Tampereen Pyrinnön, Kuivasjärven Auran ja HIFK:n juniorit voittivat triplamestaruudet – Espoon Tapiot rikkoi 26-vuotiaan SE:n

Kolmen seuran juniorit voittivat omassa ikäluokassaan kolme Suomen mestaruutta viestinjuoksun SM-kilpailuissa Turussa Paavo Nurmen stadionilla. Tampereen Pyrintö hallitsi 19-vuotiaiden miesten ikäluokkaa. Lauantaisen pikaviestin lisäksi tuli sunnuntaina kultaa 4×400 metrillä ja aitajuoksuviestissä.

EM-mitalistit Haapalainen ja Sainio päättivät hienosti sujuneen kautensa

Pyrinnön Antti Sainio, Eino Perämaa, Konsta Tynkkynen ja Konsta Kankainen olivat ylivoimaisia 4×100 metrin aitajuoksussa. Toiseksi tullut Lappeenrannan Urheilu-Miehet hävisi 2,68 sekuntia. Voittoaika 52,71 jäi vain 0,23 sekuntia saman seuran vuosi sitten juoksemasta 19-vuotiaiden Suomen ennätyksestä.

– Aika hyvä aika tuli, vaikka juostiin ilman Jere Haapalaista. Eikä juoksu tuntunut raskaalta eilisen jälkeen. Pikemmin aitajuoksuviesti aukaisi paikkoja 4×400 metrille, kertoi EM-kilpailuiden hopeamitalisti Sainio.

4×400 metrilläkin Pyrintö oli omaa luokkaansa. Euroopan mestari Jere Haapalainen ankkuroi joukkueensa huippuaikaan 3.18,99. Kankainen aloitti tällä kertaa, Sainio juoksi toisen osuuden ja Perämaa kolmannen. Lappeenrannan Urheilu-Miehet oli tässäkin kilpailussa toinen ajallaan 3.23,15.

Haapalainen jätti aitajuoksuviestin väliin, mutta juoksi 4×400 metrin nopeimman osuusajan 47,4.

– Lonkka on vähän vaivannut Jerusalemin kisoista lähtien. Ajateltiin, ettei tuhota sitä lopullisesti ja hyvin se meni näköjään ilman minuakin, Haapalainen kertoi.

– Vähän me katseltiin tuota SE:täkin, mutta ei tänään. Kausi oli 10++. Ensi kautta on sen verran katseltu, että junioreiden arvokisoja ei ole, mutta aikuisten EM-kisat ovat vähän tähtäimessä, totesi Haapalainen.

Sainio starttasi viikonloppuna neljästi pikaviestin alkuerä mukaan lukien, mutta jaksoi hyvin kaikki startit.

– Nyt ajattelin, että pistelen tuossa takasuoralla vähän kovempaa ja katsoo miten jaksaa loppuun. Hyvin se tuli, vaikka vähän oli sellainen tunne, ettei saanut itsestään niin hyvin irti. Kun on kauden viimeinen kisa, niin sitä voi ottaa kaiken ulos, mitä miehestä lähtee.

Kuivasjärven Aura nuorella kvartetilla kolmeen kultaan

Anne Karvisen valmentama Kuivasjärven Auran kvartetti voitti lauantaina 19-vuotiaiden naisten pikaviestin sekä sunnuntaina aitajuoksuviestin ja 4×400 metriä täsmälleen samalla kokoonpanolla, joka voi kilpailla tässä ikäluokassa vielä ensi vuonnakin.

Auran joukkueen aloittajana toimi vasta 14-vuotias Anni Niskala, toisen osuuden juoksi hänen 18-vuotias siskonsa Essi Niskala, kolmannen osuuden 15-vuotias Emma Juntunen ja ankkuriosuuden 17-vuotias Aino Vuorjoki.

Aitajuoksuviestissä Auran ylivoimainen voittoaika oli 56,97. Toiseksi tullut Hämeenlinnan Tarmo hävisi 2,61 sekuntia. Tämän ikäluokan Suomen ennätys on 56,18 kolmen vuoden takaa, jolloin ankkurina juoksi tuolloin vasta 14-vuotias Aino Vuorjoki.

Essi Niskala kiitteli joukkueensa tunnelmaa:

– Meillä on aika nuorehko joukkue. Ollaan treenattu jo pari vuotta yhdessä. Tuntee toisia vähän paremmin ja on kiva juosta tuttujen kanssa.

– Jaloissa tuntui yllättävän hyvältä. Aitajuoksu vähän avasi jalkoja, kun aamulla oli jalat vähän jumissa ja joka paikka kipeä. Siinä vertyi vähän, hän kertoi.

4×400 metrillä Auran ankkuri Vuorjoki joutui kamppailemaan loppuun asti, mutta jaksoi ensimmäisenä maaliin ajassa 3.54,32. Keravan Urheilijat ja Seinäjoen Seudun Urheilijat antoivat kovan vastuksen ajoin 3.55,25 ja 3.55,53. Keravan ankkuri Sini-Minea Saarikoski juoksi viestin nopeimman osuuajan 56,4.

