Tervo mestariksi 70-metrisellä: Sen piti olla rento varmistelu, Kangas miesten mestari, Blomqvist jälleen ylivoimainen

Karhulan Katajaisten Krista Tervo antoi väkevän näytön kunnostaan voittamalla 22-vuotiaiden moukarinheiton Suomen mestaruuden Porvoossa tasan 70 metrin heitolla. Se oli Tervon uran toinen 70 metrin heitto, edellinen oli kesäkuussa Jyväskylässä syntynyt SE 70,18.

– Sen ensimmäisen heiton oli tarkoitus olla rento varmistelu, eikä se tuntunut yhtään 70 metrin heitolta, Tervo totesi.

Tervo on tällä hetkellä menossa SE-heitollaan Dohan MM-kisoihin rankingin kautta. Rajatulos on nyt 70,01. Miesten moukarinheitossa vastaava tulos on 75,32, mutta sitä ei Porvoossa uhkailtu. Kankaanpään Seudun Leiskun Aaron Kangas heitti 22-vuotiaiden mestariksi tuloksella 72,81.

Tervolle Porvoon 70-metrinen oli tärkeä onnistuminen.

– SE-heitosta en muista mitään, mutta tämä 70 metrin heitto jäi hyvin mieleen. Nyt on muistissa sellainen heitto, johon voi palata, Tervo sanoi.

– Pidän nyt viikon huilin ja annan kehon levätä ja sitten aletaan valmistautua MM-kisoihin, jos paikka tulee. Jos ei tule, tämä oli todennäköisesti kesän viimeinen kisa, jos en sitten vielä innostu, Tervo sanoi.

Vaikka paikkaa MM-kisoihin ei tulisi, kulunut kausi on vienyt Tervon askeleen lähemmäksi kovaa kansainvälistä tasoa.

– Olen taas oppinut tuntemaan omaa kroppaani vähän paremmin. Myös neljän pyörähdyksen käyttöä olen saanut paremmin hallintaan ja heittovarmuutta lisää, Tervo totesi.

Kangas: Somerolla haetaan pitkää heittoa

Miesten 22-vuotiaiden mestari Aaron Kangas hakee pitkää heittoa vielä Somerolla perjantaina eli viimeisenä mahdollisena päivänä, kun MM-kisoihin oikeuttavan tuloksen voi heittää. Tällä  erää  ajatulos, joka veisi MM-kisoihin rankingin kautta on 75,32.

– Mahdollisuuksia siihen on, jos Somerolla onnistuu oikein nappiin. Somerolla on hyvä paikka heittää. Jos siellä sitten saisi heittoon vähän lisää laajuutta, Kangas tuumi.

Porvoossa Kangas ei saanut itsestään aivan parasta irti, mutta vei mestaruuden heitettyään kolme kilpailun pisintä heittoa.

– Lievä pettymys. Läksin kauden parasta hakemaan. Viimeisellä sain sitten jonkinlaisen tuloksen, johon voi olla tyytyväinen, Kangas kertaili.

Vehmaisten Urheilijoiden Aleksi Jaakkola oli SM-taistossa toinen tuloksella 70,23. Hän sai SM-kisojen yleisön kohahtamaan heitettyään viimeisellään pitkälle, mutta heitto painui yliastutuksi.

– Sellaisella kolmella sentillä se meni yli. Aika pitkä se oli, Jaakkola harmitteli.

Jaakkola heitti vajaa kolmisen viikkoa sitten Helsingissä 74,00. Porvoossa heitto ei ollut ihan samassa iskussa.

– Tosi vaikea kisa. Vaikeuksia oli tekniikan kanssa. Kisan lopussa sain rennon heiton (70,23). Sen jälkeen heitin viimeisen sellaisella ei ole mitään hävittävää -tyylillä, Jaakkola kertaili.

Someron kisaan osallistumista Jaakkola ei ollut vielä lopullisesti päättänyt.

– Täytyy vielä keskustella valmentajan kanssa, kannattaako sinne mennä, Jaakkola sanoi.

Sjundeå IF:n Roope Auvinen oli kolmas tuloksella 69,78.

Killinen sai tekniikan jengoilleen

Lapuan Virkiän Sara Killinen sai syyskesän kisoissa oikutelleen tekniikan jengoilleen 19-vuotiaiden moukarinheiton finaalissa. Mestaruus heltisi 62,89 kantaneella heitolla ja muhkealla liki seitsemän metrin marginaalilla.

– Viime aikojen kisoissa tekniikka on hajonnut, vaikka se on treeneissä toiminut. Syitä eri kisoissa on ollut monia. Yksi on jännittäminen, Killinen sanoi.

Porvoossa finaalissa heitettiin aamupäivällä loisto-oloissa. Killisen moukari kaarteli kaikkiaan kuudesti yli 60 metrin, joka oli hyvä kauden päätös tänä kesänä 63,49 heittäneelle Killiselle.

– Vähän yllätyin, kun meni niin hyvin, Killinen sanoi.

Vaikka varsinainen kilpailukausi päättyi Porvooseen, Killinen saatetaan nähdä syksyn kisoissa.

