Tavoite ei ole voitto vaan neloisvoitto – Suomalaisjuhlat Tampereella

Viiden kilpailupäivän jälkeen Suomen yleisurheilijat johtavat Tampereella 35-vuotiaiden ja sitä vanhempien MM-kilpailuiden mitalitaulukkoa. 40-vuotiaiden naisten keihäänheitossa Suomi otti neloisvoiton!

Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Niina Kelo ja Espoon Tapioiden Salla Rinne edustivat Suomea 16 vuotta sitten yleisessä sarjassa Göteborgin EM-kilpailuiden seitsenottelussa. Tampereella he olivat Ratinan stadionilla 40-vuotiaiden naisten keihäänheiton kaksi parasta.

Tuhansiin yltävän osallistujamäärän vuoksi kilpaillaan useilla urheilukentillä samanaikaisesti. Hervannan urheilukentällä suomalaiset juoksivat 65-vuotiaiden naisten 5000 metrillä kolmoisvoiton Kerkkoon Urheilijoiden Seija Nurmen johdolla.

Kenttäurheilijat-58:n Laura Manninen voitti 45-vuotiaiden naisten 5000 metriä yli minuutin erolla seuraavaan kilpailijaan. Vasa Iddrottssällskapin Frantz Kruger oli 55 metrin heitollaan ylivoimainen samanikäisten miesten kiekonheitossa. Molemmat ovat viimevuotisia yleisen sarjan Suomen mestareita.

Yleisen sarjan Suomen ennätyksen haltija Mika Polku Virtain Urheilijoista voitti 45-vuotiaiden miesten korkeushypyn tuloksella 195 ja Noormarkun Nopsan Samuli Nurmisesta tuli 40-vuotiaiden miesten maailmanmestari.

Salibandysta yleisurheiluun vaihtanut Hämeenlinnan Tarmon Sampo Kiviharju (kuvassa) voitti 35-vuotiaiden miesten 200 metrin juoksun ja Sporttiveteraanien Salme Rantala 85-vuotiaiden naisten saman matkan.

Pääkaupunkiseudulla vaikuttava Sporttiveteraanit on suomalaisen veteraaniurheilun kantaseura. Sen urheilijoista kultamitalit voittivat sunnuntaina myös Martti Valonen 80-vuotiaiden miesten 10 kilometrin kävelyssä ja Varpu Holmberg 85-vuotiaiden naisten keihäänheitossa.

Helsingin Kisa-Veikkojen Heli Herlevi-Malila hallitsi ylivoimaisesti 60-vuotiaiden naisten keihäänheittoa. Vielä paremmaksi pani Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijoiden Kirsti Viitanen, joka voitti samana päivänä sekä 75-vuotiaiden naisten keihäänheiton että seiväshypyn.

Ennätyssuuren joukkueen yhteishenki kantaa – Suomi johtaa ylivoimaisesti mitalitilastoa

Kilpailijamäärältään ennätyksellisen suuri kotijoukkue on voittanut 13 eri ikäluokassa jo 46 maailmanmestaruutta ja yhteensä 156 mitalia. Suomen joukkueen lähimmät haastajat ovat 64 mitalia saavuttanut Saksa, 53 mitalia saavuttanut Yhdysvallat ja 52 mitalia saavuttanut Britannia.

Viitenä ensimmäisenä päivänä jo 50 eri maata on voittanut mitaleita. Maanantaina 4. heinäkuuta MM-kilpailuissa on välipäivä, minkä jälkeen kilpailut jatkuvat jälleen tiistaina.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.