Tiia Kuikka kävelee MM-kisoissa 50 kilometriä, kunto testiin Tshekissä

Tiia Kuikka kävelee MM-kisoissa 50 kilometriä

Lappeenrannan Urheilu-Miesten kilpakävelijä Tiia Kuikkaa jännittää. Ei niinkään lauantainen (6.4.) 20 kilometrin kilpailu Tshekin Podebradyssä, vaan uran ensimmäinen 50 kilometrin kilpailu, joka on edessä Taicangissa toukokuun MM-joukkuekilpailussa.

– Vähän se jännittää, onhan se aika raaka matka, Kuikka sanoo 50 kilometristä.

Taicangissa Kuikasta, 23, tulee ensimmäinen suomalaisnainen, joka kilpailee 50 kilometrillä sen jälkeen, kun se otettiin virallisesti naisten arvokisalajiksi. Kuikan tavoite Kiinassa on rikkoa elokuisten EM-kisojen tulosraja 4.40.00.

– Kovasti luottavaisesti odottelen 50 kilometrin kilpailua. Kaikki pitkät lenkit ovat menneet jopa yläkanttiin, Kuikka sanoo.

Kuikalle lauantainen 20 kilometriä on nykyharjoitteluun nähden selvästi alimatka. Sitä se on myös elokuisiin EM-kisoihin jo valitulle Aleksi Ojalalle. Hän avaa Tshekissä kilpailukautensa miesten 20 kilometrillä ja kävelee seuraavaksi 50 kilometriä Taicangissa.

– Saa nähdä, herääkö minun diesel-koneeni kauden avauksessa. Tässä kilpailussa katsotaan, miltä kilpailu näyttää, kokeillaan vähän, mitä kehosta irtoaa ja käydään näyttämässä tekniikkaa tuomareille. Harjoitukset ovat menneet hyvin, Ojala sanoo.

Kuikalla on samanlaiset ajatukset lauantain kilpailusta.

– Se minuakin vähän jännittää, että saanko itsestäni kaikkea irti 20 kilometrillä. Se on vähän arvoitus, mutta oma ennätys on ehdottomasti tavoitteena, Kuikka sanoo.

Nykyinen ennätys on toissa vuonna samaısessa Tshekin kilpailussa kävelty 1.41.20.


kuikka-tiia.jpg

Tiia Kuikalle Tshekin kilpailu on osa valmistautumista toukokuiseen 50 kilometrin kilpailuun.

,

Vuoristoleiri toi vahvistuksen

Kuikan mukaan 50 kilometrille lähteminen on muhinut mielessä jo vuosia.

– Toden teolla se varmistui helmi-maaliskuun vuoristoleirillä, joka oli Etelä-Afrikan Dullstroomissa. Olen tosin aina tiennyt, että omat ominaisuudet sopivat sitä paremmin, mitä pidempi matka on, Kuikka sanoo.

Sittemmin kotimaassa tehdyt kovat 30 ja 35 kilometrin harjoitukset kertoivat, että Kuikan suorituskyky on sillä tasolla, että 50 kilometrille kannattaa lähteä.

Kuikka asuu Savonlinnassa. Hän sai hiljattain loppuun jalkojenhoidon ammattitutkinnon ja on sittemmin keskittynyt vain urheiluun.

Kuikkaa valmentaa Keijo Kosonen. SUL:n kävelyvalmentaja Jani Lehtinen on tukenut kaksikon työtä. Hän näkee, että Kuikalla on hyvät näkymät 50 kilometrille.

– Tiialla on vahva aerobinen puoli, sen sijaan lyhyemmillä matkoilla vauhdit tulevat hieman vastaan. Nyt tehty määräpohjainen harjoittelu on tehonnut hyvin. Näkisin, että hänellä on realistiset mahdollisuudet rikkoa EM-tulosraja Kiinassa, Lehtinen sanoo.

Lauantaina Tshekin Podebradyssä naisten 20 kilometrille starttaa suomalaisista myös Espoon Tapioiden Hele Haapaniemi. Miesten 20 kilometriä kävelevät Esbo IF:n Elmo Koivunen sekä Aleksi Ojala.

Alle 20-vuotiaiden matkoilla lauantaina kisaavat miesten 10 kilometrillä Joni Hava, Jaakko Määttänen ja Jerry Jokinen sekä naisten saman ikäluokan 10 kilometrillä Anniina Kivimäki.