Terveysturvallisuus varmistettu Kalevan kisoissa – Ratinan yleisömäärä rajattu alle puoleen

Korona-aika näkyy Tampereen Kalevan kisojen järjestelyissä, joilla on pyritty varmistamaan urheilijoiden, toimitsijoiden ja kisoja paikan päällä seuraavien katsojien terveysturvallisuus. Kalevan kisat eli yleisurheilun miesten ja naisten SM-kilpailut järjestetään Ratinan stadionilla 26.-29. elokuuta.

– Yleisöä Ratinaan otetaan vajaa puolet stadionin kokonaiskapasiteetistä, joka on 16.400. Kun stadionilla on katsojille väljät tilat, turvavälit voidaan varmistaa, sanoo kisojen pääsihteeri Elisa Hakanen.

– Lippuja saa lippu.fi:n kautta ja Tampereen Pyrinnön toimistosta Klingendahlista. Pääkatsomon liput ovat numeroituja ja avokatsomon liput numeroimattomia. Pääkatsomon osalta turvavälit ja mahdolliset seurueet otetaan huomioon jo lippuja myytäessä, Hakanen sanoo.

Kaikki Kalevan kisojen lajit kilpaillaan Ratinan stadionilla, poislukien miesten ja naisten 10 kilometrin kävely. Ne kilpaillaan torstaina 26. elokuuta Laukontorin kupeessa. Kävelykilpailujen seuraamiseen ei tarvitse pääsylippua.

Tarkka suunnitelma terveysturvallisuuden takeena

Kaikki Kalevan kisojen yleisöä, urheilijoita ja toimitsijoita koskevat käytännöt ja ohjeet on kirjattu kisojen terveysturvallisuussuunnitelmaan, joka on käyty läpi paikallisen terveysviranomaisen kanssa.

– Kisojen terveysturvallisuuden takaamisessa saimme hyvää kokemusta viime syksyn Ruotsi-ottelusta, joka vietiin Ratinassa läpi erittäin tiukkojen ohjeiden kanssa ja onnistui hyvin, Hakanen sanoo.

Kalevan kisojen järjestäjät toivovat yleisön käyttävän kasvomaskia, joita löytyy kisojen myyntipisteistä.

– Sisääntuloportteja Stadionille on kolme, jotta ruuhkia ei pääse syntymään. Myös wc-tiloja on käytössä runsaasti, jotta niissäkin vältytään ruuhkilta. Eikä ruuhkia päästetä syntymään myöskään stadionin myyntipisteille, joissa voi maksaa kortilla.

Maria Huntington aitoo myös Kalevan kisoissa.

Urheilijoilla kasvomaskit muulloin kuin kilpailujen ja verryttelyn aikana 

Kaikki kilpailuiden toimitsijat käyttävät kasvomaskia. Suositus maskin käytöstä koskee myös urheilijoita.

– Urheilijoiden ei tarvitse käyttää maksia urheilusuorituksen aikana. Se katsotaan alkavaksi verryttelystä ja päättyvän kilpailuun, Hakanen kertoo.

– Urheilijoiden lämmittelyalue on Stadionin ylätasanteella. Sinne pääsee ainoastaan akkreditointikortilla. Urheilijoiden kokoontumispaikka, call room, sijaitsee lämmittelyalueen välittömässä läheisyydessä. Urheilijat ohjataan call roomin kautta kentälle lajista riippuen 20-60 minuuttia ennen oman lajin alkua.

Kilpailukanslia sijaitsee yhdessä stadionin liikuntasaleista. Urheilijalla on sama numero jokaisessa lajissa, jolloin numero haetaan vain kerran.

– Kilpailuissa on käytössä sähköisen varmistuksen mahdollisuus. Oma laji tulee varmistaa 90 minuuttia ennen lajin alkua. Näin ollen esimerkiksi seuran edustaja voi hakea urheilijoiden kuoret kilpailukansliasta ja jokainen urheilija huolehtia oman varmistuksensa sähköisesti. Tällä vältämme ruuhkat kilpailukansliassa, Hakanen sanoo.

Urheilijoille on omat pukeutumistilat Ratinan sisätilojen 2. kerroksessa ja omat wc-tilat myös stadionin ylätasanteella, harjoittelualueella.

– Valmentajille on omat katsomopaikat lähellä lajien suorituspaikkoja. Pääsääntöisesti ne ovat stadionin aurinkokatsomon ensimmäisillä riveillä, Hakanen sanoo.

Pyörätuolikatsomot löytyvät pääkatsomosta sekä D-kaarteesta.

Lisätietoja:

Elisa Hakanen

Pääsihteeri

Kalevan kisat 2021

050 352 0982

elisa.hakanen@pyrinto.fi