Tampereella viitoisvoitto viisikymppisten äijien keihäänheitossa!

35-vuotiaiden ja sitä vanhempien yleisurheilijoiden MM-kilpailuissa Tampereella oli torstaina miesten päivä. Suomen naisjoukkueen saavutettua tiistaina viitoisvoiton 40-vuotiaiden naisten kiekonheitossa oli nyt miesten vuoro näyttää. Tuloksena oli viitoisvoitto 50-vuotiaiden äijien keihäänheitossa!

Maailmanmestaruuden voitti Helsingin Kisa-Veikkojen Tommi Huotilainen, joka nuoruudessaan 24 vuotta aikaisemmin juuri samalla Ratinan stadionilla ainoan kerran uransa aikana heitti yli 80 metriä.

Pientä kyläseuraa Isnäs Startia edustava Stig Bäcklund (kuvassa) voitti 80-vuotiaiden miesten maailmanmestaruuden kolmiloikassa. Bäcklund on hypännyt eri ikäluokissa useita kolmiloikan maailmanennätyksiä ja on yleisessä sarjassa voittanut Suomen hallimestaruuden 57 vuotta sitten talvella 1965.

Sporttiveteraaneja edustavasta Åke Lundista tuli 90-vuotiaiden miesten kolmiloikassa jo Tampereen MM-kilpailuiden kolmoisvoittaja. Hänen henkilökohtaisena valmentajanaan ja huoltajanaan toimi oma tytär.

Imatran Urheilijoita edustava Hellevi Mankki aloitti vuosikymmen sitten tavoitteellisen kilpaurheilun akillesjänneleikkauksen jälkeen. Tampereella hän voitti helteen katkaisseessa sadekuurossa 70-vuotiaiden naisten 1500 metrin juoksun maailmanmestaruuden. Jo aiemmin hän ehti voittaa myös maastojuoksun.

Kotijoukkue on voittanut Tampereella 13 eri ikäluokassa jo 82 maailmanmestaruutta ja yhteensä 245 mitalia. Suomen joukkueen lähimmät haastajat ovat 115 mitalia saavuttanut Saksa, 91 mitalia saavuttanut Yhdysvallat ja 90 mitalia saavuttanut Britannia.

(MIkko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)