Teemakisat keräävät kotimaan kärkikaartin Ratinan stadionille

Tampereen Ratinassa kirmaa keskiviikkona ja torstaina laadukas joukko yleisurheilun kärkikaartia. Ylen televisioiman kaksipäiväisen Teemakilpailun kärkinimiä ovat aiturit Nooralotta Neziri, Reetta Hurske, pikajuoksja Samuli Samuelsson, korkeushyppääjä Ella Junnila, pituushyppääjä Taika Koilahti, keihäänheittäjä Heidi Nokelainen sekä ratakelauksen huippunimet Leo-Pekka Tähden ja Toni Piispanen.

Keskiviikona ohjelmassa ovat 100 ja 110 metrin aidat, 400 metrin aidat, miesten korkeus- ja seiväshyppy, naisten pituushyppy sekä miesten 800 metriä, jolla harjoitusjaksolta palaava Joonas Rinne kohtaa mm. Ville Lampisen.

Naisten 100 metrin aitojen tähdet ovat tällä kaudella ajat 12,84, 12,91 ja 13,13 juosseet Nooralotta Neziri, Reetta Hurske ja Lotta Harala.

– Pientä jalka- ja selkävaivaa on yhä, mutta kunto on hyvä. Olen treenannut edelleen aika paljon. Kilpailujen jälkeen on aina ollut kova treenipäivä, jolla on haettu sitä, että pystyy arvokisoissa juoksemaan kovaa peräkkäisinä päivinä, Hurske totesi kisojen mediatilaisuudessa Tampereella tiistaina.

Tänä kesänä arvokisoja ei ole, mutta Hurskeen mukaan kuluvan kesän tekemisillä tähdätään jo ensi kesään sekä onnistumiseen elokuussa Turun Kalevan kisoissa.

– Toivon, että pääsen pian herkistelemään, että saan tulosta hilattua ylöspäin. Keskiviikkona toiveena on pystyä 12,9:n aikoihin, Hurske sanoo.

Tampereen Teemakisan mediatilaisuuden urheilijakaarti (takaa vasemmalta): Ella Junnila, Daniel Kosonen, Urho Kujanpää, Lotta Harala, Maria Huntington ja Reetta Hurske.

Harala: Parantamisen varaa on

Harala juoksi ennätyksensä 13,13 edellisessä startissaan Lahden Motonet GP:ssä. Vaikka ennätys tyydytti, juoksuun jäi parannettavaa.

– Se oli hyvää, että keskimmäiset aitavälit sujuivat riittävän nopeasti. Alkusileä ja juoksun lähtöpää ovat vahvuuteni, ne ovat nyt sillä tasolla, jolla ne ovat parhaimmillaan olleet. Lahdessa tuli vain moka ja jouduin sipsuttamaan ensimmäiselle aidalle, Harala totesi.

Oman juoksukunnon kehitys on Haralan mukaan aikataulussa. Ratinassa hän tavoittelee huippujuoksua.

– Vire on hyvä. Kaikki asiat ovat kunnossa, Harala vakuutti.

Miesten 110 metrin aitojen suosikki on Elmo Lakka. Miesten ja naisten 400 metrin aitojen kärkinimet ovat Jonni Blomqvist ja Joni Vainio-Kaila sekä Viivi Lehikoinen.

Koilahden kausi alkaa Ratinassa

Yksi keskiviikon kärkinimistä on pituushyppääjä Taika Koilahti, joka ponnisti viime kesänä hulppeat 669. Talven kilpailut päättyivät takareisivammaan, joka on nyt kuntoutettu ja kilpailutuntuman haku alkaa Tampereella.

– Etukäteen ei oikein voi ennustaa miten menee. Tampereelta haetaan rutiinia täysvauhtisiin hyppyihin, Koilahti totesi hiljattain.

Miesten korkeushypyssä Ratinassa kohtaavat kesäkuussa kauden avauksessaan Lempäälässä 221 ylittänyt Daniel Kosonen ja junioreiden EM-mitalisti Arttu Mattila.

