Tampere Indoor Meeting laittaa vauhtia hallikauteen – Neziri, Lakka, Illukka Rinne ja Mattila kärkinimet

Suomen yleisurheilun kärkinimet testaavat kuntoaan kansainvälisessä seurassa Tampere Indoor Meetingissä tiistaina 23. tammikuuta Pirkkahallissa.

Kisojen tasokkaimmat taistelut ovat odotettavissa 60 metrin aidoissa, joissa on mukana laadukas kansainvälinen kaarti niin miehissä kuin naisissa.

Kautensa jo hyvin aloittanut Nooralotta Neziri testaa kuntoaan muun muassa Yhdysvaltain Evonne Brittonia vastaan, jonka halliennätys on kova 7,86 ja 100 metrin aidat ovat kulkeneet 12,78:een. Tänä talvena jo ajan 8,08 juossut Puolan Weronika Nagięć tuo kisaan oman mausteensa.

Miesten aitamatkalla Elmo Lakan vastustajista parhaiten kautensa on aloittanut Hollannin Mark Heiden ajalla 7,77, kun Lakan aloitus sujui aikaan 7,63. 110 metrin aidoissa Heidenin ennätys on Lakan SE-tulosta sadasosasekunnin parempi, 13,30.

Kotimaan kärkitulosta halussaan pitävä Riku Illukka kohtaa Tampere Indoor Gamesissa tasokkaan kilpailijajoukon.

Nazarov haastaa suomalaiset sprintterit

60 metrin sileällä suomalaiset kohtaavat Aino Pulkkisen ja Riku Illukan johdolla ison määrän ulkomaisia sprinttereitä. Jo finaaliin pääsy vaatii kovaa vauhtia alkuerissä.

Miesten kovin ennakkonimi on Viron kahden vuoden takainen MM-hallien nelonen Karl Erik Nazarov, jonka ennätys on kova 6,55 ja 100 metrilläkin 10,18. Britti David Morgan-Harrison juoksu viime vuonna ajan 6,66 ja tänä talvena jo 6,71. Illukan talven kotimainen kärkitulos on 6,76, jota Tampereen Pirkkahallissa on hyvä mahdollisuus parantaa.

Seiväshypyssä viime kesän junioreiden Euroopan mestari Juho Alasaari testaa virettään Espanjan Isidoro Leyvaa vastaan, jonka ennätys on 555.

Korkeudessa nähdään viime kesän suomalaisparhaimmisto Ella Junnila, Heta Tuuri ja Venla Pulkkanen.

Muita miesten lajeja ovat kolmiloikka ja 300 metrin aidat. Naisten pituudessa Jessica Kähärä saa vastaansa viisi yli kuuden metrin tällä kaudella hypännyttä ulkomaalaisvierasta.

– Ensimmäinen kunnon kisa on talvella aina tietysti melkoinen arvoitus. Mutta voittamaan lähden, Veera Mattila kertoi tunnelmistaan ennen Tampereen kisaa.

Puolimailerit testaavat talvivirettään

800 metrillä mielenkiintoa nostavat Veera Mattila ja Joonas Rinne.

Viime kesänä pitkällä loikalla tulokseen 2.01,12 kehittynyt Mattila saa 800 metrillä vastaansa neljä kansainvälistä juoksijaa. Kovimmat nimet ovat Irlannin Georgie Hartigan ja Saksan Tanja Spill, joiden ennätykset ovat 2.00,18 ja 2.00,66.

Georgia-Maria Despollari on Mattilalle tuttu, sillä kreikkalainen oli viime kesänä nuorten EM-kisoissa Mattilan jälkeen 800 metrin pronssilla.

– Ensimmäinen kunnon kisa on talvella aina tietysti melkoinen arvoitus. Mutta voittamaan lähden. Hyvä aika tulee sitten siinä ohessa, Mattila kertoi tunnelmistaan ennen Tampereen kisaa.

Kilpailuun on luvattu vauhdinpitoa ensimmäiselle 400 metrille ja 60 sekuntiin.

– Syksyn ja talven harjoittelu on sujunut minulta hyvin. Joulukuussa olin kolme viikkoa leirillä Etelä-Afrikan Potchefstroomissa Suomen 400 metrin ryhmän mukana

– Harjoittelumäärää olen lisännyt jonkin verran, kevyen juoksun tunteja on kertynyt aikaisempaa enemmän, mutta muuten perusharjoitteluni kaava on säilynyt entisellään, Mattila kertoo.

Mattilan hallikausi jatkuu kotimaassa. Haluja olisi ollut myös ulkomaan kisoihin, mutta sinne on ollut hänen mukaansa yllättävän vaikea päästä.

Urheilun ohella Mattila on opiskellut sinnikkäästi Turun yliopistossa biologiaa, syvällisimpinä aineina fysiologia ja genetiikka.

Muita lajin suomalaisnimiä ovat Elle Ceder, joka on ehtinyt juosta jo juniorisarjojen halli-SE:n 600 metrillä ajalla 1.32,16, sekä Heini Ikonen ja Veera Perälä.

Joonas Rinne saapuu Tampereelle suoraan Etelä-Afrikan leiriltään

Rinteellä tasokkaat vastukset kauden avauksessa

Joonas Rinne saa 800 metrillä vastaansa kesällä 1.45:n aikoihin Rinteen tavoin yltäneet Puolan Patryk Sieradzkin ja Norjan Ole Jakob Høsteland Solbun. Puolalainen Maciej Wyderka ja Slovenian Jan Vukovič antavat oman vastuksensa.

Rinne saapuu Tampereelle suoraan Etelä-Afrikan leiriltään. Valmentaja Minna Rinne kertoo juoksijan harjoittelun sujuneen hyvin, vaikka vuoristossa treenien tunnelmat aina vaihtelevatkin.

– Joonaksen toiveissa on saada hallikaudella muutama hyvä tulos, joista voi olla apua kesän rankingiin. Hallikisat voivat antaa myös tietoa siitä, kummalle matkalle kesällä on parempi keskittyä, 800 vai 1500 metrille. Paikkaa MM-halleihin Joonas ei kuitenkaan havittele, Minna Rinne kertoi.

Kilpailu alkaa kello 18.00.

Kilpailun nettisivu, jossa aikataulu:

https://tampereenpyrinto.fi/tamperemeeting/

Kilpailijaluettelo:

https://www.tilastopaja.eu/motonetgp/tampereindoor/

Tampere Indoor Meeting Ylen kanavilla:

Klo 17.55 Yle Areena
Klo 19.15 Yle TV2