Tervon kausi alkaa heittolajien eurocupista – olympiaraja ja SE alkukesän tavoitteena

Moukarinheittäjä Krista Tervo avaa olympiakesän kilpailut heittolajin Euroopan cupissa Splitissä Kroatiassa 8.-9. toukokuuta.

– Innoissani olen, kun pääsen pitkästä aikaa kilpailemaan. Harjoitukset ovat menneet hyvin, Tervo sanoo.

Viime kesänä Tervo heitti kahdesti Suomen ennätyksen. Niistä jälkimmäinen 72,12 kesti aina kuluvan vuoden talvimestaruuskisoihin, joissa Silja Kosonen pyörähteli 72,44.

– Meillä on moukarinheitossa hyvä yhteishenki. Odotan, että kesällä tulee hyvät kamppailut. Suomen ja omaa ennätystä haen, vaikka yhtä lailla tärkeää olisi saada kisaheittoihin tasaisuutta, Tervo linjaa kesän näkymiä.

Kuntoaan Tervo, 23, tähtää Tokion olympiakisoihin. Kisoihin pääsevien 32 heittäjän joukkoon yltää rikkomalla tulosrajan 72,50 tai rankingin kautta.

– Tavoite on rikkoa tulosraja, se on varmempaa, Tervo tuumii.

Tehostunut voimaharjoittelu tuotti tulosta

Viime kesä oli Tervolle toinen kilpailukausi neljän pyörähdyksen käyttäjänä. Kesä vakioi ja kehitti tekniikkaa. Nyt sille haetaan jatkoa.

– Heittämisen perustaso on noussut pikkuisen kaikilla välineillä ja perustekeminen tuntuu viime vuotta paremmalta. Ulkona heittämiseen pitää vielä löytää letkeys, mutta se on menossa hyvään suuntaan. Jokainen treeni on edellistä parempi, Tervo sanoo.

Tervo harjoittelee Jukka Vihtosen valmennuksessa. Syksyn ja talven teemana kaksikolla oli voimaharjoittelun tehostaminen.

– Minulla oli aikoinaan selkäongelmaa. Siksi voimaharjoittelussa punttien kanssa on edetty maltillisesti ja voima-arvot ovat oikeastaan pysyneet pari vuotta aika lailla paikallaan. Nyt ei ole ollut tuntemuksia pitkään aikaan, joten uskallettiin alkaa parantaa voima-arvoja, Tervo kertoo.

Työ on tuonut toivottua tulosta.

– Perusvoimaliikkeissä en tee ykköstoistoja, mutta kehityksen huomaa sarjapainoissa. Painoilla, jotka vielä viime talvena olivat raskaita, pystyy nyt tekemään pidempiä sarjoja.

Perusvoimien ohella myös lajivoimat on terästyneet ja samalla tekniikka parantunut.

– Olen heittänyt melko tasaisesti eripainoisilla moukareilla, mutta aika paljon ylipainoisella. Koen, että sen avulla on löytynyt tekniikkaan uusia juttua. Ylipainoisen kanssa, kun ei voi kiirehtiä, Tervo sanoo.

Sairaanhoitajan opinnoista vastapainoa harjoittelulle

Vastapainoa harjoittelulle Tervo on saanut sairaanhoitajan opinnoista Tampereella.

– Aloitin opinnot syksyllä. Pitkästä aikaa pääsi ajattelemaan päivisin muutakin kuin harjoittelua, Tervo sanoo.

Tervon valmentaja Jukka Vihtonen asuu Kotkassa, jossa Tervo käy säännöllisesti.

– Tampereella Harri Huhtala on käynyt katsomassa heittoja, mutta muuten olen harjoitellut aika lailla yksin, Tervo sanoo.