Tampereesta yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kisaisäntä

Tampereesta yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kisaisäntä

Tampere isännöi yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuja kesällä 2018. Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallitus päätti kisaisännyydestä Monacossa torstaina.

– Tässä tapahtumassa kaupungin tavoitteet toteutuvat moneen kertaan. Aluetalous, imago ja yhteisöllisyys saavat tarvitsemaansa tukea, totesi Monacossa päätöksen vastaanottanut Tampereen kaupungin apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki.

Samanlaisin ajatuksin kisaisännyyttä tervehti Tampereen kaupungin tapahtumajohtaja Perttu Pesä.

– Junioreiden MM-kilpailut on eniten eri kansallisuuksia koskaan Tampereelle tuonut tapahtuma. Tulevaisuuden usainboltit on nyt mahdollista nähdä Tampereella ja muistella 10 vuotta myöhemmin, että kyllä mää sen jo Ratinassa näin, että tuosta tulee jotain suurta, Pesä veisteli.

Yleisurheilun junioreiden MM-kilpailut on kuusipäiväinen, aidosti kansainvälinen tapahtuma. Se kerää Tampereelle yhteensä 1800 urheilijaa noin 170 eri maasta. Kisabudjetti on noin 5,8 miljoonaa euroa.

– Kansainvälisten arvokisojen järjestäminen on yleisurheilun kokonaiskuvan kannalta yksi merkittävä tekijä Suomessa.  Tampereella on kokemusta ja osaamista kansainvälisten huipputapahtumien järjestämisessä, ja sopii erinomaisesti junioreiden MM-kilpailujen isännäksi, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi.

– Suomella on noista ikäluokista nousemassa erittäin lahjakkaita urheilijoita. Heille MM-kotikisat ovat loistava välietappi matkalla aikuisten sarjaan.

EM-kisat kasvattivat nälkää

Suomessa on järjestetty yleisurheilun MM-kilpailut 1983 ja 2005, mutta ei koskaan junioreiden MM-kisoja.

Ratinan stadionilla Tampereella kilpailtiin alle 20-vuotiaiden EM-kilpailut 2003 ja alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut 2013. Tampereen Pyrinnön urheilutoiminnan johtaja Elisa Hakanen näkee nyt saadut kilpailut jatkumona Tampereella aiemmin järjestetyille kisoille.

– Aika nopeasti vuoden 2013 kisojen jälkeen alettiin miettiä, että mitä seuraavaksi. Yleisen sarjan EM-kisoissa tulee Ratinan kapasiteetti vastaan, joten junioreiden MM-kilpailut olivat seuraava porras eteenpäin. Ne ovat myös päänavaus sikäli, että näitä kisoja ei ole koskaan järjestetty Pohjoismaissa.

– Tampereen Pyrinnölle, niin urheilijoille kuin vapaaehtoisille, tämä on upea haaste ja kannustin.