Tiia Kuikka alitti MM-kisarajan SE-ajalla Liettuassa, ”Hankala kisa, mutta tavoite täyttyi”

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Tiia Kuikka alitti 50 kilometrin kävelyssä Dohan MM-kisojen tulosrajan SE-ajalla 4.29.25. Tulos syntyi lajin Euroopan cupissa Liettuan Alytusissa. Kuikka sijoittui kilpailussa 14:nneksi.

Aiempi SE oli Kuikan viime keväänä Kiinan Taicangissa kävelemä 4.32.43. Miesten 50 kilometrillä Aleksi Ojalan kilpailu päättyi keskeytykseen vajaat viisi kilometriä ennen maalia.

– Hankala kisa se oli. Ei hirveästi jäänyt varaa, mutta päätavoite täyttyi. Alku oli tosi nihkeä. Välillä oli hyviä kilometrejä, mutta pääosin tuntui kovin nihkeältä. Ennen kisaa oli vähän ahdistusta, että mitä tästä tulee, kun ei ollut alla mitään älyttömän hyviä treenejä, Kuikka kertaili.

Kuikalla ensimmäinen 10 kilometriä oli suunnitellusti kilpailun hitain. Muuten matka sujui koko lailla tavoitteen mukaan, eli juuri MM-rajan 4.30.00 alittavassa vauhdissa.

– Kilpailun aikana ei ollut suuria ongelmia. Pystyin juomaan nestettä suhteellisen hyvin. Vaihdettiin geelit pois ja mentiin pelkällä urheilujuomalla ja se upposi hyvin.

Kilpailu alkoi noin 16 asteen lämmössä, mutta lämpötila kohosi matkalla noin 26 asteeseen.

– Lämpöä oli sen verran, että oli tärkeä, että juominen toimi hyvin, Kuikka sanoi.

Kuikka kilpailee seuraavan kerran maantiekävelyn SM-kisoissa Savonlinnassa kesäkuun alussa. Ajatuksissa välkkyvät heinäkuiset universiadit Napolissa, jossa matkana on 20 kilometriä.

–  Täytyy katsoa miten tästä toipuu, Kuikka sanoi.

Miesten kilpailun voitti ranskalainen laji supermies Yohann Diniz, 41, kisaennätyksellä 3.37.43. Naisten kilpailun voiton vei Italian Eleonora Giorgi Euroopan ennätyksellä 4.04.50. Aiempi oli Portugalin Ines Henriques 4.05.56.

Ojala: Täytyy katsoa onko vielä näyttöpaikkoja

Ojalan kilpailu alkoi epäonnisesti. Hän sai kaksi varoitusta ensimmäisen 20 kilometrin aikana ja sitten kolmannen, joka toi 5 minuutin aikasakon, eli sen mittaisen pysähdyksen. Ojala pääsi sittemmin takaisin Dohan MM-kisojen tulosrajaa 3.59.00 enteilevään vauhtiin, mutta matka päättyi 4,8 kilometriä ennen maalia.

– Henkisesti todella raskas kilpailu. Viiden minuutin odotuksen jälkeen pystyin vielä kasaamaan itsensä, mutta kun 45 kilometrin kohdalla tuli taas parilta tuomarilta huomautus, siinä katkesi lopullisesti henkinen selkäranka. Lajin raaka luonne tuli taas esiin, Ojala kertaili.

Ojalalla ei ole vielä Dohan MM-kisojen tulosrajaa. Edellinen yritys maaliskuussa Dudincessa jäi kesken vatsakramppien takia.

– Täytyy katsella löytyykö 50 kilometrin näyttöpaikkoja vielä jostakin. Toivotaan, että löytyy, Ojala sanoi.

Naisten 20 kilometrin kävelyssä Espoon Tapioiden Enni Nurmi sijoittui 29:nneksi ajalla 1.40.25. Voittaja oli liettualainen Živile Vaiciukeviciutė ajalla 1.29.48.

Nurmi käveli puoleenmatkaan tasaista hieman alle viiden minuutin kilometrivauhtia ja loppumatkan hieman yli viiden minuutin vauhtia. Hänen aikansa oli nyt yli neljä minuuttia hitaampi, kuin kaksi viikkoa sitten hänen voittaessaan Tuusulassa Taaborin olympiakävelyn ennätyksellään 1.36.16.

Tuloksia