– Jos vielä kävisi ”vitsinä” heittämässä keihästä tai kiekkoa, Killinen sanoi.

Porvoossa Killinen työnsi myös 19-vuotiaiden kuulassa viidenneksi ennätyksellään 12,28. Kuulakisan voitti moukarin pronssimitalisti, Maaningan Mahdin Kaisu Eskelinen, joka työnsi 14,27. Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Emilia Kangas oli toinen ennätyksellään 14,37.

19-vuotiaiden moukarinheitossa Kaustisen Pohjan-Veikkojen Julia Kivinen oli toinen heitettyään 56,11 ja Eskelinen kolmas ennätyksellään 54,78.

Lahtinen mestarina kohti USA:ta

Noormarkun Nopsan Oskari Lahtinen jatkoi Porvoosta kohti Bostonia ja edelleen Twincity Thunder -jääkiekkojoukkueen harjoituksia. Seuran riveissä vierähtää talvi, mutta moukarinheitto pysyy 19-vuotiaiden Suomen mestarin toisena lajina.

– 19-vuotiaiden ensi kesän MM-kisat ovat tavoitteena, Lahtinen sanoi.

Lahtinen heitti mestariksi tuloksella 69,19.

– Kausi on lopuillaan, joten vähän oli sellaista jäykkyyttä. Tuloksellisesti ei mitään erikoista, kun jäi alle 70 metrin, mutta tavoitteena olikin vain voitto, Lahtinen sanoi.

Alajärven Ankkureiden Juhana Karjanlahti oli toinen heitettyään 64,25.

– Avausheitto oli ihan hyvä. Sen jälkeen ei kulkenut, Karjanlahti sanoi.

Blomqvist aikoo kolmoismestariksi

IK Falkenin Nathalie Blomqvistin 19-vuotiaiden 800 metrin mestaruus irtosi yhtä vaivattomalla soolojuoksulla kuin 1500 metrin voitto edellispäivänä. Blomqvist voitti 800 metriä täysin ylivoimaisesti ajalla 2.10,78.

– Ihan hyvä soolojuoksu, vaikka tuuli oli aika kova. En ajattelut aikaa, tarkoitus oli vain voittaa, Blomqvist sanoi.

Blomqvistin mukaan viime viikonvaihteessa Ruotsi-ottelussa alkanut flunssa alkaa olla voitettu, joten hän tähtää Porvoon kisoissa kolmoismestariksi.

– Flunssa on alkaa olla ohi, joten juoksen sunnuntaina 3000 metriä, Blomqvist sanoi.

Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Hertta Hankimaa oli toinen ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden  Siiri Rainio ajoin 2.16,16 ja 2.16,59.

22-vuotiaiden naisten 800 metrillä uhkarohkeasti aloittaneella Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Heini Ikosella oli jo 20 metrin etumatka, mutta loppusuoralla Turun Urheiluliiton Viola Westling ja Ikosen seuratoveri Janette Niemi tavoittivat ja ohittivat hänet. Westlingin voittoaika oli 2.12,96.

22-vuotiaiden miesten 800 metrillä Naantalin Löylyn Markus Teijula oli vailla vastusta. Hän voitti päämatkansa ajalla 1.53,04 lähes kahden sekunnin erolla Lahden Ahkeran Janne Kanervaan. Perjantaina Teijula oli 400 metrillä kolmas ja 1500 metrillä kahdeksas.

19-vuotiaiden miesten 800 metrillä kuumassa erässä lähdettiin niin hiljaa matkaan, että voitto oli lipsahtaa B-erän juoksijoille. Loppusuoralla HKV:n Niko Viljola löi Naantalin Löylyn Eljas Tuomisen 0,01 sekunnin erolla ja Tuominen puolestaan B-erän voittajan Turun Urheiluliiton Wiljami Itämeren 0,01 sekunnin erolla. Viljolan voittoaika oli 1.57,35.

 

Rouvalille riitti yksi työntö

Kuopion Reippaan Eveliina Rouvali sai 22-vuotiaiden kuulantyönnön finaalissa tuloksen vain ensimmäisellään. Se kantoi 15,04 ja toi mestaruuden. Savonlinnan Henna Sallinen oli toinen  kesän parhaallaan 14,25.

– Nyt ei oikein ollut tehoja työnnössä. Yritin vain saada heti ensimmäisellä tuloksen, Rouvali tuumi.

IF Sibbo-Vargarnan Aino Tapio voitti 22-vuotiaiden pituushypyn ponnistettuaan ensimmäisellään 578. Se oli samalla Tapion ainoa tulos, jonka hän pääsi ponkaisemaan myötätuuleen. Joensuun Katajan Jessica Miettinen oli toinen tuloksella 573 ja Kokkolan Veikkojen Roosa Määttälä kolmas kaksi senttiä heikommalla tuloksella.

Tampereen Pyrinnön Olivia Mäkinen voitti 19-vuotiaiden pituushypyn kauden parhaallaan 599. Hän pääsi ponnistamaan 1,8 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötätuulessa. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Oona Nieminen ja Porin Yleisurheilun Laura Lepistö olivat toinen ja kolmas tuloksin 597 ja 577.

 

tuloksia