Tilastot povaavat tasaista Ruotsi-ottelua – Peiponen ja Manninen korvaavat Richardssonin – Läspä korvaa Keräsen

Suomen joukkueisiin on tehty kaksi muutosta viikonvaihteen yleisurheilun Ruotsi-otteluun. Keihäänheittäjä Toni Keränen jää maaottelusta nivusvaivan takia pois. Hänen tilallaan Helsingin olympiastadionilla heittää alle 20-vuotiaiden maailmanmestari Janne Läspä, joka sivalsi viikonvaihteessa 22-vuotiaiden SM-kilpailuissa 78,96.

– Lausannessa Timanttiliigan kilpailun viimeisessä heitossa nappasi nivusesta. Vaiva ei ole vakava, muttei ole syytä ottaa riskiä, että se pahenisi. Varsinkin, kun tarjolla on nousukuntoinen varamies, Keränen totesi.

Kestävyysjuoksija Camilla Richardsson ei ole vielä toipunut Münchenin EM-kilpailujen jälkeen sairastetun koronan jäljiltä kilpailukuntoon ja jää pois maaottelusta. Richardssonin tilalla 5000 metriä juoksee Johanna Peiponen ja 10 kilometrin kilpailun Laura Manninen.

– Harmittaa tosi paljon jäädä pois, mutta vielä ei ole normaali olo. Terveys on kuitenkin se tärkein asia, Richardsson sanoi.

Ruotsin joukkueesta jää reisivamman vuoksi sivuun varttimaileri ja 400 metrin aituri Carl Bengtström, joka oli talvella 400 metrillä MM-hallissa kolmas ja kesällä 400 metrin aitajuoksussa Eugenen MM-stadionilla välierissä.

– Se tarkoittaa, että miesten 400 metrillä ja miesten 4×400 metrillä on Suomella iskunpaikka, ennakoi Suomen Urheiluliiton General Manager Tuomo Salonen.

Tilastot povaavat tasaista maaottelua

Kauden tilastotulosten vertailu ennustaa Suomen miesten maajoukkueelle haastajan roolia, mutta naisille voittoa pistein 224,5-207,5. Miesten paperimaaotteluss Ruotsi olisi parempi 222-210.

– Ennakkoon tasaisia lajeja on paljon, joten jännitettävää riittää. Sileillä pikamatkoilla on varsin tasaista lajissa kuin lajissa, sekä miehissä että naisissa. Nappionnistuminen näissä voi tuoda isonkin pistepotin kotiin, Salonen ennakoi.

Suomen vahvoja lajeja miesten maaottelussa ovat keihääänheitto ja seiväshyppy, joissa on mahdollisuudet kolmoisvoittoon. Naisilla on mahdollisuus jyllätä ruotsalaiset rajuimmin seiväshypyssä, kolmiloikassa ja moukarinheitossa.

– Myös molemmat korkeushyppykilpailut ja kolmiottelut ovat vaikeita arvioitavia etukäteen ja tarjoavat hyvän mahdollisuuden ryöstää pisteet, Salonen arvioi.

– Lauantaina pimenevässä syysillassa nähdään myös kotiyleisön tuen merkitys. Ja vanha totuus pätee: viideskin sija on tärkeä silloin, kun takana on ruotsalainen.

Anniina Kortetmaa urakoi 100 ja 200 metriä ja 4 x 100 metrin viesti Ruotsi-ottelussa.

Pikajuoksuissa tasaista

Pikajuoksijat Samuli Samuelsson ja Anniina Kortetmaa ovat paljon vartioina 100 metrillä. 200 metrille Samuelsson saa vahvistuksekseen huippukuntoisen Samuel Purolan.

400 metrillä Suomi on vahvistunut Ruotsia vastaan. Viljami Kaasalainen on hionut koko kesän kuntoaan Ruotsi-otteluun. Naisissa on mahdollisuus voittoon jopa laajalla rintamalla Viivi Lehikoisen johdolla.

Lehikoinen urakoi lauantaina myös alkuillan 400 metrin aidoissa ja sunnuntaina hän juoksee pitkän viestin.

Viestit ovat kauden tilastotulosten perusteella kallellaan Suomelle. Vain miesten 4×400 metrin viestissä ruotsalaiset näyttävät vahvemmilta joukkueen tasaisuuden ansiosta.

Joonas Rinne taistelee maaottelupisteistä 800 ja 1500 metrillä.

Rinne ja Kuivisto tärkeässä roolissa keskimatkoilla

Kirivahva Joonas Rinne on Suomen avainpelaaja miesten keskimatkoilla. 800 metrillä vastaan asettuu EM-nelonen Andreas Kramer. 1500 metrillä ruotsalaiset ovat tilastoissa niskan päällä, mutta viime viikolla Rinne näytti heille kantapäitään Lappeenrannan Motonet GP:ssä.

