Tarmo Savola voitti kymmenottelun omalla ennätyksellään: ”Saatiin paikat kuntoon”

Kalevan kisojen kymmenottelun Vaasassa voitti mestaruuden puolustaja, järjestävän seuran Vasa Idrottssällskapin Tarmo Savola uudella ennätyksellään ja kauden kotimaisella kärkituloksella 7603 pistettä. Reisivamman vuoksi Savola ei ollut kilpaillut kertaakaan viime vuoden Kalevan kisojen voittonsa jälkeen.

– Oli aika haastava kevät. Päätettiin siirtää kauden alku tänne. Tiimin avulla saatiin paikat kuntoon ja kotikisat antoivat intoa, Savola kertoi.

– Takareidessä on hamstring-syndrooma. Jonkunlaiseen kuntoon kuitenkin ehdin päästä. Vaikka odotin tänään paljon enemmän kiekosta ja seipäästä. Seiväshypyssä odotin 70 senttiä parempaa.

Savola voitti avauspäivän viidestä lajista neljä ja teki erityisesti 400 metrin juoksussa kovan ajan 48,75. Toisena päivänä hän voitti lisäksi 110 metrin aitajuoksun ja keihäänheiton. Tuloksena oli, että hän paransi omaa kolme vuotta vanhaa ennätystään kahdeksalla pisteellä.

Yllättäjä Heikkinen toinen, Pohjoismaiden mestari Savolainen kolmas

Toiseksi otteli kilpailun yllättäjä Joni Heikkinen Oulun Pyrinnöstä. Heikkinen takoi laji lajilta niin kovaa sarjaa, että paransi neljä vuotta vanhaa ennätystään valtavasti 429 pistettä. Uusi ennätys kirjataan pistein 7443. Erityisesti Heikkinen onnistui kiekonheitossa, jonka hän voitti ylivoimaisesti tuloksella 46,43.

Kaksi viikkoa sitten Pohjoismaiden mestaruuden voittanut Tampereen Pyrinnön Aleksi Savolainen ei ehkä aivan ollut vielä palautunut Kalevan kisoihin, mutta otteli kuitenkin kolmanneksi pistein 7287. Savolaisen muuten tasaisen vahvaan sarjaan osui epäonnistuminen pituushypyssä ja heikko tulos myös kiekonheitossa.

Keihäänheitto ratkaisi Savolan mestaruuden

Lauantaina jo kauas muista karannut kärkikolmikko Savola, Heikkinen ja Savolainen olivat kolme selvästi parasta myös sunnuntain avauslajissa 110 metrin aitajuoksussa. Savola aitoi vastatuuleen 15,05, Heikkinen 15,29 ja Savolainen 15,41.

Seitsemännessä lajissa kiekonheitossa Heikkinen saavutti ylivoimaisen lajivoiton tuloksella 46,43. Yli 40 metriä heittivät myös Hyvinkään seudun Urheilijoiden Olavi Halonen ja Ylihärmän Junkkareiden Ville Kattelus tuloksin 41,46 ja 40,25. Savolan kädestä kiekko kantoi 38,92 ja Savolaisen 37,15.

Seiväshypyn voitti Ähtärin Urheilijoiden Juuso Toivonen hyvällä tuloksella 480. Savolainen oli toinen tuloksella 470 ja Halonen kolmas sivuttuaan ennätystään 460. Savolan ja Heikkisen oli nyt tyytyminen vaatimattomaan tulokseen 420.

Savola tempaisi viimeistäedellisessä lajissa keihäänheitossa uuden ennätyksensä 56,03. Se toi lajivoiton ja entinen ennätys parani roimasti 5,43 metriä. Savolainen sijoittui toiseksi tuloksella 53,15. Heikkinenkin paransi ennätystään viisi senttiä tulokseen 51,50.

Päätöslajissa 1500 metrillä Heikkinen kiri lajivoittoon ajalla 4.40,10. Savolainen ja Savola tulivat rinta rinnan maaliin toisena ja kolmantena ajoin 4.45,64 ja 4.45,67. Heidän keskinäinen järjestyksensä yhteispisteissä oli selvillä jo ennen päätöslajia.

Kymmenottelun suoritti tänäkin vuonna loppuun myös Oriveden Ponnistuksen Juuso Hassi. Viisinkertainen tämän lajin Suomen mestari otteli vanhasta muistista 6252 pistettä ja sijoittui kahdeksanneksi.