Tervo täräytti SE:n Portugalissa: ”Minulla oli salainen toive, että se lentäisi noin pitkälle” – VIDEO – Liipola 75,32

Krista Tervo palautti nimiinsä moukarinheiton naisten Suomen ennätyksen. Tervo voitti Leiriassa Portugalissa lauantaina heitetyn kilpailun tuloksella 74,40. Aiempi SE oli Silja Kososen viime vuonna heittämä 73,43.

– Treeneissä heitot ovat menneet todella hyvin. Odotin jo viime viikon sunnuntaina heittolajien Euroopan cupista kovia tuloksia, mutta ehkä juuri ne odotukset johtivat sen kisan epäonnistumiseen, Tervo sanoi.

– Nyt minulla oli salainen toive, että se voisi lentää noin pitkälle. Pientä epäuskoa oli, mutta nyt se tuli kilpailun viimeisellä heitolla, kun sain siihen alle monta hyvää heittoa.

Tervon viime kesänä heittämä aiempi oma ennätys oli 72,92. Nyt hän on rikkonut tulosrajan sekä heinäkuisiin Eugenen MM-kilpailuihin että elokuisiin Münchenin EM-kilpailuihin.

Tervon tulossarja Leiriassa oli 70,47, 70,38, X, 72,44, 72,46 ja 74,40.

Pihka paransi otetta, mikä toi heittoon rentoutta

Tervo on talven mittaan tehnyt tuloksekkaasti töitä voiman ja muiden fyysisten ominaisuuksien kanssa. Hän koki kuitenkin, että SE-heiton taustalla oli ennen muuta tekniikan loksahtaminen kohdalleen.

– Kaikissa kilpailuheitoissa säilyi sellainen tietynlainen rentous ja tekniikka pysyi kasassa läpi heiton. Kun oli vielä lämmin päivä, sain todella hyvin kropasta tehoja irti, Tervo kertaili.

Lisäapu heiton rentouden säilyttämiseen on tullut pihkan avulla.

– Se on todella iso asia. Aloin muutama viikko sitten kokeilla pihkan käyttöä ja sain sillä paremman otteen välineestä. Se on auttanut pitämään moukari rennommin käsissä heitossa, Tervo sanoi.

Myös Kiira Väänänen ennätysvireessä

Tervo edustaa Karhulan Katajaisia ja häntä valmentaa Jukka Vihtonen. Talven mittaan Tervo on harjoitellut Kotkassa ja Tampereella.

– Tuntuu, että talven aikana monet asiat, joita olen heitossa koettanut kehittää, ovat alkaneet loksahdella kohdalleen. Eteenpäin on menty myös punttihommissa, Tervo sanoi.

Silja Kosonen oli Leirian kilpailussa toinen heitettyään 69,26 ja Kiira Väänänen kolmas ennätyksellään 66,30.

– Kilpailussa tuli elämäni paras sarja, mutta 66-metrinen tuli niin helpolla, että vähän jäi vielä hampaankoloon, Väänänen sanoi.

Väänäsen aiempi ennätys oli 65,98.

– Tekniikka oli vähän vielä ailahtelevainen. Kroppa ei harjoituskaudella ole herkkä ja silloin virheet kertautuvat, kun ei ole herkkyyttä korjata niitä.

Liipola voitti miesten kilpailun kovalla tuloksella 75,32

Henri Liipola voitti Leiriassa miesten kilpailun. Hän heitti 75,32, joka on hänen pisin heittonsa sitten vuoden 2018, jolloin hän heitti ennätyksensä 75,47.

Liipola heitti kilpailussa tasaisen kovan sarjan: 72,84, 73,66, 74,32, 74,23, 74,13 ja 75,32.

– Vihdoin oli sellainen olo kisaringissä, että siellä tapahtui oikeita asioita oikeaan aikaan. Heittäminen ei ollut vääntämistä, moukarin rata pysyi laajana, Liipola kertaili.

– Jäi sellainen olo, että vielä pidemmälle voisi heittää, koska tuon 75-metrisen loppu oli tosi huono.