Naisten 800 metrillä on tiedossa jännittävä kisa, kun kauden tilastoissa juoksijat ovat parin sekunnin sisällä. Sara Kuivisto, Eveliina Määttänen ja Viola Westling kohtaavat kokeneet Hanna Hermanssonin ja Lovisa Lindhin. Rinteen tapaan Kuivisto on tärkeässä roolissa myös 1500 metrillä.

Vain lajivoitto 110 metrin aidoissa kelpaa miesten joukkueen kipparille Elmo Lakalle.

Suomen aiturit vahvoilla

Pika-aidoissa on luvassa tasaista, mutta pisteet voivat kääntyä huippuonnistumisella jopa selvästi Suomelle, miehissä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden seurajoukkueella Elmo Lakka, Santeri Kuusiniemi ja Ilari Manninen ja naisissa Reetta Hurskeen johdolla.

Viivi Lehikoinen hallinnee naisten pitkiä aitoja. Tänä kautena vahvasti kehittynyt Kristiina Halonen saa tasaväkistä vastusta Ruotsin kahdesta 56 sekunnin juoksijasta.

Pitkille matkoille Suomen joukkue koki takaiskun, kun Camilla Richardsson joutuu jäämään pois ottelusta sairastumisen vuoksi. 5000 metrillä hänet korvaa Janica Rauma ja 10 kilometrin katukisassa Aino Niemi. Suomalaisyllättäjäksi voisi nousta nuori Ilona Mononen 5000 metrillä.

Silja Kosonen puolustaa voittoa naisten moukarinheitossa viime vuoden maaottelusta.

Seiväs, moukari ja kolmiloikka suomalaisnaisten komennossa

Ruotsi tulee seiväshyppypaikalle ilman maailman parasta yleisurheilijaansa Armand ”Mondo” Duplantisia. Se povaa Ruotsille jopa murskatappiota. Naisissa Wilma Murrolla, Elina Lampelalla ja Saga Anderssonilla on mahdollisuudet jopa kolmoisvoittoon.

Pituushypyssä Kristian Pulli voisi järkyttää huippuvireellään EM-mitalisti Thobias Montleria ja vahvistaa Suomen kokonaispanosta jopa lajin pistevoittoon.

Kolmiloikka on ympäripyöreä laji miehissä, mutta naisissa Suomen heiniä Kristiina Mäkelän ja Senni Salmisen johdolla.

Miesten moukari ennustaa vahvaa tulosta Suomelle, vaikka tilastokärki onkin 77 metriä heittänyt Ragnar Carlsson. Naisten joukkue Silja Kosonen, Krista Tervo ja Suvi Koskinen ottaa onnistuessaan kolmoisvoiton.

Miesten keihäs on edelleen vahva laji Suomelle Lassi Etelätalon johdolla. Urakkaa helpottaa, että Ruotsin keihäsmiesten rakas vihollinen Kim Amb ei ole tällä kertaa mukana.

Kävelymaaottelussa miehet kilpailevat 10000 metrillä ja naiset 5000 metrillä. Mukana on yksi maailman parhaista kävelijöistä, Ruotsin Perseus Karlström.

 Ruotsi-ottelu 10 -katujuoksu aloittaa tiiviin viikonlopun

Maaottelu alkaa lauantaina kello 10 etuajassa Ruotsi-ottelu 10 -katujuoksulla. 10 kilometrin katujuoksuun voivat osallistua kaikki halukkaat. https://ruotsiottelu.fi/ruotsi-ottelu-10-juoksu/

Ratakelauksen kansainvälinen huippunimi Amanda Kotaja on mukana Ruotsi-ottelu 10 -juoksutapahtumassa.

– En ole aiemmin tällaiseen osallistunut, mutta nyt halusin lähteä mukaan Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanjan mukana, Kotaja sanoo.

– Reitti on kaikille avoin ja esteetön ja haluan olla esimerkkinä, että juoksuun voi jokainen osallistua. Itse en lähde mukaan kisaamaan vaan olen liikkeellä tavallisella pyörätuolilla ja nautin ulkoilusta.

Vaikka Kotaja on sprintterimatkojen hippunimi, pidemmät matkat kuuluvat harjoitusohjelmaan.

– Peruskuntokaudella tulee tehtyä pidempiä lenkkejä ja pitkä aerobiset lenkit toimivat myös palauttavina harjoitteina, Kotaja sanoo.

Nuorten eli 17-vuotiaiden Ruotsi-otteluissa Suomi on tilastojen valossa haastaja. Muista lajeista erillisessä kävelymaaottelussa Suomi on voittajasuosikki.

Tilastomaaottelu:

FIN-SWE 2022[88]