– Siitä ensimmäisestä kilpailusta tuli hyvä fiilis, mutta sen jälkeen on ollut vähän tahmeaa. Heti ensimmäisen kilpailuun perään oli Jyväskylän kisa, josta tulokset lähtivät alaspäin ja ne ovat pysyneet tasaisina, Kosonen tuumi.

Kosonen vihjasi, että Tampereen taisto voisi hyvinkin kääntää tulokset taas nousuun.

– Mattila ylitti juuri 214. Se voisi olla minulle pieni potku takalistoon. Pystyn ilman muuta parantamaan tuosta, Kosonen viittasi ennätystulokseensa.

Torstaina kärkinimiä: Samuelsson, Junnila, Nokelainen

Torstaina Ratinassa on luvassa vauhtia, kun 10,28 tällä kaudella 100 metriä juossut Samuli Samuelsson kohtaa mm. hyvävireiset Ville Myllymäen ja Viljami Kaasalaisen. Naisten 100 metrille starttaavat mm. Anniina Kortetmaa, Johanna Kylmänen ja Aino Pulkkinen.

Sadan metrin kisojen ohella torstain ohjelmassa ovat miesten ja naisten 400 metriä, miesten 1500 ja naisten 800 metriä. Ohjelmassa ovat myös miesten ja naisten kuula sekä naisten keihäs ja naisten korkeus.

Naisten korkeushyppyyn ilmoittautuneiden joukossa ovat lajin kärkinimistä muiden muassa Ella Junnila, tällä kaudella 187 ponkaissut Jessica Kähärä sekä 184 menneet Sini Lällä ja Heta Tuuri.

Junnila ylitti edellisessä kilpailussaan Lahdessa 190 ja teki yrityksiä 196:sta. Lahden kisa oli hänelle kesän toinen. Kauden avauksessa Jyväskylässä hän ylitti 185.

– Kauden avauksen alla minulla oli pahoja tekniikkavaikeuksia. Siihen sattui vielä selkävaiva, jonka takia kisaa edelsi pidempi harjoittelematon jakso. Kunto oli siksi vähän mysteeri. Lahdessa sain sitten hyppyä teknisesti parannettua, Junnila kertaili alkukautta.

Lahden kilpailussa Junnila tunsi, että edellytykset nykyisen SE:n 195 kohentamiseen ovat olemassa, vaikka hän on toistaiseksi kilpaillut lyhyellä vauhdilla.

– Täysi, lentävä kahdeksan askeleen vauhti on ollut suuresti hakusessa, mutta olen suorituskykyinen lyhyellä vauhdilla. Se vie hyppyä hyvin eteenpäin, Junnila sanoi.

Miesten kuulakisassa Arttu Korkeasalo, 20, työntää kauden toisen kilpailunsa. Ensimmäinen toi ennätyksen 18,15. Kisan suosikki on tänä kesänä 18,57  työntänyt Arttu Kangas. Naisten kuulan kärkinimet ovat hiljattain kauden kärkituloksen 16,55 työntänyt Senja Mäkitörmä ja 16,19 tällä kaudella työntänyt Eveliina Rouvali.

Naisten keihäskisan suosikki on 60,43 Lahdessa hiljattain heittänyt Heidi Nokelainen. Kilpailussa ovat mukana lajin kotimaan parhaat sekä viime kesänä 44,68 heittänyt moniottelija Maria Huntington.

Tampereen Teemakisat Ylen kanavilla:

Kisalähetys alkaa Ylen TV2-kanavalla kello 19.00 keskiviikkona (22.7.) ja torstaina (23.7.)

Aikataulu:

https://www.kilpailukalenteri.fi/?cs=17&nid=26597

Osallistujat:

https://www.kilpailukalenteri.fi/?cs=25&nid=26597

Teemakisat Tampereen Pyrinnön sivuilla:

https://tampereenpyrinto.fi/yleisurheilu/teemakisat-22-23-7-2020/