Taylor pettyi, kun ME:tä ei tullut, Carter yllätti, Van Nieker: Kaksi mitalia tyydyttää

Taylor pettyi

Mestariksi kimmahdellut Christian Taylor pettyi, kun ei kyennyt uhkaamaan kolmiloikan ME-tulosta Lontoon MM-kisoissa. Hän ja 400 metrin aituri Kori Carter johtivat kuitenkin amerikkalaiset Lontoossa kaksoisvoittoihin.

Etelä-Afrikan Wayde Van Niekerk oli tyytyväinen 200 metrin mitaliin, vaikka sen väri jäi hopeikseksi. Se tarkoitti, että Michael Johnson on edelleen viimeinen juoksija, joka on voittanut samoissa MM-kisoissa 200 ja 400 metriä. Sıihen BBC:n kommentaattorina Lontoon kisoja seuraava amerikkalainen pystyi Göteborgissa 1995.

Lontoon kisojen 200 metrin ohjelma oli rakennettu tukemaan Van Niekerkin tuplamestaruusjahtia. Hän pinkoi kuusi juoksua seitsemään päivään ja korjasi 400 metrin mestaruuden ja 200 metrin hopean. Lyhyemmän matkan voitti azerbaidzhanilaislähtöinen, mutta Turkkia edustava Ramil Guliyev ajalla 20,09.

Van Niekerkin tuplamestaruus jäi vaivaisen kahden sadasosan päähän, muttei jättänyt hapanta makua.

– Kaksi mitalia näistä kisoista, kulta ja hopea. Se on hieno juttu minun urallani. Taas yksi hetki, josta voi olla ylpeä, 400 metrin ME-mies ja olympiavoittaja vakuutti.

– Kisaurakka oli melkoista ylä- ja alamäkeä. Nämä viimeiset kaksi päivää olivat vaikeita, kun sää oli sen verran kylmä.

Miesten 200 metrin finaali oli hitain sitten vuoden 2003 MM-kisojen. Van Niekerk oli toinen ajalla 20,11. Trinidadin Jereem Richards oli kolmas samalla ajalla Van Niekerkin kanssa, mutta jäi pronssille tuhansosien tarkastelussa.

Kertaalleen vatsataudin takia MM-kilpailuista jo suljettu Botswanan Isaac Makwala oli kisan mitalisuosikkeja, mutta hiipui yllättäen kuudenneksi ajalla 20,44.

– Hyydyin viimeisellä 50 metrillä, Makwala valitteli.

Yleisön ja median katseet olivat kisan aikana Niekerkissä ja Makwalassa. Guliyevia se ei kiusannut. Matkan parhaimmillaan 19,88 kipaissut sprintteri  liikkui vetreästi välierissä ja vei finaaliin rennolla juoksulla.

– Ehkä seuraavissa kisoissa seurataan jo minua, Guliyev sanoi ja kiersi kunniakieroksen Turkin ja Azerbaidzhanin lippujen kera.

Guliyevin mestaruus oli Turkin historian ensimmäinen yleisurheilun MM-kulta.

Taylor: Clay tekee voittamisen vaikeaksi

Christian Taylorin 27, palkintokaapissa alkaa tulla ahdasta. Hollannissa harjoitteleva hyppääjä nappasi Lontoosta jo kolmannen MM-kullan ja meriittilistalta löytyy myös kaksi kolmiloikan olympiakultaa.

Lontoossa Taylor ponnisti odotetun kaksintaistelun voitosta maajoukkuetoverinsa Will Clayen kanssa ja korjasi mestaruuden viidellä sentillä loikkittuaan kolmannella kierroksella 17,68. Kaksikko oli samassa järjestyksessä Rion olympialaisissa. Silloin eroa oli 10 senttiä.

– Clay tekee voittamisen vaikeaksi joka kerta. Finaali oli kunnon taistelu. Nautin siitä, Taylor tuumi.

Taylor on tällä kaudella hypännyt 18,11 ja tavoite Lontoossa oli rikkoa britti Jonathan Edwardsin ME 18,29. Edwards seurasi kisaa Eurosportin kommentaattorina.

– Nyt ei vaan ollut se ilta, ja oli se oli kieltämättä pettymys, mutta kausi jatkuu, Taylor muistutti.

Taylorin toiseksi pisin finaalihyppy kantoi 17,57. Clay liiteli 17,63 kolmannella ja lisäksi neljästi 17.50:n pintaan.

Kymmenen vuotta sitten Osakassa maailmanmestaruuden voittanut Portugalin Nelson Evora, 33, oli Lontoossa kolmas. Hän ponnisti 17,19 ja voitti uransa neljännen MM-mitalin.

Ramil Guliyev torppasi 200 metrin voitolla Wayde Van Niekerkin 200 ja 400 metrin tuplahaaveet. Van Niekerk oli 200 metrin finaalissa toinen.

,

Carter: Aika uskomaton tunne

Kori Carterille 400 metrin aitojen mestaruus maistui. Lontoon kilpailut ovat hänelle vasta uran toiset aikuisten arvokisat. Kaksi vuotta sitten Pekingissä MM-kisat päättyivät välieriin. Nyt hän kiiti yhdeksättä rataa mestariksi ajalla 53,07.

Juoksuun suosikkina lähtenyt olympiavoittaja Dalilah Muhammad avasi vahvasti, mutta hiipui loppusuoralla. Carter sen sijaan kykeni säilyttämään rytminsä. Muhammad oli toinen ajalla 53,50.

– Aika uskomaton tunne. Vastaavaa en ole kokenut, Carter maisteli mestaruutta.

Carter, 25, voitti 17-vuotiaiden MM-tittelin 2009. Neljä vuotta sitten heltisi Yhdysvaltain yliopistomestaruus ja nyt MM-titteli. Oma ennätys on kesäkuussa Sacramentossa Yhdysvaltain mestaruuskisoissa kolmossijan tuonut 52,95. Pika-aidatkin hän on juossut 12,76.

Muhammad juoksi kesäkuussa Yhdysvaltain mestariksi kaikkien aikojen kuudenneksi nopeimmalla ajalla 52,64 ja oli MM-finaalin suosikki. Mestaruus oli tavoite, mutta hopea tyydytti.

– Kausi on ollut vaikea. Loukkaannuin heti kauden alussa ja uudelleen sen jälkeen, kun oli juossut kovaa (kesäkuussa). Hopea kaikkien näiden tapahtumien jälkeen tuntuu hyvältä, Muhammad sanoi.

Jamaikan Ristananna Tracey oli kolmas ennätyksellään 53,74 ja kolmatta perättäistä 400 metrin aitojen MM-titteliä tavoitellut Tshekki Zuzana Hejnova neljäs kesän parhaallaan 54.20

,

Amerikkalaiskaksikon Kori Carter ja Delilah Muhammadin tuplamestaruus 400 metrin aidoissa ei ollut yllätys. Ennakkoon tosin Muhammadin arveltiin olevan voittaja. Toisin kävi.