Teneriffan leiri loi pikaviestijoukkueille lupaavat näkymät – kolmen kilpailun sarjasta haetaan EM-paikkaa

Viestikapula liikkui rivakasti pikajuoksun kärkinimien harjoitusleirillä Teneriffalla. Urheilijoiden omien harjoitusten ohessa juostiin neljä viestiharjoitusta. Niillä hiottiin 4×100 metrin viestin maajoukkueita.

Miesten ja naisten pikaviestin maajoukkueiden tavoite on sinetöidä paikka elokuisiin Münchenin EM-kilpailuihin. Se edellyttää sijoitusta Euroopan 16 parhaan joukkoon kahden kilpailun keskiarvoajalla mitaten.

Tuloksen tekoon on tarjolla kolmen kilpailun sarja. Siitä on Pohjoismaiden kesken sovittu, että Suomen ohella Tanskan, Ruotsin ja Norjan joukkueet ovat mukana ainakin Timanttiliigan Tukholman kilpailussa juostavassa viestissä.

– Miesten ja naisten joukkueet juoksevat ensin Genèvessä 11. kesäkuuta ja sen jälkeen Tukholmassa 30. kesäkuuta ja Jyväskylässä 26. heinäkuuta, kertoo Suomen Urheiluliiton pikajuoksujen lajivalmentaja Petteri Jouste, joka vetää miesten viestiryhmää.

– Tämä on viestijoukkueille iso vuosi, koska kesän tuloksilla pitää varmistaa myös pääsy ensi vuoden viestijuoksun MM-kisoihin. Se on jatkossa ainoa tie MM-kisoihin.

Miesten ja naisten ryhmien pikaviestitreeni alkamassa Teneriffalla.

Isoilla ryhmillä viestitreeniä Teneriffalla

Miesten viestiharjoituksissa Teneriffan leirillä kapulaa kiidättivät Samuel Purola, Oskari Lehtonen, Riku Illukka, Santeri Örn ja Roope Saarinen.

– Leirillä olivat mukana myös Eeli Purola ja Elias Aalto. Sen sijaan Samuli Samuelsson ja Tuukka Huuskola eivät nyt tulleet tälle leirille, Jouste kertoo.

Miesten ryhmällä ja Marja Salmelan vetämällä naisten pikaviestiryhmällä oli urheilijoiden omien harjoitusten lisäksi neljä viestiharjoitusta.

– Kaksi kertaa tehtiin yhdessä lähtöjä ja niiden yhteydessä vaihdettiin verryttelyssä kapulaa. Lisäksi juostiin kaksi vaihtoharjoitusta, Salmela kertoo.

Naisten viestiryhmässä Teneriffalla olivat Lotta Kemppinen, Pirkitta Marjanen, Karoliina Kujanpää, Anna Pursiainen, Elisabet Salmela, Anniina Kortetmaa, Johanna Kylmänen ja Emma Tainio,

– Viestileiritysryhmästä puuttuivat nyt Merituuli Jääskeläinen ja Katja Luukkola. Leirillä viestiharjoituksissa olivat mukana myös 4x 400 metrin viestiryhmään kuuluva Aino Pulkkinen sekä harjoitusleirillä Teneriffalla olleet Julia Ihantola ja Sara Francis, Salmela kertoo.

 Jouste: ”Nyt on uusi viestiryhmä kehkeytymässä”

Teneriffan harjoitukset jättivät valmentajille lupaavan kuvan viestimaajoukkueiden kesän mahdollisuuksista.

– Varsinkin jälkimäisessä viestiharjoituksessa pojat juoksivat vaihtoja erittäin kovilla nopeuksilla. Nyt näyttää ihan hyvältä, Jouste arvioi.

Miesten 4×100 metrin SE on neljä vuotta sitten Berliinin EM-kilpailuissa juostu 38,92. Tuosta joukkueesta nykyisessä ydinryhmässä ovat mukana vielä Samuel Purola ja Oskari Lehtonen.

– Pikaviestiryhmät elävät yleensä 2-3 vuotta. Tässä on nyt uusi ryhmä kehkeytymässä. On hyvä, että mukana on juoksijoita myös edellisestä ryhmästä, jolloin ei tule taitekohtaa, Jouste sanoo.

– Uusia juoksijoitakin on tulossa. Örn oli nyt mukana ensimmäistä kertaa ja Eino Vuori on nousemassa ryhmään varmaan jo tänä kesänä.

Jouste on tyytyväinen siihen, että eri osuuksille löytyy hyvin sopivia juoksijoita ja heille varamiehiä.

– Kaikki juoksevat hyvin myös 200 metriä, joka vahvistaa ryhmää. Lopulliset roolit katsotaan kesällä, kun nähdään, miten kenelläkin kenkä liikkuu, Jouste tuumii.

Yhteispotretti viestiharjoituksista (takaa vasemmalta) Lotta Kemppinen, Julia Ihantola, Pirkitta Marjanen, Karoliina Kujanpää, Anna Pursiainen, Elisabet Salmela ja Anniina Kortetmaa. Keskellä vasemmalta: Johanna Kylmänen, Emma Tainio, Aino Pulkkinen ja Sara Francis. Alhaalla vasemmalta hieroja Maria Anias ja valmentaja Marja Salmela.

Salmela: ”EM-kilpailuihin ja alle 44 sekunnin tavoitteena”

Marja Salmela oli Anu Pirttimaan, Sisko Hanhijoen ja Sanna Kyllösen kanssa joukkueessa, kun naisten 4×100 metrin nykyinen Suomen ennätys 43,37 juostiin Stuttgartin MM-kilpailuissa 29 vuotta sitten. Salmela muistaa, kuinka iso rooli yhteisellä leirityksellä ja sen luomalla yhteishengellä oli.

– Vaihtoja tehtiin todella paljon, melkein pystyi unissaankin kapulaa vaihtamaan, Salmela muistelee.

Salmela näkee, että viime kesänä alkanut naisten viestiryhmän rakentuminen on jo hitsannut juoksijoita yhteen. Se näkyi Teneriffan harjoituksissa.

– Varsinkin leirin toisessa viestivaihtoharjoituksessa tehtiin hyviä vaihtoja ja juostiin kovilla tehoilla. Aivan erityisen hienoa oli, että Lotta Kemppinen oli mukana, Salmela sanoo.

Urheilijoiden erilaisten henkilökohtaisten kilpailuohjelmien takia viestiryhmät eivät vielä Genèvessä juokse aivan parhaissa kokoonpanoissa, mutta kylläkin sitten Timanttiliigan Tukholman osakilpailussa, jossa juostaan kaksi starttia.

– EM-kisat ja alle 44 sekunnin aika ovat selkeät tavoitteet. Viime kesänä aika meni pikkaisen päälle 44 sekunnin, mutta nyt tehtyjen vaihtojen perusteella näyttää hyvältä. Juoksunopeudet ovat kehittyneet, Salmela sanoo.