Tasaiset mitalikamppailut ja olympiapaikkojen metsästys värittävät Kalevan kisoja

Vaasassa torstaina alkavissa Kalevan kisoissa on luvassa tasaisia mitalikamppailuja. Kilpailu on yleisurheilijoille viimeinen tilaisuus taistella paikasta Pariisin olympialaisiin, sillä aika tulosrajan rikkomiselle ja rankingpisteiden keruulle sulkeutuu sunnuntaina. (katso rankingtilanne täältä)

Pariisin elokuun alussa kilpailevaan yleisurheilun olympiajoukkueeseen on jo valittu kahdeksan urheilijaa, joiden lisäksi korkeushyppääjä Ella Junnila sekä aitajuoksijat Reetta Hurske ja Lotta Harala ovat rikkoneet olympiakisojen tulosrajan.

Jo valittujen ja hiljattain tulosrajan rikkoneiden lisäksi olympiajoukkueeseen rankingin kautta ovat kiinni aituri Elmo Lakka, keihäänheittäjät Lassi Etelätalo ja Toni Keränen sekä Eveliina Määttänen 800 metrillä, Sara Lappalainen 1 500 metrillä, Elina Lampela seiväshypyssä, Senni Salminen kolmiloikassa, Suvi Koskinen moukarinheitossa ja Saga Vanninen seitsenottelussa.

EM-kisoissa mainiosti 3000 metrin esteet juossut Ilona Mononen on toistaiseksi sisällä olympiarankingissa viimeisellä sijalla, mutta lisäpisteet Vaasasta olisivat varmuuden vuoksi tarpeen. Suora tulosraja 9.23,00 jäi EM-Roomassa harmittavasti 0,28 sekunnin päähän.

Raitasella, Mäkelällä ja Nezirillä on haastava tilanne

Kolmiloikkaaja Simo Lipsasella, kävelijä Aleksi Ojalalla, 400 metrin aitureilla Kristiina Halosella ja Hilla Uusimäellä sekä muiden muassa keihäänheittäjä Anni-Linnea Alasella on vielä Vaasassa mahdollisuuksia tavoitella olympiapaikkaa rankingin kautta mieluusti voitolla ja hyvällä tuloksella.

Lajin kokeneilla arvokisaurheilijoilla Topi Raitasella, Kristiina Mäkelällä ja Nooralotta Nezirillä on haastava tilanne. He ovat nyt rankingin perusteella jäämässä olympiakisoista rannalle, ellei Kalevan kisoissa synny hyvää tulosta ja parannusta rankingissa. Neziri on kaiken lisäksi jäämässä Kalevan kisoista pois jalkavamman takia.

Vaikea tilanne on myös 1500 metrin tuoreella SE-miehellä Joonas Rinteellä. Hän tehnyt viime ajat mainioita tuloksia, mutta rankingissa hän on sijalla 53, kun kilpailuun otetaan 45 juoksijaa ja tulosraja on 3.33,50.

Mahdollisuuksia nousta olympiajoukkueeseen voi olla muillakin riippuen siitä millaisia tuloksia muualla loppuviikon aikana tehdään ja kuinka paljon mahdollisia poisjääntejä eri lajeissa tulee rankingin kautta valintakelpoisuuden saaneiden keskuudessa.

Pitääkö Illukan piikkipaikka?

Kenelle menee miesten sprintteriherruus? Miesten 100 metrillä on aina hohtonsa, kun taistellaan Suomen nopeimman miehen tittelistä.

Kesäkuussa kärkipaikkaa on pitänyt Vantaan Salamien Riku Illukka, joka sivusi juhannuksena ennätystään 10,26. Viime vuonna Suomen ennätyksen juossut Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson etsii kevään loukkaantumistensa takia vielä huippuvirettään, mutta tuloskunto on varmasti nousussa.

Polvijärven Urheilijoiden Santeri Örn, Hämeenlinnan Tarmon Eino Vuori, Lapuan Virkiän Valtteri Louko ja Helsingin Kisa-Veikkojen László Merényi antava oman mausteensa mitalitaisteluun. Yllätysvalmiita voivat olla myös Nurmijärven Yleisurheilun Oskari Lehtonen ja Lappeenrannan Urheilu-Miesten Rasmus Vehmaa.

200 metrillä kauden kärki on tasainen: Illukka 21,01, Samuel Purola 21,02 ja Lehtonen 21,09. Kaarlen kentällä mitaleille saatetaan vaatia alle 21-sekuntinen.

Vielä 17-vuotias Juho Venäläisellä, Imatran Urheilijat, on tilastokärki 400 metrillä ajalla 47,54, mutta hänellä voi olla sanansa sanottavana myös 200 metrillä, jolla hänellä on tuore ennätys 21,21.

Ratakierroksella viime vuoden mitalistit Viljami Kaasalainen, Asseri Välimäki ja Konsta Alatupa eivät ole tänä vuonna erinäisistä syistä johtuen puolustamassa mitaleitaan, joten uutta mestaria ja mitalisteja haetaan.

