarin Yhdysvaltain Laulauga Tausagan.

Timanttiliigan kilpailu lauantaina (19.4.) MTV Katsomossa ja MTV Urheilu 1 -kanavalla kello 13.55 alkaen.

Livetulokset