Tiia Hautala aitajuoksun maailmanmestari – Terhi Kokkonen voitti kolme kultaa

Suomen joukkue vankisti asemaansa mitalitilaston johdossa Tampereella 35-vuotiaiden ja sitä vanhempien yleisurheilijoiden MM-kilpailuiden viimeistäedellisenä kilpailupäivänä.

Pitkäaikainen naisten maajoukkueen kapteeni Tiia Hautala Porin Yleisurheilusta voitti 50-vuotiaiden naisten 80 metrin aitajuoksun maailmanmestaruuden mainiolla ajalla 12,60. Tulos on tämän ikäluokan uusi Pohjoismaiden ennätys.

Suomen joukkueen kokenein naisurheilija Senni Sopanen Sporttiveteraaneista voitti 90-vuotiaiden naisten kolmiloikan maailmanmestaruuden. Hän viettää loppuvuodesta merkkipäiviään ja siirtyy jo 95-vuotisten ikäluokkaan.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Terhi Kokkonen voitti samana päivänä kolme kultamitalia. Kokkosesta tuli maailmanmestari 75-vuotiaiden naisten 80 metrin aitajuoksussa ja kolmiloikassa sekä lisäksi yhtä ikäluokkaa nuorempien 70-vuotiaiden naisten 4×100 metrin viestinjuoksussa.

70-vuotiaiden naisten ohella Suomessa ovat nyt myös maailman nopeimmat naiset 60-vuotiaiden ja 80-vuotiaiden naisten 4×100 metrin viestinjuoksuissa.

35-vuotiaiden miesten 3000 metrin estejuoksussa Suomi saavutti kaksoisvoiton. Kultamitalilla palkittiin Kari Poutiainen Pudasjärven Urheilijoista ja hopeamitalilla Joakim Träskelin Vasa Iddrottssällskapista. Poutiaisen voittoaika 9.17,77 on yleisessä sarjassakin Suomen vuositilaston neljänneksi paras.

Keihäsmiehet voittivat lauantaina kolme maailmanmestaruutta. 75-vuotiaiden ME-mies Esa Kiuru Hartolan Voimasta (kuvassa) kiskaisi omalle kymmenluvulleen tuloksella 50,71. LahtiSportin Jouni Tenhu hallitsi 80-vuotiaiden ikäluokkaa ja Perniön Urheilijoiden teräsvaari Lauri Helle voitti 95-vuotiaiden maailmanmestaruuden.

Kotijoukkue on voittanut Tampereella 13 eri ikäluokassa jo 110 maailmanmestaruutta ja yhteensä 328 mitalia. Suomen joukkueen lähimmät haastajat ovat 158 mitalia saavuttanut Saksa, 147 mitalia saavuttanut Britannia ja 143 mitalia saavuttanut Yhdysvallat.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)