Rinteen neljän vuoden tupla saamassa jatkoa

Joónas Rinteellä on komea Kalevan kisojen 800 ja 1500 metrin tuplamestaruuksien putki jo neljä vuotta peräkkäin. Kun sitä ennen tuli kolme 1500 metrin mestaruutta, tuoreet SE-lukemat 3.35,20 ovat oikealla miehellä.

Saarijärven Pullistuksen Rinne puolustaa tuplaansa varmasti tänäkin vuonna, mutta hänen takanaankin riittää kiinnostusta. 800 metrin tilastokärki, HKV:n 21-vuotias Benjamin Lee on parantanut tänä kesänä ennätystään jo sekunnin verran aikaan 1.47,83.

Mustafe Muusesta tuli juhannuksena Suomen 22:s 3.40-rajan alittaja 1500 metrillä. Päälaji on 5000 metriä, jolta hänellä on tuore ennätys 13.30,04. Turun Urheiluliittoa edustavan Muusen ohjelmassa on Vaasassa sekä 1500 että 5000 metriä.

Viime vuonna Rinteen tahdissa ja joskus edellekin kirineen Santtu Heikkisen, Lempäälän Kisa Yleisurheilu, kevät meni selkävaivoista toipumisessa, mutta miehen tuloskunto nousee varmasti kilpailu kilpailulta.

Joensuun Katajan Mika Kotirannalla on kahdelta viime vuodelta kolme kultaa 10000 ja 5000 metriltä. Vahva ehdokas mitaleille ja myös mestaruuksiin mies on tänäkin vuonna, vaikka Rooman EM-kisat menivätkin kympillä penkin alle. Viime kesänä hienon kauden juossut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander on mukana 5000 metrillä, mutta pienet vaivat haittasivat kevään harjoittelua ja kilpailemista.

Tampereen Pyrinnön seurakaverit Jere Haapalainen (534) ja Antti Sainio ottavat jälleen yhteen pitkissä aidoissa.

Sainio noussut ykkösnimeksi 400 metrin aidoissa

Tasaisia mitalikamppailuja on odotettavissa muun muassa 400 metrin aidoissa, jossa ottavat yhteen Tampereen Pyrinnön kaksikko Antti Sainio ja Jere Haapalainen sekä Liedon Parman Tuomas Lehtonen. Piikkipaikalla on tällä hetkellä Sainio, joka teki vastikään 19-vuotisten SE-lukemat 49,91.

Tasaista on myös hiekkalaatikolla, kun pituudessa ottavat yhteen Oulun Pyrinnön Kristian Pulli ja Joensuun Katajan Kalle Salminen. Viime vuoden hopeamitalisti, LUM:n nuori Kasperi Vehmaa on valitettavasti kisasta pois.

Kolmiloikassa välejään selvittelevät ennakkoon tasavahvat Lapin Lukon Aaro Davidila, LUM:n Simo Lipsanen ja Kenttäurheilijat-58:n Tuomas Kaukolahti.

Keihäässä Pariisin olympiakoneeseen ovat näillä näkymin lähdössä Oulun Pyrinnön Oliver Helander, Lassi Etelätalo, Joensuun Kataja, ja Toni Keränen, Limingan Niittomiehet, mutta HKV:n Topias Laine ja Hartolan Voiman Eemil Porvari antavat lisäväriä Vaasan kamppailuun.

Kovia tilastokattauksia naisten lajeissa

Vaasassa on tarjolla ennakkotilastojen perusteella pari harvinaisen kovaa lajia.

100 metrin aidoissa on mukana tuttu duo, Tampereen Pyrinnön Reetta Hurske ja Lotta Harala, mutta pari uuttakin 13 sekunnin alittajaa voimme nähdä.

Saara Keskitalo, Espoon Tapiot, ja Vilma Mäki, Alavuden Urheilijat, juoksivat juhannuksena Kuortaneella ennätyksensä 13,06 ja 13,07, ja sadasosat voivat lohjeta pois Kaarlen kentällä. Taso on muutenkin lajissa hyvä, joten finaaliin saatetaan vaatia 13,50:n alitus.

Komeat tilastonumerot ovat myös 1500 metrillä: Nathalie Blomqvist, IK Falken, 4.04,76, Kristiina Sasinek Mäki, Lahden Ahkera, 4.05,62, ja Sara Lappalainen, Borgå Akilles, 4.05,81.

Heillä kaikilla on hyvä tilanne myös olympiarankingissa ja matka Pariisiin odottaa. Sasinek Mäki juoksee siellä Tshekin edustusasussa.

Sara Lappalainen (1) on tottunut taistelemaan Kalevan kisojen mestaruuksista. Eveliina Määttänen (2) keskittyy tällä kertaa 400 metrille. Veera Mattila hakee viimevuotista terävyyttään.

Lappalaisen hakee tuplaputkeensa seitsemättä

Lappalaisen Kalevan kisojen saldo peittoaa jopa Joonas Rinteen vastaavan: 14 kultaa 800 ja 1500 metrillä, joista kuusi viimeistä tuplana!

