Thompsonista uusi pikajuoksukuningatar, Schippers pettyi

Thompsonista uusi pikajuoksukuningatar

Jamaikan Elaine Thompson viimeisteli jamaikalaisten vahdinvaihdon Rion olympialaisissa. Hän nappasi pikajuoksukuningattaren tittelin maajoukkuetoveriltaan Shelly-Ann Fraser-Pryceltä juoksemalla 200 metrin mestaruuden 100 metrin tittelin jatkeeksi.

Thompson, 24, vei voiton kauden kärkiajalla 21,78. Se riitti kukistamaan matkan hollantilaisen maailmanmestarin Dafne Schippersin 0,13 sekunnilla.

– On sen aika hienoa, kun on katsonut Veronica Campbell-Brownia ja Shelly-Ann Fraser-Pryceä ja nyt voi liittää nimensä tuohon seuraan, Thompson sanoi.

Campbell-Brown voitti 200 metriä vuosien 2004 ja 2008 olympiakisoissa, kun Fraser-Pryce voitti 100 metriä vuosien 2008 ja 2012 olympialaisissa.

Schippersille olympiahopea ei oikein maistunut. Se ei kirkastanut ilmettä vaikka hän jäi 100 metrillä aiemmin viidenneksi.

– Tulin voittamaan kultaa ja olen hyvässä kunnossa. Minun juoksemat ajatkin ovat olleet hyviä, mutta eivät tarpeeksi hyviä, Schippers tuumi.

Schippers pinkoi 100 metrin huipputasokkaassa finaalissa ajan 10,90. Lempimatkallaan 200 metrillä hän oli finaalissa selvästi omaa luokkaansa yhdessä Thompsonin kanssa. Schippersin aika oli 21,88, kun kolmanneksi juossut Yhdysvaltain Tori Bowie pinkoi ajan 22,15.

Schippersin mukaan 200 metrin finaalissa olympiakisojen kahden matkan urakka alkoi jo rahtusen painaa.

– Kuusi starttia on aika rankka paketti. 200 metrillä pääsin koko ajan lähemmäksi (Thompsonia). Olin jo melkein ohittamassa hänet, kun juoksu sitten mureni. En ole vielä hoksannut, että mitä siinä tapahtui. Hopeaan en kuitenkaan ole tyytyväinen, Schippers nurisi.

Bartoletta huippuvireessä

Yhdysvaltain Tianna Bartoletta piti neljä vuotta sitten sapattivapaan yleisurheilusta, keskittyi kelkkailuun ja kehittämään nopeuttaan. Rion supertasokkaassa pituushyppykilpailussa hän sai työstään palkinnon. Oma ennätys 717 toi kahdella sentillä voiton maajoukkuetoverista Brittney Reesestä, joka ponkaisi 715.

– Tämä oli todella iso juttu minulle. Kausi on ollut rikkonainen. On ollut hyviä, huonoja ja vaikeita hetkiä, mutta nyt tuntuu todella hyvältä, Bartoletta tuumi.

Bartoletta, 30, on viime vuosina viihtynyt kahden lajin parissa. Hän voitti pituushypyn MM-tittelin 2005 Helsingissä ja uusi voiton viime vuonna Pekingissä. Vauhtia piisaa myös pikajuoksijana. Hän on tänä vuonna juossut 100 metriä 10,78 ja putosi Rion pikamatkalla jatkosta välierissä.

Bartolettan mukaan jo kypsemmällä iällä kehittynyt nopeus on vuoden 2012 olympiakisojen jälkeisen välivuoden ansiosta.

– Kun otin vapaata yleisurheilusta ja liityin kelkkailujoukkueeseen, pystyin harjoittelemaan hyvin. Nopeus kehittyi hyvin ja sitä olen nyt hyödyntänyt pituushypyssä, Bartoletta sanoi.

Rion huikean tasokkaassa kilpailussa Serbian Ivana Spakovic oli kolmas maansa ennätyksellä 708.

Ranska protestoi, Kemboi hylättiin

Kenialaisten voittosarja säilyi rikkumattomana 3000 metrin esteissä, vaikkei lajin supernimi Ezekiel Kemboi ei kyennyt juoksemaan kolmatta henkilökohtaista estejuoksun kultaa. Hän oli maalissa kolmas, mutta tuli lopulta diskatuksi astuttuaan radalta ulos.

Olympiakultaa juoksi Kenian Conseslus Kipruto olympiakisojen ennätysajalla 8.03,28. Se oli Kenian yhdeksäs perättäinen olympiakulta estematkalta.

Matkan tekoa vauhdittanut Yhdysvaltain Evan Jager oli toinen ajalla 8.04,28 ja samalla ensimmäinen amerikkalainen miesten estejuoksun olympiamitalisti 32 vuoteen. Edellinen oli 1984 pronssille juossut Brian Diemer.

Kemboin diskaus pohjasi Ranskan joukkueen tekemän protestiin. Kun se meni läpi, pronssille nousi ranskalaisen Mahiedine Mekhissi, jolla oli aiemmin olympiahopeaa matkasta vuosilta 2008 ja 2012.