Tilastomaaottelu: Ruotsi suosikki, Suomi ykköshaastaja

Tilastomaaottelu: Ruotsi suosikki

Suomen joukkueet lähtevät tilastojen valossa haastajina yleisurheilun pohjoismaiseen hallimaaotteluun sunnuntaina (11.2.) Uppsalassa. Ruotsi on selkeä tilastosuosikki miesten ja naisten ottelussa.

Uppsalassa kohtaavat Ruotsi, Suomi, Norja sekä yhdistetty Tanskan ja Islannin joukkue. Miesten ja naisten joukkueissa on kaksi urheilijaa per laji ja nyt urheillaan ensi kertaa vain henkilökohtaisissa lajeissa, 4 x 200 metrin viesti on jätetty ohjelmasta pois.

Maaottelussa pisteet lasketaan systeemillä 9-7-6-5-4-3-2-1. Kun tilastotulokset pannaan rinnakkain, Ruotsi voittaisi miesten ottelu 152 pisteen saalilla, kun Suomi ja Norja ovat pisteen päässä toisistaan taistelemassa toisesta ja kolmannesta sijasta pistein 109-108. 

Vuosi sitten Tampereella Suomi voitti miesten ottelun. Nytkään se ei ole täysin mahdotonta, muttei tilastojen valossa todennäköistä.

– Aina kun pohjoismaisiin kisoihin lähdetään, tavoitellaan voittoa. Se kuitenkin vaatii miehiltä ja naisilta samanlaista, huikeaa onnistumisprosenttia, joka nähtiin viime kesänä Vaasassa EM-joukkuekilpailussa, arvioi Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Jorma Kemppainen.

Naisten maaottelussa tilastot tarjoavat Suomelle kakkospaikkaa 114,5 pisteellä, kun Ruotsi veisi voiton 144 pisteellä ja Norja olisi kolmas 107,5 pisteellä.

Nuorille tuntumaa kv-tasoon

Maaottelussa on etukäteen useita erittäin tasaisia lajeja kuten vaikkapa naisten ja miksei miestenkin 60 metriä sekä naisten pituushyppy. Ruotsi-otteluiden tapaan kestävyysjuoksuissa voidaan nähdä yllätyksiä varsinkin, kun kilpaillaan 200 metrin radalla.

Hypyissä monilla urheilijoilla on tältä talvelta takanaan vasta vähän kilpailuja, joten maaottelussa voidaan nähdä tukevia tulosparannuksia.

– Jos isompaa kuvaa hakee, tämä maaottelu on monelle nuorelle urheilijalla oppimiskokemus ja tilaisuus tason mittaamiseen aikuisten kansainvälisellä tasolla. Jos tässä maaottelussa ollaan kärkikaksikossa, voidaan olettaa,  että ensi kesän EM-kisoissakin on edellytyksiä ensimmäistä kierrosta tai alkueriä pidemmälle, Kemppainen sanoo.

Lataa koko tilastomaaottelu oheisesta linkistä:

Maaottelun aikataulu

Startttilistat

SVT televisioi maaottelun