Tanskanen: PM-joukkuetta kasataan – kesän kilpailuissa laaja lajikirjo

Yleisurheilumaajoukkueen kilpailukausi alkaa Pohjoismaiden mestaruuskilpailuilla 27.-28. toukokuuta Kööpenhaminassa. Suomen joukkueen rakentaminen on täydessä vauhdissa ja valmistuu 10. toukokuuta.

– Meillä on valintakriteerien perusteella 60-70 valintakelpoista urheilijaa. Käyn parasta aikaa yhdessä lajivalmennuksen kanssa läpi urheilijoiden kiinnostusta kilpailla PM-kisoissa. Kyse ei ole urheilijasopimuksen alaisesta kilpailusta vaan pilottitapahtumasta, jonka tarkoituksena on tarjota lisää kilpailumahdollisuuksia pohjoismaisille urheilijoille, kertoo Suomen Urheiluliiton (SUL) General Manager Jani Tanskanen.

– Joistakin lajeista on tullut vahvaa positiivista viestiä, että halutaan olla kisoissa mukana. Kaikkien lajien kanssa ei ihan vielä ole ehditty keskustella.

Omat valintakriteerit myös viestijoukkueille

PM-kilpailujen joukkueeseen valitaan 0-3 urheilijaa per laji. Valintakelpoisia ovat tälle vuodelle aikuisten Team Finland -valmennusryhmän yleiseen sarjaan valitut urheilijat sekä urheilijat, jotka ovat saavuttaneet SUL:n maajoukkueryhmän yleisen sarjan tulosrajan aikavälillä 1.5.2022-9.5.2023.

Joukkuetta voidaan täydentää asetettujen tulosrajojen ulkopuolelta Team Finlandin GM:n päätöksellä.

Viestijoukkueet PM-kisoihin valitaan, jos viestijoukkueeseen nimettävien urheilijoiden keskiarvotulokset ovat paremmat kuin asetettu keskiarvoraja. Tuloksia arvioidaan samalta aikaväliltä kuin yksilölajien tulosrajojen kohdalla.

PM-kilpailu on kokeiluluontoinen ja sen jatkosta päätetään kuluvan vuoden kokemuksien perusteella.

Tulosrajat ja kaikki muut valintakriteerit löytyvät täältä:

 https://www.yleisurheilu.fi/arvokilpailut-ja-maaottelut/arvokisojen-valintajarjestelma-2023/

(Taulukko PDF-muodossa: Kesän 2023 isoimmat kilpailut)

Lajitarjonta lavea koko kesän katsannossa

Ohessa oleva kuva, jonka on myös pdf-tiedostona, kertoo, kuinka laaja yleisurheilulajien kirjo on tarjolla kesän keskeisissä kisoissa.

– Kun kesän kaikki tärkeimpien kilpailujen lajikirjoa katsotaan kokonaisuutena, eri yleisurheilulajeja on tarjolla hyvin. Uskon, että urheilijoilla on hyvät edellytykset rakentaa järkevä kesäkauden kilpailuohjelma varsinkin, kun monella urheilijalla on kotimaisten ja arvokisojen ohella vaihteleva määrä kansainvälisiä kisoja, Tanskanen sanoo.

Taulukossa näkyy, miten eri lajeja on tarjolla Motonet GP -sarjassa, joka on Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) rankingissa pronssitasoa (C-kategoria), yleisen sarjan SM-kisoissa (B-kategoria), Paavo Nurmen kisoissa (A-kategoria ja kesän arvokisoissa. Parayleisurheilulajit näkyvät ohessa omassa taulukossaan.

WA on myöntänyt jäsenliitoilleen tälle kaudelle kiintiön, jolla F-kategorian kilpailujen rankingarvoa voidaan nostaa alimmasta kategoriasta E-kategoriaan. Suomen kiintiö on neljä kilpailua. SUL:n kilpailuvaliokunta nosti E-kategoriaan Lappeenrannan Marskin kisat (1.6.). Turun Tilastopajacup 2:n (6.6.), Espoo Liikkuu Gamesin (11.6.) ja Riihimäen Häme Gamesin (17.7.).

Noiden kisojen lajiohjelmat on koordinoitu ylemmän tason kisojen kuten Motonet GP-sarjan kilpailujen kanssa, jotta saadaan riittävästi tarjontaa eri lajeille ja vältetään päällekkäisyyksiä.