Tiia Kuikka siirtyi harjoittelemaan Veli-Matti Rannan valmennukseen

Maajoukkuekävelijä Tiia Kuikka harjoittelee tulevalle kaudelle Veli-Matti Rannan ohjauksessa pääosin Tampereen seudulla. Kuikkaa ovat aiemmin hänen urallaan valmentaneet Keijo Kosonen ja Jani Lehtinen.

– Haluan ottaa uusia kehitysaskelia urheilijana, Kuikka tiivistää syyt valmentajan ja ympäristön vaihdokseen.

Samassa harjoitusryhmässä harjoittelee myös Aleksi Ojala, joka tänä vuonna on Suomen vuositilaston ykkönen sekä 20, 35 että 50 kilometrin kävelyissä.

Ojala on parhaimmillaan sijoittunut MM-kilpailuissa 14:nneksi ja Kuikka EM-kilpailuissa 13:nneksi.

– Merkittävä tekijä on parempi arkiharjoitteluympäristö. Tampereella on halli ja kattavampi ja helpompi saavutettavissa oleva tukitiimi. Yhteisharjoitukset mm. Aleksi Ojalan kanssa ovat varmasti kehittäviä, Kuikka pohtii.

– Lähden siitä, että tämä on nyt parempi ja toimivampi kokonaisuus sekä urheilun että neurologisen puolen kannalta.

Kuikka jäi toissavuonna harjoituslenkillä auton alle ja loukkaantui vakavasti joutuen pitkäaikaisesti turvautumaan neurologian erikoislääkärin apuun.

Ranta: ”Hieno ja rohkea askel urheilijan polulla”

Uusi valmentaja Veli-Matti Ranta on itse entinen huippu-urheilija, joka toimii nykyisin myös urheiluhierojana. Vuonna 1995 Ranta voitti maastojuoksun Suomen mestaruuden.

– Tiian päätös satsata vielä näin voimakkaiden muutosten kautta omaan kehittymiseen oli hieno ja rohkea askel urheilijan polulla, Ranta sanoo.

– Parantamalla arkiharjoittelun edellytyksiä, henkilökohtaista seurantaa ja palautumista voi Tiia ottaa vielä isojakin kehitysaskelia, Ranta kuvaa ajatuksia vaihdokseen.

– Hyvä luottamus ja vuorovaikutus valmentajan ja urheilijan välillä luo pohjan muutoksen onnistumiseksi, hän kiteyttää.

Lisää lajinomaisuutta ja nopeusharjoittelua

Tärkeimpänä kehittymisen edellytyksenä Ranta ja Kuikka pitävät päivittäisen arkiharjoittelun parantamista. Uudessa ympäristössä mahdollistuu valmentajan mukanaolo harjoittelun seuraamisessa tiiviisti, useita kertoja viikossa.

Kuikan harjoittelussa tulevat suunnitelmien mukaan myös lisääntymään lajinomaisuus ja nopeusharjoittelu.  Lajiharjoittelun lisääntyminen olosuhteiden parannuttua kasvaa erityisesti hallikaudella.

Kuikan samoin kuin Ojalan päämatka on tähän asti ollut 50 kilometriä. Arvokilpailuiden lajiohjelman muuttuessa päämatka lyhenee 35 kilometriin.

Kuikka ja Ojala vetivät Rannan ohjauksessa yhteistreenin perjantaina. Sen yhteydessä puhuttiin myös tulevan harjoittelun painopisteistä.

– Päämatkan vaihdoksen myötä vauhdikkaamman harjoittelun kasvaminen ohjelmassa on luonnollista. Tähtäämme myös ”alimatkojen” kilpailuominaisuuksien parantamiseen, Ranta kertoo.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)