Tervetuloa Tampereelle Youth Athletics Gamesiin!

Kannattaa tullaan Tampereelle ja Youth Athletics Gamesiin (YAG). Täällä on kiva kilpailla. Täältä saa hyviä muistoja, lupaa Tampereen Pyrinnön Silvia Lankinen yhdessä treenikavereidensa Beata Mahlamäen, Elias Eskolan ja Ryan Röörin kanssa.

Youth Athletics Games kilpaillaan Tampereen Ratinan kentällä 13.–16. kesäkuuta. Mukaan odotetaan jopa kahta tuhatta 9–17-vuotiasta yleisurheilijaa.

Tunnelmasta on luvassa mainio, sillä kaikki lajit kilpaillaan Ratinan kentällä, joka on aivan kaupungin keskustassa. Kaikki palvelut ja hotellit ovat lähellä.

– Itse tykkään olla mukana näissä kisoissa, kun niissä on tosi paljon eri lajeja, joista voi valita, ja hyviä kilpakumppaneita, sanoo pikajuoksujen parissa viihtyvä Beata Mahlamäki, 13, joka harrastaa myös salibandyä.

– Ne ovat isot kisat, tuumii aituri Ryan Röör, 13, joka antaa ymmärtää, että YAG:hen vetää nimenomaan isojen kisojen tunnelma.

– YAG:ssä on hauskaa. Hyviä muistoja kertyy, muistuttaa korkeushyppyyn mieltynyt Elias Eskola, 14, joka pelaa myös jalkapalloa.

Lankinen: Kaikkia kannustetaan tosi paljon 

Antti Tulasalon valmentama nelikko tietää mistä puhuu. He ovat kilpailleet YAG:ssa ennenkin. Muistiin on jäänyt eritoten kisamatkojen tunnelma niin bussissa kuin kentällä. Nelikko kiittelee myös seuran yhteishenkeä ja saamaansa kannustusta.

– Kaikkia kannustetaan tosi paljon, mikä on mukavaa, Lankinen summaa nelikon ajatukset.

Harala: Heittäydy tunnelmaan – kisadisko kuuluu iltaohjelmaan 

Kun vierailimme Tulasalon ryhmän harjoituksissa Pirkkahallissa, treenejä oli vetämässä huippuurheilijavieras, aituri Lotta Harala. Hän kilpaili omina juniorivuosinaan Finland Junior Gamesissa (FJG), joka oli YAG:n edeltäjä. Muistot noista kisoista ovat edelleen väkevät.

– FJG oli vuoden isoin kisa, jossa kohtasivat sen ikäiset yleisurheilijat ympäri Suomen. Odotin niitä aina innolla, muistelee Harala, joka oli kotimaan kärkinimiä jo juniorina.

Valtakunnallisessa juniorien kohtaamisessa oli ja on Haralan mukaan paljon muutakin mieleenpainuvaa kuin kilpaileminen.

– Kisadisko oli ilman muuta FJG:n suurimpia kohokohtia. Kisoissa syntyi myös ystävyyssuhteita, jotka ovat säilyneet aina tähän päivään asti, Harala sanoo.

Tampereen YAG:hen tulevia nuoria Harala kehottaa nauttimaan tunnelmasta ja unohtamaan senttien ja sekuntien tuijottamisen.

– Tällaisessa kilpailussa kannattaa heittäytyä ison kilpailun tunnelmaan, pyrkiä olemaan läsnä ja nauttimaan siitä. Kun jättää turhan jännityksen ja jäpittämisen, eikä vain mieti tuloksia, ne tulevat siellä positiivisena sivutuotteena, Harala neuvoo.

– Minulle Ratina on aina ollut suosikkikenttä ihan uran alusta pitäen, eli koulujen välisistä kisoista alkaen. Ratinassa on hyvä rata tehdä kovia tuloksia, ja katsomoon mahtuu kannustajia.

Hakanen: Tavoitteena on yli 2000 osallistujaa 

Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja Elisa Hakanen sanoo, että Pyrintö panostaa nelipäiväisessä YAG:ssä myös oheistapahtumiin, kuten kisadiskoon.

– YAG:n oheistapahtumissa on mahdollisuus muodostaa kaverisuhteita, jotka voivat kestää läpi elämän, Hakanen komppaa Haralaa ja kertoo, että iltaohjelmaa toivoivat myös seuran omat urheilijat, kun he joutuvat nyt majoittumaan kotona.

YAG on jo vuoden toinen yleisurheilun nuorten suurtapahtuma Tampereella.

– Tampere on tänä vuonna nuorisoyleisurheilun pääkaupunki, kun järjestimme talvella Tampere Junior Indoor Gamesin ja nyt kesällä YAG:n. Pyrinnöstä YAG:ssä kilpailee noin 150 urheilijaa, Hakanen arvioi.

Tampereella ei ole aiemmin kilpailtu Youth Athletics Gamesia. YAG:n edeltäjä Finlandia Junior Games oli Tampereella vuosina 1998 ja 2001.

– Tavoitteemme on saada YAG:hen ensimmäistä kertaa yli 2000 urheilijaa, Hakanen linjaa.

Youth Athletics Games kotisivut:

https://youthathleticsgames.fi