Thureson, seiväshyppääjät ja moukarimiehet finaalivireessä

Thureson

Pikajuoksija Milja Thureson, seiväshyppääjät Aino Siitonen ja Erica Hjerpe sekä moukarinheittäjät Juho Saarikoski, Jesse Lehto ja Tommi Remes sinetöivät loppukilpailupaikat yleisurheilun 22-vuotiaiden EM-kisoissa Tallinnassa torstain aamupäiväsessiossa.

Thureson kiiti naisten 100 metrillä loppukilpailupaikan ennätyksellään 11,62, joka toi omassa alkuerässä toisen sijan.

– Keskityin lähtöön, ja se meni nappiin. Kun lähtö onnistuu, juoksun loppukin kulkee, Thureson sanoo.

Turun Tovereiden juoksijan edellinen ennätys oli keväällä Espoossa juostu 11,67.

Thuresonin erän voitti saksalainen Rebekka Haase ajalla 11,25, joka oli alkuerien nopein.

Kolmikko Juho Saarikoski, Jesse Lehto ja Tommi Remes eteni moukarifinaaliin: Saarikoski oli karsinnassa kuudes heitettyään 69,87, Lehto seitsemäs (69,76) ja Remes yhdeksäs (68,27).

– Huippuasetelma, kun kolme suomalaista on finaalissa, Lehto hehkutti.

Ensimmäisessä karsintaryhmässä heittänyt Saarikoski teki tasaista työtä. Pisin heitto 69,87 syntyi toisella yrittämällä. Kaksi muuta kantoivat 68,19 ja 68,30.

– Ensimmäinen heitto oli vähän varovainen, toinen pikkuisen parempi, ja kolmannessa oli vähän yliyrittämistä. Saarikoski totesi.

Kelpo kuosissa oli myös Lehdon heitto.

 – Perustekemistä. Ensimmäinen oli varmistelua (66,95). Toinen (68,26) olisi jo riittänyt  loppukilpailuun, mutta kolmannella (69,76) piti ottaa vielä löysät pois, Lehto myhäili.

Remeksen pisin heitto syntyi ensimmäisellä kierroksella.

– Ensimmäinen oli perushyvä, toinen oli aivan hirveä räpellys ja kolmas hyvä, Remes tuumi.

Siitonen ja Hjerpe vireessä

Naisten naisten seiväshypyn karsinnassa Siitonen jakoi karsinnan kärkipaikan ylitettyään 415, ja Hjerpe oli jaetulla yhdeksännellä sijalla 410:n ylityksellä.

Karsinnan voitti Siitosen kanssa Ruotsin Angelica Bengtsson, joka ylitti Siitosen tapaan 415 ensimmäisellään.

-Tuuli pyöri tosi paljon. Siksi aloitin jo korkeudesta 385. Tuulia joutui odottelemaan aika paljon, mutta kyllä sieltä sopiva rakoja löytyi, Siitonen sanoi.

Siitosen tulos sivuaa hänen ulkorataennätystä.

– Finaalissa jatketaan samaa tahtia. Nyt oli hyvä, että kaikki korkeudet ylittyivät ensimmäisellä.

Hjerpe ylitti neljä metriä ja 410 ensimmäisellään, mutta yritykset korkeudesta 415 eivät pyörivässä tuulessa onnistuneet. Yksi yritys jäi kesken, yksi jäi läpijuoksuksi, eikä kolmaskaan onnistunut, vaikka Hjerpe sai jo seipään kuoppaan.

– Hypyt olivat ihan ok, kun sattui hyvä tuuli, mutta noissa kolmessa tuli kova vastatuuli, Hjerpe muistele kolmea viimeistä hyppyään.

Hjerpe ylitti kesäkuussa Lahden Eliittikisoissa ennätyksensä 425. Tuo kisa päättyi seipään katkeamiseen. Sen jälkeen hän on jo kilpaillut kerran ja lähtee Tallinnassa finaaliin kovin tavoittein.

– Ennätys on tavoitteena. Niillä korotuksilla, joita finaalissa on, tavoite on 435.

Pulli: Hyppääminen oli liian varovaista

Kristian Pulli jätti Tallinnan Kadriourun kentän pettyneenä. Karsintakilpailun parhaaksi jäi kovaan vastatuuleen ponkaistu 721. Tulos toi karsinnassa 13. sijan. Finaalipaikka jäi kahdeksan sentin päähän.

– Eivät olleet olosuhteet kohdallaan, ja hyppääminen oli liian varovaista. En ollut tarpeeksi valmiina. Kevyeen hyppääjään vastatuuli vaikuttaa vielä enemmän, kauden mittaan 780 hypännyt Pulli harmitteli.

Pulli ponnisti kaikki kolme hyppyään (710, 693 ja 721) vastatuuleen, eikä tekemiseen löytynyt toivottua herkkyyttä ja aggressiivisuutta. Viimeisessä hypyssä vastaista oli 3,2 metriä sekunnissa,

Pullin urakka Tallinnassa jatkuu vielä kolmiloikassa.

– Uskon, että kolmiloikassa minulla on yllätysmahdollisuus jos kaikki osuu kohdalleen.

Pituushypyn karsinnan voitti saksalainen Fabian Heinle, joka ponkaisi 776.

Kortetmaa 11,88, Ahlfors 10,70 

Jatkosta karsiutui myös Anniina Kortetmaa, joka oli naisten 100 metrin alkuerien 15. nopein ajalla 11,88, kun finaaliin vaadittiin 11,77.

– Alku ja loppu tulivat hyvin, mutta tuossa kiihdytyksen lopussa, kun maksimivauhtinen juoksu alkaa, tulee jokin hitaampi askel. Samaa ongelmaa oli jo viime vuonna, Kortetmaa totesi.

Kortetmaan epäonneksi 100 metrille ei juostu välieriä.

– Minulla toinen juoksu on yleensä aina ensimmäistä parempi.

Otto Ahlfors oli 100 metrin alkuerissä 18:s ajalla 10,70, joka jäi 0,04 sekuntia jatkopaikasta.

– Kohtalainen juoksu. Vähän takareisi kiristeli lopussa. Se viimeinen puristus jäi puuttumaan, totesi Ahlfors, jonka reisi kramppasi hiljattain Jämsänkoskella pikajuoksukarnevaaleilla.

Tara Tuominen työnsi naisten kuulantyönnön karsinnassa 13,38 ja sijoittui 23:nneksi. Finaalin vaadittiin 15,41.

Tuomisen mukaan ensimmäinen työntö meni sormista läpi ja muut jäivät rahtusen varovaisiksi. Saksalainen Sara Gambetta oli karsinnan ykkönen työnnettyään 16,71.

LIVE-Tulospalvelu:


Juho Saarikoski

Juho Saarikoski kiskaisi moukarin karsintakilpailussa toisellaan 69,87.