Tampereen MM saa Purolan, Anderssonin ja Lehikoisen suonet sykkimään

Tampereen MM saa Purolan

– Innolla odotan. Tulee olemaan hieno kokemus juosta MM-kisoissa kotiyleisön edessä, pikajuoksija Samuel Purola hehkutti. Samalla kiteytyivät kaikkien paikalla olleiden urheilijoiden tunnelmat Tampereella käytävien alle 20-vuotiaiden MM-kisojen tiedotustilaisuudessa.

Purola ja toistakymmentä muuta heinäkuisiin nuorten MM-kisoihin tähtäävää suomalaisnuorta oli viikonvaihteessa Tampereella tilaisuudessa, jossa jaettiin monenlaista tietoa MM-kisojen järjestelyistä ja kisoihin valmistautumisesta.

– On varmaan ihan huikea fiilis kilpailla kotikatsomon edessä. Minä ainakin saan siitä energiaa, seiväshyppääjä Saga Andersson komppasi Purolan ajatuksia.

Aitajuoksija Viivi Lehikoinen on Purolan ja Anderssonin tapaan urheilija, joka voi ensi kesänä olla Suomen joukkueessa myös aikuisten EM-kisoissa. Lehikoisen ajatuksissa oman ikäluokan arvokisat nousevat kirkkaasti kauden tärkeimmäksi kilpailuksi.

– Nuorten kisat sytyttävät minua enemmän. Aikuisten kilpailut ovat enemmän kokemusten keräilyä, eikä niissä välttämättä ole samanlaisia menestystavoitteita, tai ihmisiä joita tuntee. Nuorten kisoissa on kavereita ulkomailta ja kilpailu on tasaisempaa, Lehikoinen sanoi.

Purola: En aseta itselleni rajoja

Purola on jatkanut harjoitteluaan mainion hallikauden jälkeen ongelmitta ja hyvällä motivaatiolla. Heinäkuisissa MM-kisoissa onnistuminen kiinnostaa.

– Hallikauden jälkeen on vedetty peruskuntokautta tähän pisteeseen ja nyt on alettu vähän löysätä. Lauantaina menen Teneriffalle leirille. Se on minulle ensimmäinen etelän harjoitusleiri koskaan. Odotan kokemusta mielenkiinnolla, Purola sanoo.

Viime kesänä Purola pinkoi 100 ja 200 metriä 10,31 ja 20,84. Alle 20-vuotiaiden EM-kisoista tuli mitali molemmilta matkoilta. Alkavan kesän näkymiä nuori juoksija arvioi maltilla, vaikka pitää Tommi Hartosen 100 metrin SE:n 10,21 uhkaamista realistisena.  

– En aseta itselleni rajoja. Ja, jos totta puhutaan, en tiedä itsekään, mikä kesän kunto tulee olemaan. Alkukesän kisat näyttävät, mitä aikoja on mahdollista juosta. Treeneissä on tullut sen verran parannusta, että omat ennätykset on mahdollista laittaa uusiksi, Purola sanoo.

Purola on jatkanut valmentajaisänsä Mika Purolan valmennuksessa hyväksi havaituilla linjoilla.

– Kun on hyvä systeemi, sitä on turha mennä hirveästi muuttumaan. Nyt, kun viimeisen viikon aikana treeniä on löysätty, kunto on lähtenyt todella nopeasti nousuun.

Andersson: Uusia seipäitä hankittava

Andersson taivutti hallikaudella 440 ja voitti Suomen mestaruuden Helsingissä. Sittemmin harjoittelu on jatkanut tehokkaana ja tuloksellisena. Andersson etenee kohti kesää sen verran hyvässä kunnossa, että alkavalle kilpailukaudelle on tarpeen hankkia uusia seipäitä

– Kevään treenit ovat menneet hyvin. Voimaa ja nopeutta on tullut lisää. Hyppäämisessä eniten on kehittynyt hypyn heiluri. Kesällä on myös tarkoitus hypätä 16 askeleen vauhdilla, eikä enää 14 askeleella, Andersson sanoo.

– Nykyiset seipäät riittävät harjoituksissa, mutta SM-halleissa hyppäsin jäykimmällä seipäällä, joka minulla on, eli kesäksi pitää hankkia uusia. Otekorkeuskin on lyhyellä vauhdilla noussut 5-10 senttiä. Tuntuu, että saan korkeammalla otteella hypyn jatkumaan paremmin ja hyvän rytmin.

 


_q6a1505.jpg

Viivi Lehikoinen, Kiira Väänänen, Samuel Purola, Saga Andersson ja Hannu Hämäläinen alle 20-vuotiaiden MM-kisojen tiedotustilaisuudessa Tampereella. Hämäläinen on kesällä MM-joukkueenjohtaja

,

Lehikoinen: Juoksu ja tekniikka kehittyivät

Myötätuulessa on edennyt myös Lehikoisen harjoittelu. Hän keskittyi hallikaudella harjoitteluun ja hoitamaan ylioppilastutkinnon huolella. Kilpaileminen jäi vähemmälle juoksijan mukaan siksi, ettei ”kokonaiskuorma” kasvaisi liian suureksi.

Suunnitelma toimi. Ylioppilaskirjoitukset onnistuivat ja nyt kevään korvalla juoksijalla on pohjaa aloittaa terävämpi kilpailukauteen valmistava harjoittelu.

– Viikon kuluttua menen etelän leirille. Siellä tulee sitten kovempaa treeniä, jolla haetaan varmuutta kisoihin. 400 metrin aidat on sellainen laji, jossa tarvitaan kisoja ja treeniä alle ennen kuin alkaa kulkea, Lehikoinen sanoo.

– Omasta kunnosta en oikein tiedä sanoa. Harjoituksissa kaikki näyttää hyvältä. Juoksu ja tekniikka ovat kehittyneet.

Väänänen: Palkintosija tavoıtteena

Moukarinheittäjä Kiira Väänänen ei ujostellut tunnustaa Tampereella, että MM-kisoista on tavoitteena mitali. Purolan ja Lehikoisen tapaan myös Väänäsen palkintokaapissa on jo arvometallia nuorten kisoista. Hän oli toissa vuonna alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa kolmas.

– Palkintosijoja lähden hakemaan. En halua lähteä kisoihin, sillä ajatuksella, että olen tyytyväinen, jos olen kahdeksas. Tiedän, että jos tulee hyvä onnistuminen, minulla on mahdollisuudet mitaleille, Väänänen sanoo.

Mitali nuorten MM-kisoista on yksi Väänäsen tavoitteista, mutta muitakin on.

– Olen pikkulikasta haaveillut, että heitän joskus yli 70 metriä. Kolmekiloisella moukarilla se ei mennyt, mutta nelikoisella se tulee, Väänänen linjasi.