Vaasan 800 metrillä Lappalaisen urakka helpottuu, kun matkan ykkösnimi, Espoon Tapioiden Eveliina Määttänen juoksee vain 400 metriä. Lahden Ahkeran Veera Perälä, Vammalan seudun Voiman Veera Mattila ja HKV:n Elle Ceder ovat vahvoja ehdokkaita mitaleille.

Mattilalla on samanlainen tilanne kuin Santtu Heikkisellä ja Eemil Helanderilla, kun hyvän viime kauden jälkeen tällä kaudella on ollut vaikeuksia. Pohjat kyllä riittävät koviin tuloksiin, kunhan tuloskunto asettuu kohdilleen.

Blomqvist on mukana myös 5000 metrillä, joka on hänen päämatkansa olympialaisissa. Sillä matkalla häntä kirittää Vaasassa varmasti 100-prosenttisesti yrittävä Nina Chydenius, joka haluaa katsoa olympiarankingin loppuun saakka.

Eveliina Rouvali (vas.), Senja Mäkitörmä ja Emilia Kangas viihtyvät yhdessä ja kuularingissä.

Ratakierroksilla tasoa, kuularingissä tasainen kilpailu

400 metriä on mehukas laji Joensuun Katajan Mette Baasin, JKU:n Aino Pulkkisen ja Lahden Ahkeran Milja Thuresonin ansiosta. 800 metrin spesialisti Määttänen antaa lisämaustetta mitalitaisteluun.

Pitkissä aidoissa taso on tiivistynyt ja laajentunut HIFK:n Viivi Lehikoisen vanavedessä. LUM:n Kristiina Halonen ja KU-58:n Hilla Uusimäki ovat nousseet tänä kautena aivan uudelle tasolle, ja Raision Kuulan Aada Aho ja JKU:n Heidi Salminen ovat seuraamassa vahvasti heidän perässään.

Kuularingissä Senja Mäkitörmä, Varpaisjärven Vire, Emilia Kangas, Kuortaneen Kunto, ja Eveliina Rouvali, Kuopion Reipas, ovat voittaneet viimeisen vuoden aikana toisiaan ristiin, ja jännittävä taistelu mitaleista on tiedossa tälläkin kertaa.

 

Olympiajoukkueeseen tähän mennessä valitut yleisurheilijat

Pariisin kisojen olympiajoukkueeseen on tähän mennessä valittu seuraavat yleisurheilijat:

Miehet,

Oliver Helander, keihäs, Oulun Pyrintö

Veli-Matti ”Aku” Partanen, 20 km kävely, Lappeenrannan Urheilu-Miehet

Naiset,

Viivi Lehikoinen, 400 m aj HIFK

Nathalie Blomqvist, 5000 m IK Falken

Camilla Richardsson, Esbo IF, maraton

Wilma Murto, seiväs, Salon Vilpas

Krista Tervo, moukari, Karhulan Katajaiset

Silja Kosonen moukari, Turun Urheiluliitto

Ei vielä valittu, mutta tulosraja tehtynä:

Ella Junnila, korkeus, Tampereen Pyrintö

Reetta Hurske, 100 m aj, Tampereen Pyrintö

Lotta Harala, 100 m aj, Tampereen Pyrintö

Kalevan kisojen osallistujat ja historia

https://www.tilastopaja.info/kalevankisat/

Kalevan kisat Ylen kanavilla:

Perjantai 28.6.

Klo 17.00 TV2

Klo 17.00 Yle Areena Naisten keihään karsinta

Klo 19.15 Yle Areena: Miesten kiekon loppukilpailu

Lauantai 29.6.

Klo 16.30 TV2

Klo 18.15 TV1

Klo 14.15 Yle Areena: 7-ottelun keihäs

Klo 15.50 Yle Areena: M keihään karsinta

Klo 16.30 Yle Areena: Lauantain kilpailut

Klo 16.35 Yle Areena: Miesten pituuden loppukilpailu

Klo 17.10 Yle Areena: Naisten keihään loppukilpailu

Klo 18.35 Yle Areena: Naisten pituuden loppukilpailu

Klo 19.05 Yle Areena: Miesten moukarin loppukilpailu

Sunnuntai 30.6.

Klo 14.00 TV2

Klo 10.45 Yle Areena: 10-ottelun kiekko

Klo 12.15 Yle Areena: Naisten kiekon loppukilpailu

Klo 14.00 Yle Areena: Sunnuntain kilpailut

Klo 14.10 Yle Areena: Naisten moukarin loppukilpailu

Klo 14.55 Yle Areena: Miesten kolmiloikan loppukilpailu

Klo 15.45 Yle Areena: 10-ottelun keihäs

Klo 16.50 Yle Areena: Naisten kolmiloikan loppukilpailu

Klo 17.10 Yle Areena: Miesten keihään loppukilpailu

Kalevan kisojen sivut:

https://kk2024.fi/