Vuorjoki juoksi ensimmäisen 400-metrisensä sitten vuoden 2020. Silloinkin hän juoksi sen Auran viestijoukkueessa. Ankkurina Vuorjoki pisti kaikki peliin.

– Kaarteesta eteenpäin en muista mitään, Vuorjoki sanoi.

HIFK voitti 17-vuotiaiden tyttöjen triplamestaruuden

Kolmeen mestaruuteen viikonlopun aikana juoksi myös Helsingin IFK:n 17-vuotiaiden tyttöjen joukkue. Sunnuntaina aitajuoksuviestissä kultaa voittivat Mila Heikkonen, Charlotte Kajander, Kiia Äikää ja Elmiina Siikala ylivoimaisesti ajalla 57,06. Toiseksi tullut Tampereen Pyrintö hävisi 2,59 sekuntia.

Lauantaina HIFK voitti myös 4×100 metriä. Kolmannen mestaruutensa HIFK voitti sunnuntaina 4×300 metrillä. Aloittajana toimi Silja Filenius, toisen osuuden juoksi Henni Piirainen, kolmannen Elmiina Siikala ja ankkuriosuuden Mila Heikkonen.

Ylivoimainen mestaruus tuli mainiolla ajalla 2.41,13. Toiseksi tullut Tampereen Pyrintö hävisi yli kuusi sekuntia. Ankkuri Mila Heikkonen oli maalissa yhä hyvävoimainen urakoinnistaan huolimatta:

– Koko kausi alkaa jo tuntua jaloissa, mutta aika hyvin jaksoin. Hyvin muut juoksi, minulle oli hyvät asetelmat lähteä ankkuriosuudelle, Heikkonen kertoi.

Hämeenlinnan Tarmo ja Lahden Ahkera voittivat 17-vuotiaiden poikien mestaruudet

17-vuotiaiden poikien aitajuoksuviestin ratkaisija oli Lahden Ahkeran 15-vuotias ankkuri Markus Vainio, joka tikkasi A-erän voittajana maaliin ajassa 54,89. Hopeamitalein palkittiin Kuivasjärven Auran kvartetti, joka voitti B-erän ajalla 55,10.

Ahkeran mestarijoukkueen kolme ensimmäistä osuutta aitoivat Elias Kemppainen, Juho Taavila ja Touko Tarvonen.

Hämeenlinnan Tarmon tasainen joukkue voitti 17-vuotiaiden poikien 4×300 metriä johdettuaan lähes koko matkan. Voittoaika oli 2.26,04. Toiseksi sijoittunut Seinäjoen Seudun Urheilijat hävisi 1,70 sekuntia. Tarmon mestarijoukkueessa juoksivat Eeti Hänninen, Elias Kerälä, Reko Laine ja Tuomas Rättö.

Pituushyppääjänä tähän asti parhaiten menestynyt Rättö kertoi:

– Ei ole tullut pitkiä matkoja treenattua. Vedettiin hirveällä sisulla. Tiedettiin, että ollaan suosikkeja, mutta voitto tuli yllättävän isolla erolla.

– Ankkuriosuudella oli kovat paineet, kun siinä oli niin kovia juoksijoita, kuten Lahden Ahkeran Matias Salminen ja Imatran Urheilijoiden Juho Venäläinen, Rättö sanoi.

Kolmannen osuuden juossut Reko Laine tuli viestijoukkueeseen lyhyellä varoajalla salibandytaustalta, mutta onnistui osuudellaan lisäämään Tarmon etumatkaa.

– Tulin varamieheksi mukaan. Olen ekaa kertaa SM-kisoissa ja alkuerissä juoksin ekaa kertaa 300 metriä. Ajattelin, että ei saakeli, vielä pitäisi finaali jaksaa, mutta hyvin se meni, Laine sanoi.

Tapiot rikkoi 15-vuotiaiden tyttöjen 26-vuotiaan Suomen ennätyksen

15-vuotiaiden tyttöjen 4×800 metrin Suomen ennätys kesti peräti 26 vuotta, kunnes Espoon Tapiot sen Turussa rikkoi. Kenttäurheilijat -58:n vuonna 1997 juoksema entinen SE parani 0,55 sekuntia aikaan 9.24,33.

Aloittajana toimi Klaara Mertsalo, toisen osuuden juoksi Anni Juntunen, kolmannen kävelijämestari Ella Rautawaara ja ankkuriosuuden Livia Kytömaa. Toiseksi tullut Turun Urheiluliitto jäi 26,13 sekunnin päähän.

Tapioiden koko tyttöjoukkue juoksi tasaisen kovaa, sillä kaikki neljä juoksivat osuutensa runsaan sekunnin sisään toisistaan 2.20,3 – 2.21,7. Ylivoimaisesti nopeimman osuusajan 2.14,7 juoksi Jyväskylän Kenttäurheilijoiden ankkuri Olivia Puranen.

Samanikäisten poikien 4×800 metrin viestissä Turun Urheiluliitto voitti mestaruuden. Voittoaika oli 8.40,82. Mestarijoukkueeseen kuuluivat Eero Lahdenkauppi, Emil Seppälä, Max Kostamo ja viestin nopeimman osuusajan 2.04,0 juossut Sisu Saarinen.